Šiais metais, tai gegužės 18 diena, jau 25-erius metus trečią gegužės sekmadienį, minima Pasaulinė mirusiųjų nuo AIDS atminimo diena. Lietuvoje ji pradėta minėti 1994 metais. Šios dienos tikslas – ne tik atminti mirusiuosius nuo AIDS, bet ir informuoti visuomenę apie šios socialinės ligos pasekmes ir sujungti visų žmonių pastangas prieš ŽIV ir AIDS.

1983 metais San Franciske Jungtinėse Amerikos Valstijose buvo pirma kartą paminėta ši diena. Renginį organizavo žmonės, kurių gyvenimas jau buvo paliestas šios ligos. Jie organizavo eiseną per pagrindinę miesto gatvę su plakatais, kad paskatintų užsikrėtusius ŽIV/AIDS ir visuomenę prabilti garsiau ir atkreipti dėmesį į šį reiškinį.

ŽIV tai – žmogaus imunodeficito virusas, kuris yra mažesnis už bakteriją, gyvena tik žmogaus organizmo ląstelėse. AIDS („įgytasis imuninio nepakankamumo sindromas“) – neišgydoma infekcinė liga, sukeliama žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV). ŽIV plitimas priklauso nuo asmenų tarpusavio santykių ir elgesio. Šiuo metu vienintelė priemonė, kuri gali stabdyti ŽIV infekcijos ir AIDS epidemijos plitimą, yra prevencija. Siekiant išvengti ŽIV infekcijos plitimo svarbu: nevartojimas intraveninių narkotikų, saugus lytinis elgesys, kraujo donorų tikrinimas dėl ŽIV, apsaugos priemonių naudojimas kontaktuojant su krauju ar kitais organizmo skysčiais, nėščiųjų tikrinimas. Ankstyva ŽIV infekcijos laboratorinė diagnostika priskiriama prie antrinės prevencijos priemonių. ŽIV ligos gydymas padeda sumažinti mirtingumą nuo AIDS. Pasaulyje neužregistruotas nė vienas pasveikimo atvejis, nėra vakcinos, nesusiformuoja imunitetas. Pradėjus vartoti vaistus, juos reikia vartoti visą likusį gyvenimą.

Raudonasis kaspinas – tarptautinis prevencijos ir solidarumo su užsikrėtusiais ŽIV ir sergančiais AIDS žmonėmis simbolis. Tai – vilties, paramos ir atsakomybės simbolis. Vilties, kad AIDS epidemijos grėsmė išnyks, kad žmonės nebekentės ir nemirs nuo šios ligos. Šią dieną norint atkreipti visuomenės dėmesį ir sulaukti paramos, deginamos žvakutės, vyksta diskusijos, renginiai.

Kviečiame ir mes visus gyventojus, prisidėti prie Pasaulinės mirusiųjų nuo AIDS atminimo dienos, prisisegant pačių pasigamintu Raudonojo kaspino simboliu ar, net jį padovanoti artimiausiems žmonėms, paaiškinant kokiu tikslu tai darote. Tokiu būdu parodytume paramą ir tiems žmonėms, kurie skiria didelį dėmesį kuriant ŽIV ir AIDS prevencines programas, ir kovojai prieš šios ligos tolimesnį plitimą.