+0
-2
-2

Varginantį kosulį gali sukelti įvairios priežastys – bronchinė astma, alergija, įvairios infekcijos ir, žinoma, peršalimas.

Prisiminkime paprastus metodus, padedančius įveikti peršalimo sukeltą kosulį be vaistų.
1. Delnų masažas. Galima naudotis plastmasiniu masažuokliu, trinti rankomis, tarp delnų ridenti rutuliuką. Plaučių zona yra delno vidurys, nykščio pagalvėlė ir pats nykštys. Masažuodami judėkite nuo delno vidurio link nykščio.
2. Šildymas. Labai gerai tinka įprasti vaistinėse parduodami garstyčių lapeliai. Prieš uždėdami antkrūtinės, iškirpkite nedidelius gabalėlius, atitinkančius plaučių formą, įmerkite į šiltą vandenį, priklijuokite antkrūtinės ir šiltai apsivyniokite. Procedūrą reikia tęsti 30 minučių.
3. Pėdų masažas. Bet kuriuo šildomuoju tepalu išsitrinkite pėdas, tada jas gerokai pamasažuokite. Ypatingą dėmesį skirkite pėdos pagalvėlei, esančiai žemiau didžiojo piršto – tai plaučių zona. Masažo metu judesiai turi būti nukreipti link didžiojo piršto, vėliau pamasažuokite ir jį. Jeigu nuo kosulio gydote vaiką, po masažo paplekšnokite jo pėdutę tiek kartų, kiek jam metų.
4. Panašų šildomąjį efektą suteikia svogūno bei česnako sultys. Kvapas nebūna labai malonus, todėl geriausia šiomis sultimis trinti pėdų pagalvėles ir didžiuosius pirštus.
5. Medaus kompresas. Tai – senas liaudiškas receptas, padedantis atsikosėti. Jį galima uždėti ne tik antkrūtinės, bet ir ant delnų. Pusę arbatinio šaukštelio medaus ištrinti su keliais lašais spirito arba degtinės, šia mase ištepti delno zonas, atsakingas už plaučius, tada uždengti plėvele, šiltai apvynioti ir eiti miegoti. Rytą jausitės kur kas geriau.
6. Sėklų terapija. Galima naudoti moliūgų, arbūzų, obuolių, vynuogių sėklas. Priklijuokite pleistru jas prie delnų. Labai svarbu, kad sėklos būtų pritvirtintos teisinga kryptimi – nosytėmis nuo nykščio į delno vidurį. Trinkite šias sėklas, toks mažas gerai veikia aktyvius plaučių taškus.
7. Kvėpavimas. Atsisėskite ant pačios aukščiausios kėdės, kurią turite. Išsitieskite, nugarą prispauskite prie atlošo, rankas pasidėkite ant kelių. Galite užsimerkti. Giliai įkvėpkite ir iškvėpkite 4 kartus. Apatinės kūno dalies stengdamiesi nejudinti, pasisukite, kiek galite, į kairę. Grįžkite į pradinę padėtį. Rankomis apkabinkite kėdės atlošą ir lėtai suskaičiuokite iki 4. Grįžkite į pradinę padėtį, vėl 4 kartus įkvėpkite ir iškvėpkite, tada pasisukite jau į kitą, dešinę, pusę. Vėl rankomis apglėbkite kėdės atlošą, suskaičiuokite iki 4. Ir vėl – kvėpuokite ir sukinėkitės dar tris kartus. Būtų gerai, jei rastumėte laiko šiuos pratimus atlikti kelis kartus per dieną.
 

iMed