+6
-0
+6
Vyro sveikata – moters rankose

Gydytojas urologas Balys Dainys teigia, jog reikia pagirti tas moteris, kurios atveda savo vyrus pasitikrinti sveikatos. „Neretai vyras prie durų spyriojasi: kam tu mane čia atvedei? Aš gi sveikas! Tačiau moteris neatstoja: pala, sakei, kad pilvo apačia, sėklidės yra „neramios“. Einam pasitikrinti!“, – pasakoja profesorius, negailėdamas gražių žodžių rūpestingoms žmonoms, draugėms ar dukroms.

Tikrinasi profilaktiškai

B.Dainys pastebi, kad vyrai žymiai labiau rūpinasi savo sveikata. Į gydytojo urologo kabinetą vis dažniau ateina pacientų, kurie neturi jokių nusiskundimų, bet profilaktiškai nori pasitikrinti prostatą. Ypač tie vyrai, kurių tėvai ar seneliai turėjo tokių sveikatos problemų. „Lietuvoje veikia prostatos vėžio ankstyvos diagnostikos programa. Tad vyrai, jeigu giminėje buvo sirgusiųjų prostatos vėžiu, tikrinami reguliariai nuo keturiasdešimt penkerių. O jeigu giminės vyrai tokių bėdų neturėjo, nuo penkiasdešimties metų. Jauni vyrai susiduria su prostatos uždegimais, kurie negydomi gali pereiti į vėžį. Jauniausias pacientas, kurį esu operavęs dėl prostatos vėžio, buvo keturiasdešimt dvejų metų“, – pasakoja profesorius. Gydytojas urologas ragina nenumoti ranka į pagrindinius simptomus. Pirmiausiai jis kreipiasi į jaunus vyrus. Jaunimui, sako jis, dažnai maudžia pilvo apačią, kartais netgi gali būti varpos, sėklidžių skausmas ar aplink išangę. Šlapinantis – peršti, o į tualetą vaikštoma dažniau. Tai yra prostatito, kurį gali sukelti peršalimai ir lytiniu keliu plintančios ligos, požymiai. „Prostatos išvešėjimas – vyresnių vyrų problema. Toks vyras pastebi, kad anksčiau naktį nesikeldavo šlapintis, o dabar keliasi. Jis dažniau šlapinasi ir dieną. Ilgiau reikia pastovėti, kol pradeda tekėti šlapimas, kurio srovelė – silpnesnė. Tai jau aiškiausi prostatos simptomai vyresniems vyrams. Gali būti ne tik prostatos išvešėjimo, kai prostata padidėja, bet ir vėžio požymiai“, – įspėja profesorius B.Dainys.

Žvejai ir sveikuoliai turi suklusti

Ką reikia daryti, kad vyrų nekamuotų prostatos problemos? „Prostatos ligas sukelia nesaugus seksas ir lytiškai plintančios ligos, taip pat peršalimai. Žvejai, kurie sėdi ant ledo ir gaudo stintas, irgi rizikuoja susirgti prostatos ligomis. Arba maudynės šaltame vandenyje, kuomet sveikuoliai „puola“ į jūrą nepasiruošę“, – įspėja profesorius. Anot jo, prostatos ligos gali turėti įtakos ir vaisingumui. „Devynios dešimtosios spermos yra prostatos sekretas, o tik viena dešimtoji – spermatozoidų. Tad prostatos sekretas yra ir maitinamoji terpė, užtikrinanati spermatozoidų judrumą. Prostatos ligos turi tiesioginę įtaką vaisingumui.

Sveika prostata – sveikas vyras

Kaip pastebiu, moterys daug labiau domisi vyriška lytine sistema. Kartais vyrai nekreipia dėmesio, numoja ranka į simptomus, sakydami, kad jie galbūt praeis. Moterys yra pastabesnės, jos tikrai rūpinasi vyrų sveikata ir atveda juos pas gydytoją urologą“, – sako profesorius B.Dainys.

Parengė: D. Gruodė