Kūdikių pilvo diegliai

Auginant kūdikį vienas didžiausių streso veiksnių tėvams yra pasikartojantis, stiprus vaiko verkimas. Tėvai vaiko verksmą gali suprasti kaip per menkos ar nekokybiškos jų globos ženklą arba kaip vieną galimos ligos požymių. Gana dažna kūdikių verkimo priežastis yra pilvo diegliai (kolika) – gerybinė, savaime praeinanti būklė, retėjanti ir išnykstanti su amžiumi. Esant stipriam, užsitęsusiam kūdikio verkimo epizodui, svarbu atmesti galimas sveikatai pavojingas patologijas, reikalaujančias skubių diagnostikos veiksmų ir specifinio gydymo. Jas atmetus ir likus prie pilvo dieglių diagnozės, vaiką prižiūrintis gydytojas turėtų nuraminti tėvus, paaiškinti, kas yra pilvo diegliai, pasiūlyti galimas šios būklės palengvinimo priemones [1].

Ar sveiki kūdikiai verkia?

Visi kūdikiai, nesvarbu, ar juos vargina ar nevargina pilvo diegliai, daugiausiai verkia per pirmuosius 3 gyvenimo mėnesius, palyginti su kitais amžiaus tarpsniais. Išanalizavus 8 690 sveikų kūdikių, nustatyta, kad vidutinė verkimo per dieną trukmė 1–6 savaičių kūdikiams yra 117–133 min., 10–12 savaičių kūdikiams – 68 min. [2]. Ši informacija gali būti naudinga, kai vaiką prižiūrintis gydytojas turi paaiškinti ir nuraminti tėvus, kodėl jų kūdikis verkia, nors akivaizdžios priežasties ir nėra.

Pilvo dieglių terminologija

Pilvo diegliai – terminas, apibūdinantis kūdikio verkimą be jokios akivaizdžios priežasties. Kūdikių pilvo diegliams būdingas verksmo epizodas trunka ≥3 val./d. ≥3 dienas per savaitę [1–3]. Ši būklė yra būdinga sveikiems, jaunesniems nei 3 mėnesių kūdikiams. Griežtesnė pilvo dieglių terminologija, ypač naudojama klinikinių studijų metu, gali apimti ne tik verksmo trukmę, dažnį, jo kartotinumą, bet ir tam tikrus klinikinius požymius. Pavyzdžiui, Romos IV kriterijai kūdikių pilvo dieglius klasifikuoja kaip funkcinį virškinimo trakto sutrikimą naujagimiams ir kūdikiams iki 5 mėnesių, kuris atitinka visus šiuos kriterijus:

  • simptomai pasireiškia ir dingsta iki 5 mėnesių amžiaus;
  • pasikartojantys ir užsitęsę verkimo, irzlumo, dirglumo epizodai, kurie atsiranda ir dingsta be akivaizdžios priežasties; šių epizodų neveikia profilaktinės priemonės ar priemonės varginant pilvo diegliams;
  • nėra nepakankamo svorio augimo, karščiavimo, ligos požymių;
  • tėvų teigimu, epizodai kartojasi ≥3 val./d. ≥3 dienas per savaitę;
  • ≥3 val./d. trunkantis verkimas yra patvirtinamas fiksuojant epizodus kūdikio stebėsenos žurnale ne trumpiau kaip 24 val. [2, 4].

Kita naudojama kūdikių pilvo dieglių klasifikacija yra Wesselio kriterijai, arba trejeto taisyklė, apibūdinanti kūdikių pilvo dieglius kaip verkimo epizodus, kurie:

  • trunka ≥3 val./d.;
  • kartojasi ≥3 dienas per savaitę;
  • persistuoja ≥3 savaites [2, 4].

Pilvo dieglių epidemiologija

Kūdikių pilvo dieglių dažnis varijuoja nuo 8 iki 40 proc. – gana platų paplitimo intervalą lemia skirtingi tyrimuose taikyti diagnostiniai kriterijai, tyrimo modelių, populiacijų skirtumai, skirtingas tėvų supratimas, kas yra užsitęsęs ir intensyvus kūdikio verkimas. Pavyzdžiui, viename tyrime tik 35 proc. kūdikių, kurių motinos skundėsi vaiko pilvo diegliais ir pildė stebėsenos žurnalą, atitiko vadinamąją trejeto taisyklę [2].

Pastebėta, kad pilvo dieglių dažnis mažėja su amžiumi. Remiantis susistemintų klinikinių tyrimų, kuriuose buvo tiriami 8 690 kūdikių, pilvo diegliai pasireiškė 17–25 proc. kūdikių iki 6 savaičių, 11 proc. – 8–9 savaičių, 0,6 proc. – 10–12 savaičių kūdikiams [1, 2].

Pilvo dieglių paplitimui neturi įtakos lytis, maitinimo būdas (motinos pienas ar mišinys), išnešiotumo lygis. Kai kurių autorių nuomone, kūdikių pilvo diegliams išsivystyti įtaką turi tėvų tarpusavio santykiai, didelis stresas šeimoje, nepakankamas pasitikėjimas tėviškais įgūdžiais nėštumo metu, nepasitenkinimas per gimdymą [2].

Pilvo dieglių etiologija

Pilvo dieglių etiologija nėra žinoma. Žinomos kelios galimos priežastys, prisidedančios prie kūdikių pilvo dieglių išsivystymo [2].

Gastrointestinaliniai veiksniai

Manoma, kad pilvo diegliai išsivysto dėl virškinimo trakto sutrikimo. Veiksniai, galintys prisidėti prie pilvo dieglių išsivystymo, yra:

  • susiję su maitinimu: nepakankamas maisto kiekis, permaitinimas, retas atsirūgimas, oro nurijimas;
  • karvės pieno baltymų netoleravimas;
  • laktozės netoleravimas;
  • virškinimo trakto funkcinis nebrandumas, dėl kurio žarnyne kaupiasi per didelis dujų kiekis;
  • žarnyno hipermobilumas;
  • žarnyno mikrofloros pokyčiai [2, 3].

Biologiniai veiksniai:

  • padidėjusi serotonino koncentracija kūdikio organizme;
  • tabako dūmų ar nikotino ekspozicija;
  • manoma, kad pilvo diegliai yra ankstyva migrenos forma [2].

Psichosocialiniai faktoriai:

  • kūdikio temperamentas;
  • padidėjęs jautrumas;
  • stresas šeimoje, motinos nerimo sutrikimai [2].

Pilvo dieglių klinikinė išraiška

Iki šiol nėra vieningos nuomonės, ar pilvo diegliai yra viršutinė normalaus kūdikio verkimo riba, ar vis dėlto tai yra atskiras sutrikimas, turintis specifinius klinikinius požymius. Tam tikri klinikiniai požymiai padeda diferencijuoti kūdikių pilvo dieglius nuo normalaus verkimo:

  • paroksizminis verkimo pobūdis: kūdikių pilvo diegliai dažniausiai turi aiškią, staigią pradžią ir pabaigą, o pats epizodas nėra susijęs su tuo metu atliekama veikla. Išsivysčius pilvo diegliams, kūdikis gali būti linksmas, dirglus, gali valgyti ar miegoti. Pilvo diegliai prasideda dažniausiai vakare;
  • verksmo pobūdis: verksmas yra garsesnis, aukštesnis, epizodo metu daugiau kinta, yra disfoniškesnis nei įprastas verksmas. Šis verksmas primena rėkimą. Mamos kūdikių verksmą išsivysčius pilvo diegliams apibūdina kaip staigesnį, bauginantį, keliantį nerimą, dirginantį, erzinantį;
  • hipertonusas: galima stebėti kūdikio hipertonuso požymius – parausta veidas, įsitempia pilvas, prie savęs pritraukiamos kojos, vaikas gali išriesti nugarą;
  • pilvo dieglių epizodą sunku palengvinti. Vis dėlto pastebėta, kad pilvo diegliai sumažėja po dujų ir / ar išmatų pasišalinimo;
  • minėti verksmo požymiai gali būti ir normalaus kūdikio verksmo metu. Laikoma, kad normalus verkimas yra trumpesnis ir retesnis, palyginti su verkimu varginant pilvo diegliams [2].

Kaip diagnozuoti pilvo dieglius?

Kaip minėta, preliminari pilvo dieglių diagnozė yra nustatoma pagal vaiko verkimo dažnį, jo trukmę ir kartotinumą, atmetus kitas verksmo priežastis. Pilvo dieglių galutinė diagnozė patvirtinama retrospektyviai, išnykus jų epizodams ir neišryškėjus patologijai, lėmusiai kūdikio verkimą [2].

Diferencinė pilvo dieglių diagnostika

Kūdikių pilvo dieglius reikia diferencijuoti nuo kitų dirglumą ir stiprų verkimą sukeliančių priežasčių, reikalaujančių specifinio gydymo. Stebėjimui dažniausiai pakanka anamnezės ir klinikinės apžiūros duomenų. Esant patologijai, intensyvų kūdikio verksmą gali lydėti įvairi simptomatika:

  • tachikardija, tachipnėja, blyškumas, hipoperfuzijos požymiai (širdies patologija, sepsis);
  • bėrimai odoje (infekcijos, trauma);
  • hipotonija (neuroraumeninė liga, centrinės nervų sistemos, metabolinės sistemos sutrikimas);
  • išpūstas momenėlis (padidėjusio intrakranijinio spaudimo požymis, būdingas centrinės nervų sistemos patologijai, pavyzdžiui, meningitui);
  • nepakankamas svorio prieaugis gali būti neprimaitinimo, sutrikusio gastrointestinalinio trakto, padidėjusio maisto medžiagų poreikio ar netekimo požymis;
  • profuzinis vėmimas ar vėmimas tulžimi yra pilorostenozės, žarnų apsisukimo požymis;
  • išmatos su kraujo priemaišomis gali būti dėl karvių pieno baltymų sukelto hemokolito, išangės įplėšos, invaginacijos [2].

Pilvo dieglių padariniai

Kūdikių pilvo diegliai nėra pavojingi kūdikio sveikatai. Tiesa, pilvo diegliai padidina streso ir nuovargio lygį šeimoje, sukelia kaltės pojūtį ar nuotaikos sutrikimus tėvams. Stebimųjų tyrimų duomenimis, siūloma asociacija tarp pilvo dieglių ir depresijos po gimdymo išsivystymo mamai ir ankstyvo maitinimo motinos pienu nutraukimo [1, 2, 4]. Atlikus anoniminę 3 259 kūdikių tėvų apklausą buvo nustatyta 3 proc. smurto atvejų prieš vaiką, kuriuos išprovokavo kūdikių, varginamų pilvo dieglių, verkimas [1, 2].

Pilvo dieglių gydymas

Vieno specifinio ir efektyvaus pilvo dieglių gydymo metodo nėra. Pagrindinės kūdikių pilvo dieglius ir jų  padarinius galinčios palengvinti priemonės yra:

  • parama tėvams ir jų mokymas: tėvai mokomi, kas yra pilvo diegliai, streso įveikimo metodikų, kt.;
  • maitinimo technikos keitimas: šis metodas gali padėti kūdikiams, kuriems pilvo diegliai išsivysto dėl gastrointestinalių veiksnių įtakos;
  • kūdikio vežimas automobiliu, sūpavimas, išmaudymas šilto vandens vonelėje, žinduko čiulpimas, pilvuko glostymas, kojų lankstymas, vadinamojo baltojo triukšmo metodas, įvertinus veiksmingumą, turėtų būti taikomi individualiai;
  • mitybos keitimas: karvių pieno baltymų netoleravimas gali sukelti pilvo dieglius, todėl galima pabandyti eliminacinę dietą maitinančiai mamai ar mišinius su hidrolizuotais baltymais;
  • probiotikai: išskiriama Lactobacillus reuteri;
  • medikamentinis gydymas: išskiriamas simetikonas.

Kalbant apie medikamentinę pagalbą varginant pilvo diegliams, pabrėžiamas simetikono vaidmuo. Kaip minėta, vienas galimų etiologinių kūdikių pilvo dieglių veiksnių – tai virškinimo trakto nebrandumo išprovokuotas per didelis dujų kiekio kaupimasis žarnyne. Taigi vienas pagalbos būdų nuo pilvo dieglių yra pernelyg didelio dujų kiekio žarnyne mažinimas. Tam kūdikiams skiriamas simetikonas – medikamentas, kuris sumažina žarnyne besikaupiančių oro burbulų paviršiaus įtempimą, sukeldamas jų subliuškimą. Toks laisvas oras yra efektyviau pašalinimas iš žarnyno. Simetikonas veikia fiziologiškai, yra puikiai toleruojamas ir nėra absorbuojamas – medikamentas veikia vietiškai. Kūdikiams skiriamas simetikonas yra geriamųjų lašų formos, todėl yra lengvai vartojamas. Simetikono veikimo galimybės nustatytos tyrimuose:

  • stebimajame tyrime ištyrus 489 kūdikius, kuriuos vargino pilvo diegliai, nustatyta, kad simetikonas sumažino pilvo dieglių dažnį per dieną nuo 6 kartų per dieną iki 2,7 karto, sutrumpino verksmo epizodus nuo 31 min. iki 13,8 min. [5];
    • kitame dvigubai aklame, atsitiktinių imčių, placebu kontroliuojamame tyrime nustatyta, kad simetikonas mažina pilvo pūtimo sukelto verksmo intensyvumą [5];
    • yra duomenų, kad simetikonas padėjo pagerinti miegą ne tik kūdikiams, bet ir tėvams [6]. Simetikono lašai yra lengvai vartojamas, puikiai toleruojamas vaistas, mažinantis pilvo pūtimą.

Nors pilvo diegliai nėra pavojingi kūdikio sveikatai, tačiau ši būklė sukelia daug sunkumų ir streso ne tik kūdikiui, bet ir tėvams. Svarbiausias iššūkis kūdikį prižiūrinčiam gydytojui – diferencinė verksmo diagnostika ir patarimai tėvams, susidūrusiems su pilvo diegliais.

Evelina Liukpetrytė
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų filialo Vaikų ligoninė

Literatūra

1. https://www.uptodate.com/contents/infantile-colic-management-and-outcome?search=baby%20colic&source=search_result&selectedTitle=1~14&usage_type=default&display_rank=1.

2. https://www.uptodate.com/contents/infantile-colic-clinical-features-and-diagnosis?search=baby%20colic&source=search_result&selectedTitle=2~14&usage_type=default&display_rank=2.

3. Pediatrijos praktikos vadovas. Vilnius: „Baltijos idėjų grupė ir partneriai“, 2015;265.

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6091773/.

5. Weingärtner U, Petersen-Braun M. Pharm Ztg 2004;149:34-39.

6. Becker N, Lombardi P, Sidoti E, Katkin LS. Mylicon drops in the treatment of infant colic. Clin Ther. 1988;10:401-5.