Kinijos mokslininkai, pasitelkę kompiuterinę tomografiją, žmogaus smegenyse atrado sritis, susijusias su mirties suvokimu.

Shihui Hano vadovaujami Pekino (Kinija) universiteto neurologai, pasitelkę magnetinio rezonanso tomografą, atliko 20 savanorių tyrimus. Jų metu tomografu buvo fiksuojama smegenų žievės reakcija į ekrane rodomus žodžius, vienaip ar kitaip susijusius su mirtimi, pavyzdžiui, „kapinės“, „lavonas“, „nužudymas“, „nukirsta galva“ ir t.t., praneša „New Scientist“.Be to, tyrimo dalyviams buvo rodomi neigiamą emocinę reakciją paprastai sukeliantys su mirtimi nesusiję žodžiai bei neutralūs užrašai.

Buvo nustatyta, kad priminimai apie mirtį sumažina smegenų aktyvumą dviejose srityse – šoninės smegenų dalies vagos dugne esančioje saloje (insula) ir juostinės vagos vidurinėje dalyje, sakoma pranešime.Smegenų vagos dugno sala susijusi su asmenybės bei jausmų ir judesių suvokimu. Atlikę papildomus tyrimus, kinų mokslininkai nustatė, kad kuo labiau žmogus asocijuoja su mirtimi specifinius žodžius, tuo mažesnis šios smegenų srities aktyvumas registruojamas juos paminėjus.

Pasak neurologų, smegenų sritis juostinės vagos viduryje, kurios aktyvumas eksperimentų metu taip pat būdavo žemas, vaidina svarbų vaidmenį reguliuojant emocijas, be to, yra būtina reaguojant į potencialiai pavojingus ar emocionaliai nemalonius veiksnius.Kinijos mokslininkų teigimu, šis tyrimas įdomus tuo, kad jo rezultatai atskleidė, jog mintys apie mirtį ir jos suvokimas – grynai žmogiškos savybės – yra susijusios su tokiomis senomis galvos smegenų sritimis, kurios vienokiu ar kitokiu pavidalu egzistuoja ir mažiau išsivysčiusiuose gyvūnuose.

Pekino universiteto tyrėjų grupės straipsnis paskelbtas žurnale „Neuropsychologia“, teigiama pranešime.

iMed