Žuvies nauda širdžiai priklauso nuo to, kaip ji paruošiama

Kepta arba virta žuvis suteikia daugiau naudos širdžiai dėl joje esančių
omega-3 polinesočiųjų riebiųjų rūgščių nei kepta gruzdintuvėje, sūdyta arba
džiovinta žuvis.

Žuvies teikiamą naudą padidina mažai druskos turintis sojos padažas ir sojos
pupelių sūris arba varškė tofu, teigia mokslininkai.

Havajų Manoa universiteto mokslininkai pažymi, kad žuvies nauda širdžiai gali
būti nevienoda dėl žmonių lyties, etninės kilmės, genetinio paveldimumo ir
hormonų.

Tyrime dalyvavo per 82 tūkstančius kuo įvairiausios kilmės vyrų ir beveik 103
tūkstančiai moterų, jų amžius svyravo nuo 45 iki 75 metų, be to, tiriamiesiems
nebuvo diagnozuota kokių nors širdies susirgimų.

Mokslininkai tyrė, kiek ir kokiu būdu pagamintos tie žmonės vartojo žuvies, taip
pat sojos produktų, kurie turi omega-3 riebalų rūgščių. Buvo nustatoma, kaip
paruošta žuvis buvo vartojama: žalia, kepta, virta, kepta gruzdintuvėje, sūdyta
arba džiovinta. Ant grotelių kepta žuvis į tyrimą nepateko.

Daugiausia omega-3 riebalų rūgščių suvartodavusi tiriamųjų grupė jų gaudavo
vidutiniškai 3,3 gramų per dieną, o mažiausiai – vidutiniškai 0,8 gramo per
dieną.

Vyrams iš pirmosios grupės rizika mirti nuo širdies ligų buvo 23 procentais
mažesnė nei tiems, kas omega-3 riebalų rūgščių vartojo mažiausia.

Moterims omega-3 nauda širdžiai buvo pastebėta visose grupėse, tačiau ji nebuvo
itin reikšminga, be to, sūdyta ir džiovinta žuvis moterims didino riziką
susirgti širdies ligomis.

Taip pat nustatyta, kad vyrams naudos davė tai, jei jie vartojo iki 1,1 gramo
sojų padažo per dieną, tačiau didesnis jo kiekis papildomos naudos širdžiai
nesuteikė. Tuo tarpu moterims nustatytas aiškus atvirkštinis ryšys tarp sojos
padažo vartojimo ir širdies ligų tikimybės.

Iš sojos pupelių sūrio arba varškės tofu vartojimo naudos savo širdžiai turėjo
visų etninių grupių atstovai.

Tyrimo rezultatai pristatyti Amerikos širdies asociacijos mokslinėje sesijoje
Orlande, praneša nutraingredients.com.