Kaip atpažinti, diagnozuoti ir palengvinti kūdikių pilvo dieglius?

Pilvo diegliai – šis terminas dažnai kelia šiurpą ne tik nepatyrusiems, bet jau ir gerokai patyrusiems tėveliams. Kaip juos atpažinti, diagnozuoti ir gydyti?

Kaip atpažinti pilvo dieglius?

Pilvo diegliams būdingas stiprus ir nenumaldomas verkimas, kurio numalšinti neįmanoma jokiais įprastais būdais. Pats kūdikio verkimas turi aiškią pradžią ir pabaigą – jis gali staigiai prasidėti ir taip pat staigiai pasibaigti. Įdomu ir tai, kad pilvo diegliai prasideda pakankamai netikėtai ir nėra susiję su jokia tuo metu atliekama veikla (nestebimas priežastinis ryšys). Vis dėlto dažniausiai pilvo diegliai arba kolikos kamuoja antrojoje dienos pusėje, vakarais, kai vaikas jau labiau emociškai pavargęs.

Pats su pilvo diegliais susijęs verksmas yra intensyvesnis, garsesnis, o tonas – aukštesnis. Paprastai tariant, verksmas panašus į rėkimą. Tėvai dažniausiai labai pasimeta, nes gali pasirodyti, kad vaikui kažkas negerai – kūdikio verksmas labai staigus, bauginantis, dirginantis ir sukeliantis daug nerimo.

Pilvo diegliams taip pat būdingas padidėjęs kūno tonusas. Vaikelis gali labai stipriai išriesti nugarą, pritraukti kojas prie pilvuko. Kolikų metu paprastai parausta veidas ir stipriai įsitempia pilvas. Sudėtingiausia tai, kad jokie įprasti nuramino būdai beveik nepadeda. Vaikelis verkia toliau, nors ir patenkinami visi pagrindiniai jo poreikiai. Pastebėta, kad pilvo diegliai (kaip ir pilvo pūtimas) gali palengvėti pašalinus dujas ar pasituštinus, tačiau ne visuomet.

Kaip diagnozuoti pilvo dieglius?

Žinoma, aukščiau minėti simptomai ar požymiai gali reikštis ir įprasto verkimo metu. Vis dėlto su pilvo diegliais susijęs verksmas tęsiasi ilgiau ir turi pasikartojamumo požymį. Neretai taikoma trejeto taisyklė:

  • Vaikas stipriai verkia ilgiau nei 3 valandas;
  • Toks verkimas kartojasi daugiau nei 3 kartus per savaitę;
  • Tokių savaičių suskaičiuojama daugiau nei 3.

Minėtu atveju labai tikėtina, kad mažylį kamuoja būtent pilvo diegliai. Negana to, stipriausios ir intensyviausios kolikos paprastai kamuoja 3-5 mėnesių kūdikius.

Žinoma, stiprus verkimas gali pranešti ir apie kitas patologijas, pavyzdžiui, žarnyno nepraeinamumą ar galvos smegenyse vykstančius patologinius pokyčius. Todėl labai svarbu atskirti pilvo dieglius nuo kitų ligų ir nuo kitų galimų verkimo priežasčių. Gydytojas įvertina, ar kūdikis neturi širdies patologijų, ar nėra bėrimų, ar kūdikis nepatyręs jokių traumų. Be to, įsitikinama, ar vaikelis priauga tiek svorio, kiek turėtų, ar jis nekarščiuoja, neviduriuoja, nevemia ir nepatiria kitų galimas patologijas rodančių simptomų. Jei kūdikis sveikas ir toks garsesnis verkimas kartojasi gana dažnai, tuomet labai tikėtina, kad mažylį kamuoja būtent pilvo diegliai.

Kaip gydyti pilvo dieglius?

Nėra vieno, visiems efektyvaus ir būtent pilvo dieglių gydymui pritaikyto metodo. Vis dėlto pateikiame būdų, kurie galėtų padėti palengvinti pilvo dieglius:

  • Kūdikio maitinimo technikos keitimas. Vertėtų įsitikinti, ar kūdikis žindomas ir (arba) iš buteliuko maitinamas taisyklingai. Po maitinimo būtina panešioti mažylį vertikaliai ir leisti jam atsirūgti. 10 minučių prieš maitinimą naudinga mažylį paguldyti ant pilvo. Jei kūdikis maitinamas iš buteliuko, reikia naudoti specialius buteliukus su vožtuvais, mažinančiais kolikų tikimybę.
  • Kūdikio mitybos keitimas. Nėra visiškai žinoma, ar maitinančios motinos mityba daro įtaką kūdikio pilvo diegliams ar ne. Jei įtariama, kad mažylis gali būti alergiškas karvės pieno baltymui arba laktozei, žindanti mama kuriam laikui galėtų atsisakyti pieno produktų ir stebėti vaikelio savijautą. Pradinio maitinimo mišiniais maitinamiems kūdikiams vertėtų duoti iš hidrolizuotų baltymų pagamintų pieno mišinių.
  • Pagalbos tėvams suteikimas. Vertėtų paminėti, kad labai svarbi emocinė parama tėvams. Jie turėtų būti mokami atpažinti pilvo dieglius. Sunkumus patiriantiems tėvams būtina žinoti, kad tai praeinanti būklė. Kasdienybę galima palengvinti pasitelkiant tam tikras streso malšinimo technikas, pakeičiant vienam kitą, ieškant pagalbos iš kitų asmenų.
  • Kitų tėvų išmėgintų būdų taikymas. Siūloma pabandyti šiuos būdus – sūpavimą, maudynes šiltame vandenyje, švelnų pilvo sienos masažą, kojyčių lenkimą, baltąjį triukšmą, kūdikio vežiojimą automobiliu, šilto audinio uždėjimą ant pilvelio.
  • Medikamentinio gydymo taikymas. Įrodyta, kad dėl per didelio dujų susikaupimo atsirandančius pilvo dieglius gali palengvinti simetikonas. Jis nėra absorbuojamas į sisteminę kraujotaką, veikia tik vietiškai, todėl tinkamas nuo pirmųjų mažylio gyvenimo dienų. Įrodyta, kad simetikonas gali suretinti verkimo epizodų dažnį ir sutrumpinti jų trukmę. Jis gali padėti pagerinti ne tik mažylio, bet ir tėvų miegą. Espumisan L geriamųjų lašų (suspensijos) veiklioji medžiaga yra būtent simetikonas. Ši medžiaga padeda subliūkšti žarnyno dujų burbuliukams, todėl jie lengviau pasišalina iš virškinimo trakto.  Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.