Juodieji serbentai – vitamino C bomba

Juodieji serbentai – tai tikra naudingų medžiagų puokštė. Valgykime jų pilnomis saujomis ir papildykime savo vitaminų atsargas!

Augalo aprašymas

Juodasis serbentas (lotyniškai Ribes nigrum, angliškai Black currant) – tai agrastinių šeimai priklausantis augalas. Lietuvoje jis paplitęs itin plačiai ir auginamas daugybėje sodybų. Tai vasarą žaliuojantis krūmas, kurio aukštis siekia nuo 70 iki 160 cm. Lapų formą atpažinti nesunku – jie skiautėti, apatinėje pusėje turintys liaukutes ir skleidžiantys labai būdingą ir daugumai pažįstamą serbento kvapą. Juodojo serbento krūmai žydi antrojoje pavasario pusėje. Vaisius – juodos ar tamsiai violetinės spalvos, sultinga, kvapni juoda uoga su daugybe sėklyčių. Serbentų uogos prinoksta antrojoje vasaros pusėje (liepos – rugpjūčio mėnesiais).

Augalo veislės

Išvesta daugybė juodojo serbento veislių. Žinomi du pagrindiniai augalo porūšiai – europinis ir sibirinis. Kartais išskiriamas ir trečiasis juodojo serbento porūšis – skandinavinis. Dabartinės veislės gautos kryžminant įvairius juodojo serbento porūšius ir veisles. Lietuvoje juodųjų serbentų selekcija pradėta maždaug 20 amžiaus viduryje. Žinomos tokios veislės kaip Vyteniai, Juodžiai, Sakalai, Dubingiai, Svyriai, Sartai ir kt. Vis dėlto tinkamiausios veislės auginti Lietuvoje yra Sartai, Joniniai, Vakariai, Vyčiai, Ben Tirran, Almiai, Gagatai ir kt.

Maistinė uogų vertė

Nors juoduosius serbentus mėgsta toli gražu ne visi, juos tikrai verta pamėgti. Tai viena maistingiausių uogų, padedančių papildyti organizmą naudingomis medžiagomis. Juodųjų serbentų uogos laikomos dietinių, profilaktinių ir puikių maistinių savybių turinčiu maisto produktu. Geriausia jas valgyti šviežias, tačiau galima ir konservuoti, šaldyti. Paskutiniu metu itin populiarėja juodųjų serbentų šaldymas šaltyje, kitaip vadinama liofilizacija – tuomet naudingomis uogų savybėmis galima mėgautis ištisus metus.

Juodieji serbentai išsiskiria dideliu vitamino C kiekiu. Įdomu tai, kad vitamino C šiose maistingose uogose yra net kelis kartus daugiau nei braškėse, citrinose, apelsinuose ar avietėse arba net keliomis dešimtimis kartų daugiau nei obuoliuose ar vyšniose. Juodieji serbentai yra vienas populiariausių natūralaus vitamino C šaltinių, iš kurių gaminami įvairūs maisto papildai, skirti imuninei sistemai stiprinti. 100 gramų šviežių serbentų uogų yra net nuo 122 iki 193 mg vitamino C.

Juoduosiuose serbentuose taip pat yra B grupės vitaminų, riebaluose tirpių vitaminų E ir K, vitamino PP. Yra ir svarbių mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio, kalcio, magnio, geležies, fosforo ir kt. Uogose taip pat randama cukrų ir organinių rūgščių, antioksidantinių savybių turinčių medžiagų ir skaidulų. Yra apie 3 proc. ląstelienos, iki 0,5 rauginių medžiagų ir augalinių pigmentų. Taip pat yra eterinių aliejų. Dėl tokios turtingos maistinės vertės serbentai naudingi siekiant stiprinti organizmą, gydyti avitaminozes ir mažakraujystę, gerinant imuninės sistemos apsaugą, širdies ir kraujagyslių bei protinę veiklą, kovojant su infekcijomis ir t.t.

Gydomosios juodųjų serbentų savybės

Žinotina, kad natūraliam gydymui naudojamos ne tik juodųjų serbentų uogos, bet ir lapai.

Uogoms būdingos sutraukiamosios, valomosios, prakaitavimą ir šlapimo išsiskyrimą skatinančios savybės. Juodieji serbentai ypač rekomenduojami vaikams ir senyviems asmenims bei po sunkių ligų sveikstantiems pacientams. Uogų sultys nuo seno vartojamos gerinant apetitą, valant organizmą, sergant viršutinių kvėpavimo takų ir virškinimo trakto ligomis ir stiprinant kraują.

Juodųjų serbentų lapų (lotyniškai Ribis nigri folium) galima įsigyti daugelyje vaistinių, nes tai viena populiariausių vaistinių augalinių žaliavų. Užpilai ir nuovirai vartojami šlapimo išsiskyrimo skatinimui, organizmo valymui, natūraliam podagros ir inkstų, kepenų bei šlapimo pūslės ligų gydymui. Juodųjų serbentų lapai turi sutraukiančių savybių, todėl naudingi gydant žaizdas, parodontozę. Serbentų lapai gali padėti mažinti padidėjusį kraujo spaudimą ir normalizuoti širdies ritmą. Arbata ruošiama vieną arbatinį šaukštelį serbentų lapų užpilant stikline verdančio vandens ir palaikant apie 15 minučių. Stipresnis nuoviras ruošiamas lapus paverdant kelias minutes. Tokia vandeninė ištrauka arba nuoviras vartojami 3-4 kartus per parą arba taip, kaip nurodyta ant augalinio preparato pakuotės. 

Vaistininkė Rūtelė Foktienė