Faktai ir mitai apie homeopatiją

Homeopatija – tai natūralus gydymo metodas. Vieni juo tiki, kiti renkasi tikėti tik įprastine medicina. Šiame straipsnyje pateiksime faktų ir plačiai paplitusių mitų apie homeopatiją, o tikėti šiuo holistiniu gydymo metodu ar ne – jau tik Jūsų pasirinkimas.

  • Homeopatija – tai holistinis gydymo metodas, kuriuo siekiama gydyti ne tik ligą, bet ir žmogų kaip visumą. Homeopatija teigia, kad žmogaus organizmas – nedaloma sistema, todėl reikėtų sutelkti dėmesį ne tik į konkrečią ligą ar organą, bet ir į žmogaus bendrąją sveikatos būklę. Homeopatijos šalininkai teigia, kad žmogus gauna unikalų ir tik jam skirtą gydymą, tuo tarpu šį teiginį sunku pagrįsti tuomet, kai kalbama apie pramoniniu būdu gaminamus homeopatinius preparatus.
  • Vienas pagrindinių homeopatinio gydymo principų yra paremtas tuo, kad „panašus gydomas panašiu“. Tai reiškia, kad homeopatiniu būdu paruoštas svogūnas gali būti naudojamas akių ašarojimui ir jautrumui gydyti, o homeopatiškai paruošta kava gali padėti gydyti nemigą, kai didesni jos kiekiai, priešingai, gali sukelti trumpalaikę nemigą.
  • Skeptikai teigia, kad homeopatija nėra mokslu pagrįstas gydymo metodas ir tai paprasčiausias pseudomokslas, kuriuo manipuliuojama lengvatikiais ir mažiau apsiskaičiusiais žmonėmis. Tuo tarpu homeopatai teigia, kad tai visiškai natūralus pasirinkimas, neturintis šalutinių poveikių.
  • Homeopatijos pasekėjai teigia, kad šis holistinis gydymo metodas gali padėti gydyti ir lėtines, ir ūmines ligas. Gydant ūmines ligas pagerėjimas jau gali būti pajuntamas pirmąją – antrąją gydymo parą. Tuo tarpu gydant lėtines ligas homeopatinius preparatus gali tekti vartoti ir keturis, ir aštuonis mėnesius, o kartais net ir ilgiau.
  • Homeopatija kai kuriose pasaulio šalyse buvo tiesiog uždrausta dėl to, kad jos efektyvumo neįmanoma įrodyti jokiais moksliniais tyrimais. Vis dėlto homeopatai tvirtina, kad preparatuose svarbi ne tik vaistinė medžiaga ar jos kiekis, bet ir tai, kaip tie preparatai buvo pagaminti ir kokia energija juose sukaupta. Tuo tarpu skeptikai teigia, kad net tiksliausiais kiekybiniais veikliųjų medžiagų aptikimo metodais veikliųjų medžiagų aptikti neįmanoma, nes aktyviųjų sudėtinių dalių preparatuose dėl didelio praskiedimo lygio tiesiog nebelikę.
  • Homeopatija nėra tik gydymas žolelėmis. Tai gana plačiai paplitęs mitas, mat manoma, kad homeopatijai naudojami tik natūralūs augaliniai šaltiniai (žolelės, vaistinės augalinės žaliavos). Taip, didžioji dalis homeopatinių preparatų pagaminama iš augalinės kilmės medžiagų (apie 70-75 proc. visų homeopatinių preparatų). Tačiau jie gali būti gaminami ir iš mineralų (apie 20-25 proc. visų homeopatinių preparatų), ir iš gyvulinės kilmės ingredientų (apie 5 proc. visų homeopatinių preparatų).
  • Skeptikai teigia, kad homeopatija gali būti paremta daugiausiai placebo efektu. Tuo tarpu homeopatijos pasekėjai teigia, kad tai daugiau nei placebas, nes ji veikia ir kūdikius ar gyvūnus, kurie negali turėti išankstinio nusiteikimo ar nusistatymo.
  • Šiuolaikinė homeopatija pirmą kartą aprašyta maždaug prieš du šimtus metų Vokietijoje, tuo tarpu kai kurie istoriniai šaltiniai teigia, kad ji buvo pasitelkiama jau Hipokrato laikais. Vadinasi, tai gana senas gydymo metodas, kuris vienu laikotarpiu buvo primirštas, o šiandien įgauna vis didesnį populiarumą.

pasveik.lt informacija