Praėjusiais metais eilės valstybinėse poliklinikose trumpėjo, o privačiose klinikose atsirado pacientų spūsčių, atskleidė tyrimas.

Interneto portale „Pincetas.lt” atliktos apklausos duomenimis, per praėjusius metus ilgiau nei vieną valandą sugaišinančios eilės prie gydytojų kabinetų susidarydavo dešimtadaliu rečiau nei 2006-aisiais. Tuo tarpu privačių medicinos įstaigų klientai praėjusiais metais eilėse gaišo dvigubai mažiau laiko nei valstybinių poliklinikų pacientai.

„Nors mandagi iki 15 minučių vėlavimo riba daugumai „valdiškų” įstaigų išlieka tik svajonė, pastebime teigiamų poslinkių”, – sakė portalo „Pincetas.lt” savininkas gydytojas Mindaugas Žiukas.

Rečiau nei 2006-aisiais valstybinių pirminės sveikatos priežiūros įstaigų – poliklinikų, ambulatorijų, pirminės sveikatos priežiūros centrų ir kitų – pacientai gydytojo konsultaciją gaudavo iškart, tai yra laukdami mažiau nei penkias minutes. Bet sumažėjo ir tokių pacientų, kuriems gydytojo konsultacijos laukti teko ilgiau nei pusę valandos.

Vidutiniškai valstybinės poliklinikos pacientas, kaip ir prieš metus, 2007-aisiais gydytojo konsultacijos laukdavo iki 30 minučių.

Tyrimo duomenimis, 2007-aisiais gerokai daugėjo eilių privačiose gydymo įstaigose. Palyginus su ankstesniais metais, perpus sumažėjo teigiančių, kad konsultacijos čia palaukti neteko.

Tris kartus padaugėjo pacientų, kuriems privačioje klinikoje teko laukti ilgiau nei pusvalandį. Bet tik vienas iš dvidešimties interneto vartotojų teigė privačioje klinikoje laukęs ilgiau nei valandą, o vidutiniškai pacientas gydytojo laukdavo iki 15 minučių.

Portalo duomenimis, ilgiausios eilės 2007-aisiais buvo Vilniaus ir Tauragės valstybinėse gydymo įstaigose. Trumpiausiai gydytojų laukti tekdavo privačiose Vilniaus klinikose.

Anot tyrėjų, nors skirtumas tarp eilių valstybinėse ir privačiose pirminės grandies gydymo įstaigose sumažėjo, privačios klinikos savo pacientus gaišina dvigubai trumpiau.

Žymiausias atotrūkis tarp valstybinio ir privataus sektoriaus yra Vilniaus mieste. Valstybiniame sektoriuje pacientų srautai geriausiai valdomi įvairiuose gimdymo namuose.

Į klausimą „Kiek laiko laukėte gydytojo konsultacijos?” per 2007-uosius atsakė 21 tūkst. 764 žmonės.