Saikingas alkoholio kiekis gali pailginti gyvenimą, bet per daug alkoholio jį ženkliai patrumpina.
Šaukštas degtinės kasdien – ir turite daugiau šansų išvengti infarkto. Pusė taurės vyno kas vakarą – ir jus aplenks kraujagyslių ligos, o organizmą papildysite pačiais sveikiausiais antioksidantais. Tokių ir panašių išvadų mokslininkai prieina kaskart atidžiau patyrinėję alkoholio poveikį sveikatai. Ir nepamiršta pabrėžti: tik nurodytas kiekis laikytinas sveikatą tausojančia doze. O štai tas pats šaukštas degtinės + taurė vyno – jau būtų per daug.
Tad vis dėlto kyla pagrįstas klausimas: kiek lašų taurėje keldama galėtumėte neveidmainiaudama linkėti „į sveikatą“, o kiek jų – jau žemas startas įsibėgėti įvairioms ligoms? Milijonai žmonių kasdien paragauja vienokių ar kitokių alkoholinių gėrimų ir netampa alkoholikais. Tad vis dėlto kur yra ta saugi riba, kurią peržengus patenkama į padidintos rizikos grupę?
 
Saugioji matematika
Kai kalba pasisuka apie alkoholį, lyčių lygybės principai liaujasi galioti. Taip, vyrams leista daugiau nei moterims.
Vyrų ir moterų alkoholio normos skiriasi dėl to, kad jų organizmai ne vienodu greičiu perdirba alkoholį.Pavartojus tą patį alkoholio kiekį vienodo svorio ir amžiaus vyrui ir moteriai, moters kraujyje randama didesnė alkoholio koncentracija nei vyro.
Pasak mokslininkų, vyrams bemaž saugi riba – mažiau nei 14 alkoholio porcijų per savaitę ir mažiau nei 4 standartinės porcijos per vieną dieną. Tiek suvartodamas sveikas suaugęs vyras dar nepatenka į padidintos rizikos zoną.
Moterims ši dozė kiek mažesnė – tai 3 ir mažiau standartinės porcijos per vieną dieną ir mažiau nei 7 porcijos per savaitę.
Moteris, kasdien reguliariai išgerianti daugiau nei 2 vienetus alkoholio, labiau rizikuoja susirgti kepenų ligomis ir tam tikrų rūšių vėžiu.
 
Mažai rizikos – nereiškia be rizikos
Esama situacijų, kai net ir minimalus kiekis alkoholio jau kelia rimtą pavojų sveikatai ar netgi gyvybei.
• Ketinate vairuoti arba valdyti sudėtingą mechanizmą;
• Esate nėščia arba planuojate nėštumą;
• Sergate tam tikromis lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, kepenų ciroze, hepatitu C, širdies ligomis, psichikos sutrikimais, jus vargina chroniški skausmai;
• Vartojate medikamentus, kurių poveikis su alkoholiu gali kelti grėsmę sveikatai.Kaip sveikiausia vartoti alkoholį?
Nedidelis kiekis iškart po valgio arba su maistu – vienas teisingiausių būdų vartoti alkoholį. Viduržemio regiono, Kaukazo šalių virtuvės tradicijose nuo seno vynas vartotas kaip tik taip. Pusė taurės vyno prie sočių pietų suaugusiam žmogui – puiku. Bet ši taurė ir turėtų likti vienintele alkoholio porcija tą dieną.

Bet koks alkoholis geriamas ne iki dugno, o pasimėgaujant, mažais gurkšneliais, įvertinant jo aromatą, skonio savybes. O kadangi alkoholis skatina šlapimo išsiskyrimą, kiekvieną gėrimą rekomenduojama užgerti dideliu kiekiu vandens – tai ne tik apsaugos nuo dehidratacijos ir troškulio, bet ir padės organizmui išvengti detoksikacijos.

• Ar esate turėjusi bėdų su alkoholio vartojimu?
• Ar kada nors patyrėte būseną, kai buvo sunku liautis gėrus?
• Ar kiti žmonės yra kada nors jums prikišę, kad geriate per daug?
• Ar kada esate jautusi kaltę dėl išgertos taurės?
• Ar buvo bent vienas rytas, kai vos nubudusi pagalvojote, jog norėtumėte išgerti alkoholio?
Jei bent į keletą klausimų atsakymas teigiamas – geriau padėkite vyno taurę ir įsipilkite vynuogių sulčių!
 
Situacijos, kai taurė gali pakišti kojelę
Anglų medikai suklasifikavo gyvenimo scenarijus, kada alkoholis gali būti itin pavojingas. Tai gyvenimo tarpsniai, kai alkoholis gali tapti patogiausia paguoda. Deja, tik laikina. Ir vedančia į situacijos pablogėjimą.
• Bet koks stiprus stresas: finansinė krizė, darbo praradimas, išsiskyrimas su mylimu žmogum, artimo žmogaus praradimas.
• Pernelyg įtemptas darbo grafikas, itin didelė atsakomybė. Tokiu atveju alkoholiu bandoma bent trumpam užsimiršti ir atsipalaiduoti.
• Režimas „namai-darbas-namai“, bendravimo stygius, nepasitikėjimas savimi. Alkoholis tokiu atveju tampa vienu iš būdų padidinti savo komunikacinius gebėjimus, susirasti draugų, gerai praleisti laiką.
• Kasdienis apsilankymas vietose, kur gausiai vartojamas alkoholis – pavyzdžiui, naktiniame klube. Tada alkoholius kėsinasi tapti tiesiog gyvenimo būdu.
• Vienatvės ir bejėgiškumo momentai, kai suprantate, kad gyvenimas eina pro šalį, o jūs taip ir nepasiekėte savo tikslų. Alkoholis padeda laikinai pasijusti stipresnei. Bet vėliau nugramzdina į gilesnę depresiją.
• Draugų nebuvimas. Gėrimas vienumoje tampa socialinių kontaktų pakaitalu. Psichologų teigimu, pastaruoju metu itin išpopuliarėjęs scenarijus „vakaras vienumoje su taure vyno“ daugumai moterų tampa pavojingais spąstais: vyno taurė, atrodytų, suteikia vakarui romantikos, bohemiško šarmo. Tačiau savaitė-kita, ir vakaras be vyno jau tampa nebeįsivaizduojamas.

iMed

alkoholizmas/4465″>Alkoholizmas