Venų varikozė – kada reikia kreiptis į gydytoją?

Venų varikozė arba išsiplėtusios venos – dažnai pasitaikanti, tačiau toli gražu ne visuomet gydoma liga. Manoma, kad vien Lietuvoje ja serga pusė milijono žmonių. Tačiau skaičiai gali būti kur kas didesni, mat ne visi skuba tirtis ir gydytis. Epidemiologinių tyrimų duomenimis šia liga dažniau serga moterys (apie 60 proc.). Vyrai ja serga šie tiek rečiau, tačiau tikimybė siekia bent 40 proc.

Iš ko susideda mūsų venų sistema?

Mūsų venų sistema gana sudėtinga. Manoma, kad visas venų ilgis sudaro kilometrų kilometrus. Venų sistema susideda iš:

  • Paviršinių venų;
  • Giliųjų venų;
  • Perforuojančių arba jungiamųjų venų.

Venomis kraujas grįžta atgal į širdį. Venų struktūra ypatinga tuo, kad per visą jų ilgį išsidėstę specialūs vožtuvėliai, kurie neleidžia kraujui tekėti atgal, t.y. priešinga kryptimi. Tačiau sėkmingam kraujo tekėjimui link širdies svarbūs ne tik šie vožtuvėliai: papildomą darbą atlieka ir blauzdos raumenų spaudimas, kuris veikia tarsi kraują pumpuojanti ir spaudimą link širdies veikianti jėga. Jei šie blauzdos raumenys dirba pakankamai dažnai, tuomet venų kraujotakos sutrikimų tikimybė labai ženkliai sumažėja. Jei judama per mažai ir „pompa“ veikia per retai, tuomet venų varikozei sudaromos kur kas lengvesnės sąlygos vystytis toliau. Kai šie blauzdos raumenys atsipalaiduoja, būtent venų vožtuvėliai įgauna dar svarbesnį vaidmenį. Jie užsidaro ir neleidžia kraujui tekėti priešinga kryptimi, t.y., grįžti į apatines kojų dalis, pavyzdžiui, pėdas. Jei vožtuvėliai pažeisti ir jų funkcija sutrikusi, tuomet dalis kraujo grįžta atgal ir atsiranda venų kraujotakos sutrikimų. Formuojasi kraujo sąstovis, dėl kurio vis labiau plečiasi, storėja ir ilgėja kojų venos. Prasideda uždegiminiai procesai, trinka audinių mityba, atsiranda nemalonių simptomų.

Kokie simptomai būdingi venų varikozei?

Venų varikozei būdingos padidėjusios, pastorėjusios ir išsiplėtusios venos – paryškėjęs veninis tinklas ant kojų. Taip pat pasireiškia sunkumo ir gėlimo jausmas kojose. Kojas gali skaudėti, jas gali niežėti, jos gali patinti, ypač po sunkios darbo dienos, kai visą laiką teko sėdėti arba stovėti. Ligai vystantis toliau simptomai pasireiškia ne tik vakarais, bet ir kitu paros laiku. Pacientai pastebi, kad oda tampa jautresnė, ypatingai jautrumas padidėja aplink išsiplėtusias venas – tos vietos gali ne tik labiau niežtėti ar tvinkčioti, bet bėgant laikui atsiranda ir odos pigmentacijos pasikeitimų. Progresuojant ligai atsiranda poodinių mazgelių ir atvirų kraujuojančių žaizdelių, kurios ne tik sunkiai gyja, bet ir tampa atviru keliu į kraujo užkrėtimą. Toliau negydant venų varikozės galimos kur kas skausmingesnės pasekmės.

Kada reikėtų kreiptis į gydytoją dėl įtariamos venų varikozės?

Kreipkitės į gydytoją, jei:

  • Jei jaučiate tokius nemalonius simptomus kaip kojų skausmas, tinimas, nuovargis, deginimas, sunkumas;
  • Jei pastebite išsiplėtusių venų ir poodinių mazgų;
  • Jei ant kojų atsirado sunkiai gyjančių ir kraujuojančių žaizdų (trofinių opų);
  • Jeigu jaučiate stiprų kojų skausmą, jei viena koja ištino, tapo karšta ir (arba) paraudo;
  • Jei jaučiate skausmingą gumbelį šalia išsiplėtusios venos. Tokie simptomai gali reikalauti skubios medicininės pagalbos, todėl nedelskite;
  • Jei Jūsų šeimoje yra venų varikozės atvejų – tai padės paskirti tinkamas profilaktikos priemones ir galbūt bus lengviau šios ligos išvengti arba bent jau sustabdyti jos progresavimą.

Savo namų vaistinėlėje ir biuro stalčiuje verta turėti Lioton gelio

Lioton veiklioji medžiaga yra heparinas (heparino natrio druska). Jis paruoštas gelio pavidalu, tinkamu tepti odą. Vartojant pažeistoje vietoje heparinas apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo paviršinėse venose, gerina vietinę mikrocirkuliaciją (kraujotaką smulkiosiose kraujagyslėse) ir mažina patinimą. Lioton vartojamas mazginio venų išsiplėtimo ir jo sukeliamų komplikacijų (kraujo krešulių susidarymo pažeistose venose esant jų sienelių uždegimui arba be jo, uždegimo šalia venų esančiuose audiniuose bei opų, susidariusių odoje virš išsiplėtusių venų) gydymui. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Šaltinis | Pasveik.lt