<strong>Ką reikia žinoti apie nerimą</strong>

Kai bandote miegoti, dirbti ar bendrauti, bet jūsų mintys ir kūno pojūčiai trukdo, gali būti kad jus užvaldė nerimas. Amerikos psichiatrų asociacijos (APA) duomenimis, nerimo sutrikimai tam tikru gyvenimo momentu paveikia net apie 30 procentų suaugusiųjų amerikiečių (Psychiatry.org – Anxiety Disorders). Tai gi, kas yra nerimas?

Nerimas yra simptomas, atsirandantis, kai asmuo suvokia didesnę grėsmę ar stresą dėl situacijos ar įvykio, nei tai paprastai pateisintų. Dėl nerimo žmogus jaučia stresą, susirūpinimą ir net baimę.

Tai gali būti kaip baimės jausmas dėl to kas bus. Pavyzdžiui, einant į darbo pokalbį ar pasakant kalbą pirmąją mokyklos dieną kai kurie žmonės gali jaustis baimingi ir nervingi. Kai nerimo jausmas yra stiprus, trunka mažiausiai 6 mėnesius ir trukdo kasdieninam gyvenimui, tai vadinama nerimo sutrikimu.

Kas yra nerimo sutrikimai?

Normalu jausti nerimą persikėlus į naują vietą, pradedant naują darbą ar laikant testus bei egzaminus. Šis nerimo tipas yra nemalonus, gali paskatinti dirbti sunkiau ir daugiau, bet neduoti norimo rezultato. Įprastas nerimas yra jausmas, kuris ateina ir praeina, bet netrukdo jūsų kasdieniam gyvenimui. Nerimas yra natūrali kūno reakcija į stresą. Tačiau nerimo sutrikimo atveju baimės jausmas gali jus lydėti visą laiką. Tai intensyvu ir kartais sekina. Dėl tokio nerimo galite nustoti daryti tai, kas jums patinka. Nerimo sutrikimai yra labiausiai paplitusi emocinio sutrikimo forma ir gali turėti įtakos bet kuriam asmeniui. Manoma, kad moterims dažniau nei vyrams diagnozuojamas nerimo sutrikimas.

Skiriami keli nerimo lygiai: lengvas (normalus) ir sunkus (patologinis).

Lengvu nerimu laikomas toks nerimas, kai jis atitraukia dėmesį nuo daugelio dalykų ir visą dėmesį bei jėgas koncentruoja tik į vieną dalyką, būsimą įvykį. Tai trunka trumpą laiką. Sunkus nerimas nustatomas kai nerimas tampa nevaldomas ir trukdo visoms gyvenimo sritims, o tai reiškia, kad nebegalite dirbti, mokytis, bendrauti su draugais, sutrinka miegas. Ir tai trunka ilgą laiką.  

Kokie yra nerimo simptomai?

Nerimas jaučiamas skirtingai, priklausomai nuo jį patiriančio žmogaus. Jausmai gali svyruoti nuo drugelių skrandyje iki širdies plakimo. Žmogus gali jausti bendrą baimę ir nerimą arba bijoti konkrečios vietos ar įvykio. Kai kuriais atvejais gali patirti panikos priepuolį.

Pasireiškia tokie simptomai kaip nerimastingos mintys ar įsitikinimai, kuriuos sunku suvaldyti, neramumas, sunku susikaupti, sunku užmigti, ilgainiui atsiranda nuovargis, dirglumas, nepaaiškinami skausmai. Vieno žmogaus nerimo simptomai gali skirtis nuo kažkieno kito.

Nerimo priežastys ir rizikos veiksniai

Nerimo priežastys gali būti įvairios. Dažniausios tai stresas ir įvairios baimės. Kiekvienas susiduria su stresu, tačiau per didelis ar neišspręstas stresas gali padidinti tikimybę susirgti lėtiniu nerimu.

Mokslininkai nustatė, kad tiek genetiniai, tiek aplinkos veiksniai prisideda prie nerimo sutrikimo išsivystymo rizikos (NIMH » Anxiety Disorders (nih.gov).

Kiekvieno tipo nerimo sutrikimo rizikos veiksniai skiriasi. Tačiau kai kurie bendri rizikos veiksniai yra tokie kaip drovumas, nerimo ar nervingumo jausmas naujose situacijose vaikystėje, neigiamų gyvenimo ar aplinkos įvykių poveikis ar kiti psichikos sutrikimai. Nerimo simptomus gali sukelti arba sustiprinti kai kurios fizinės sveikatos būklės, tokios kaip skydliaukės problemos ar širdies aritmija, kofeinas ar kitos medžiagos bei vaistai.

 Šiuolaikinės technologijos taip pat gali turėti įtakos nerimui, turinčiam įtakos miegui. Žurnale „Journal of Adolescence“ paskelbtame tyrime buvo tiriami 467 paaugliai Škotijoje ir nustatyta, kad socialinių tinklų naudojimas naktį padidino nerimą, depresijos jausmą ir žemą savigarbą (https://www.researchgate.net/publication/303906199_Sleepyteens_Social_media_use_in_adolescence_is_associated_with_poor_sleep_quality_anxiety_depression_and_low_self-esteem).

Paauglių nerimas

Paaugliai, kaip ir suaugę, gali turėti daug priežasčių nerimauti. Šiais svarbiais metais daugiau testų mokyklose, baigiamieji ir stojamieji egzaminai, universiteto ar kitos aukštosios mokyklos lankymo pradžia. Paaugliams, kurie jaučia nerimą arba dažnai patiria nerimo simptomus, kaip ir suaugusiems, gali peraugti į patologinį nerimo sutrikimą.

Nerimas ir nemiga

10-30 % populiacijos turi miego sutrikimų (Prevalence of chronic insomnia in adult patients and its correlation with medical comorbidities – PMC (nih.gov). Ir apie 90 % žmonių, kurie kovoja su nerimu, turi ir miego problemų (Sleep and Anxiety in Late Childhood and Early Adolescence – PMC (nih.gov)). Nerimas ir prastas miegas yra glaudžiai susiję. Abu yra gydomi vienu metu.

Nerimo gydymas

Trumpalaikis nerimas praeina savaime ir jo gydyti nerekia. Tačiau jei net ir trumpalaikis nerimas sukelia nemigą, trukdo susikaupti, galima vartoti augalinius preparatus, kurie pašalins simptomus ir pagerins gyvenimo kokybę. Juos be recepto galima įsigyti vaistinėje. Tik renkantis reiktų atkreipti dėmesį į tai, kad kai kurie nerimą malšinantys preparatai turi ir slopinantį poveikį, sukelia mieguistumą.

Tokius reikėtų vartoti vakare arba rinktis tokius, kurie neturi slopinančio poveikio. Pavyzdžiui LILANDOR. Lilandor yra augalinis preparatas, kuris malšina lengvą nerimą ir palengvina miegą. Pagrindinė veiklioji medžiaga yra eterinis levandų aliejus minkštose kapsulėse ir vartojama tik vieną kartą per dieną užgeriant stikline vandens. Dėl galimo šalutinio poveikio pasitarkite su gydytoju ar vaistininku.

Esant sunkiam (patologiniam) nerimo sutrikimui, gydymas parenkamas individualiai. Paprastai tokiais atvejais taikomas kompleksinis gydymas derinant medikamentus su psichoterapija, gyvenimo būdo koregavimu ir kt.