Žvalumui ir energijai

Atrodo viską žinojome apie vienų ar kitų produktų naudą. Vokiečių
mokslininkai nusprendė dar kartą patikslinti jų vertingumą. Šiuo tikslu,
žurnalas "Focus" išspausdino dešimties produktų, turinčių ypatingą reikšmę mūsų
organizmo žvalumui ir energijai, sąrašą.

Obuoliai

Vokiečių patarlė sako: "Vienas obuolys per dieną – gydytojai be darbo".
Suvalgantys kasdien po obuolį, turi mažiau šansų susirgti Alzhaimerio liga.
Obuoliuose esančios medžiagos, tarp jų ir kvercetinas, gali stabdyti vėžinių
ląstelių vystymąsi. Be to, kvercetinas pasižymi priešuždegiminiu poveikiu ir
sumažina laisvųjų radikalų kenksmingą poveikį. Normaliam skrandžio darbui
obuoliai taip pat yra nepakeičiami: juose esančios rūgštys užkerta kelią puvimo
bakterijų vystymuisi, o pektinas pašalina iš organizmo kenksmingas medžiagas.

Žuvis

Kas rūpinasi savo širdimi, turėtų valgyti daugiau žuvies, o ne mėsos. Trys
"žuvies" pietūs per savaitę arba 30 g žuvies per dieną 50% mažina infarkto
riziką. Joje esančiios riebiosios Omega-3 rūgštys palankiai veikia ląstelių
membranas. Ir iš tikrųjų statistika byloja, kad japonai ir eskimai, reguliariai
vartojantys žuvį, truputį rečiau serga širdies – kraujagyslių ligomis nei
tautos, kurių racione yra mažai žuvies produktų. Žuvis naudinga ir smegenims, ir
nervų ląstelėms, nes veikia jų regeneracijos procesus.

Česnakai

Česnako kvapas, liaudies tikėjimu, baido vampyrus. Prie vampyrų mokslininkai
priskiria bakterijas ir virusus, kurie taip pat nekenčia česnakų aromato. Tą
sąlygoja česnake esantys eteriniai aliejai ir fitoncidai. Česnakas nepamainomas
gydant peršalimo ligas. Be to, jo vartojimas sumažina skrandžio ir žarnyno vėžio
riziką bei pagerina virškinimą. Viena svarbiausių česnako savybių – jis saugo
nuo kraujagyslių ligų rizikos.

Braškės

Pasirodo, kad organizmas pakankamai gautų vitamino C, nebūtina save versti
valgyti rūgščias citrinas. Braškėse yra daugiau šio vitamino, o skonio savybės
nesulyginamos. Nors braškėse dar daug geležies, padidinančios organizmo
imunitetą. Kai kurios uogoje esančios dažančios medžiagos, eteriniai aliejai, o
taip pat rūgštys gali sulaikyti ypatingų enzimų, skatinančių vėžio vystymąsi,
susidarymą. Be to, braškėse yra daug cinko, kuris pakankamai palankiai veikia
seksualumą.

Morkos

Šioje daržovėje esantis beta karotenas neutralizuoja laisvuosius radikalus,
pažeidžiančius genų struktūrą ir provokuojančius vėžį. Be to, jis palankiai
veikia odos ir regėjimo būklę. Tačiau būtina atsiminti, kad beta karotenas
geriau ištirpsta riebaluose, todėl į morkų salotas būtina įdėti aliejaus arba
grietinės.

Ankštiniai pipirai

Aštrieji čili pipirai pagerina medžiagų apykaitą, skatina lieknėjimą.
Kapsacinas, sąlygojantis aštrų pipirų skonį, skatina skrandžio sulčių gamybą ir
užkerta kelią kenksmingų bakterijų dauginimuisi skrandyje bei žarnyne.

Saldieji pipirai (paprika) taip pat yra naudingi. Be to, juose yra daug vitamino
C, o raudonojoje paprikoje esanti dažančioji medžiaga liuteolinas, kuris net
mažomis dozėmis sulaiko vėžio vystymąsi, saugo nuo širdies – kraujagyslių ligų
bei su amžiumi susijusių problemų.

Soja

Sojoje yra daug lecitino ir B grupės vitaminų, kurie sustiprina mąstymo
gebėjimus ir stiprina nervų sistemą. Soja taip pat pagarsėjusi ir kaip
nepakeičiamas baltymų šaltinis, galintis pakeisti gyvulinės kilmės baltymus.
Ypač vertingi sojų daigai.

Bananai

Tai sočiausias ir daug angliavandenių turintis vaisius. Bananuose yra įvairių
balastinių medžiagų, užkertančių kelią greitam cukraus patekimui į kraują. O
viename banane esantis magnio kiekis sudaro vieną šeštąją paros organizmo
poreikio dalį. Magnis reikalingas raumenų audinio formavimuisi, jis taip pat
stiprina kaulus, nervų ląsteles, kas ypač aktualu streso metu. Be magnio
bananuose daug kalio ir vitamino B6, kurie taip pat labai stiprina nervų
sistemą.

Žalioji arbata

Jos stebuklingas savybes sąlygoja katechinas – bioaktyvi medžiaga, užkertanti
kelią aterosklerozei ir sauganti nuo prostatos vėžio. Žalioji arbata labai tinka
riebalų deginimui, tik būtina kasdien išgerti ne mažiau kaip keturis puodelius.

Pieno produktai

Šiame viename pagrindinių maisto produktų yra vertingų baltymų, lengvai
virškinamų riebalų ir naudingo cukraus – laktozės. Piene taip pat daug kalcio.
Mokslininkai nustatė, kad kalcio atsargos, susikaupusios vaikystėje, padeda
senatvėje išvengti osteoporozės. Kalcis taip pat būtinas ir nervų sistemos
funkcionavimui, teisingam organizmo raumenų sistemos darbui. Gydytojų
įsitikinimu, kasdien išgeriama stiklinė pieno žymiai sumažina skrandžio vėžio
riziką. Visų be išimties pieno produktų, ypač jogurto, kuriame yra laktozė,
vertė labai didelė. Jogurto bakterijos stabilizuoja ir normalizuoja maisto
virškinimą ir leidžia išvengti piktybinių navikų susidarymo storojoje žarnoje.