Kojų grožis  nėštumo metu?

Nėštumas – gražus, tačiau ne visuomet lengvas metas. Dažna moteris skundžiasi kojų skausmais, tinimu, nuovargiu bei pasikeitusia kojų estetine išvaizda. Daugybė moterų pirmuosius venų varikozės simptomus pastebi būtent nėštumo metu. Kokie pagrindiniai venų varikozės simptomai ir ką daryti, jei liga pirmąjį kartą pasireiškė tuomet, kai laukiamasi kūdikio?

Kas vyksta venų varikozės metu?

Venų varikozė – tai dažniausiai sutinkama lėtinio venų kraujotakos nepakankamumo išraiška, kai kraujui tampa sunkiau grįžti į širdį. Nėštumo metu venų varikozės rizika ypatingai išauga dėl kelių priežasčių:

  • Padidėjusio spaudimo dubens srityje;
  • Dėl tam tikrų hormonų svyravimo pakitusių venų sienelių elastingumo;
  • Dėl padidėjusio kraujo tūrio organizme;
  • Dėl padidėjusios kūno masės;
  • Dėl mažesnio moters judrumo;
  • Dėl kitų priežasčių.

Daugiausiai įtakos venų varikozės išsivystymui turi paveldimas venų vožtuvėlių nesandarumas, tačiau daug nulemti gali ir gyvenimo būdas. Kai daug sėdima, per mažai judama, dirbamas tam tikras stovimas darbas, nešiojami labai aptempti drabužiai, piktnaudžiaujama žalingais įpročiais ir t.t., tuomet venų ligų rizika gali taip pat padidėti. Kai kada venų varikozė išsivysto ir visai jauniems asmenims – tai gali nulemti įgimti ypatumai, tam tikros traumos ar turėtos operacijos. Venų varikozė neretai pirmą kartą diagnozuojama būtent nėštumo metu.

Kokie venų varikozės požymiai?

Apie venų varikozę praneša šie simptomai:

  • Kojų skausmas, tinimas ir nuovargis;
  • Odos tempimas ir niežėjimas;
  • Sutrūkinėję kapiliarai, paryškėjęs kojų venų tinklas, susiformavę mazgai.

Tiems, kam venų varikozė yra jau ypatingai pažengusi, gali atsiverti sunkiai gyjančių opų. Paprastai nėštumo metu tokios sunkios komplikacijos nepasireiškia, tačiau visuomet išlieka krešulių susiformavimo rizika.

Ką daryti, jei nėštumo metu atsiranda venų ligų požymių?

Pirma, ką reikėtų daryti, tai neužsiimti savigyda ir pasitarti su kraujagyslių chirurgu. Jis apžiūrės venų kraujotaką (tyrimas saugus ir neskausmingas) bei patars, ką daryti toliau.

Paprastai jokie agresyvūs gydymo metodai negali būti taikomi, užtat konservatyvūs metodai, tokie kaip kompresinių kojų dėvėjimas ar gelių su heparino natrio druska (pavyzdžiui, Lioton) vartojimas gali būti labai naudingi. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Dažniausiai nėščiosioms patariama:

1) Vengti ilgo stovėjimo arba sėdėjimo;

2) Užsiimti reguliaria fizine veikla;

3) Gerti pakankamai negazuoto mineralinio vandens;

4) Dažniau užsikelti kojas aukščiau širdies lygio;

5) Nekelti kojos ant kojos ir nepinti kojų virvele, kai sėdima;

6) Vengti pernelyg aptemptų drabužių ir aukštakulnių;

8) Išskirtiniais atvejais skiriama per burną vartojamų ir kraujagysles stiprinančių/ kraujotaką gerinančių vaistinių preparatų;

7) Pastebėjus bet kokius neraminančius simptomus nėščioji visuomet nedelsdama turėtų kreiptis į gydytoją.