Mityba – sveikatos pagrindas. Neatsitiktinai nėščios moters ir vaisiaus būklė labai priklauso nuo mitybos. Nėščiosios organizme vyksta daug pokyčių, reikalaujančių papildomos energijos ir maisto medžiagų. Tinkama mityba gali padėti nėščiajai išlikti sveikai, energingai, pasirūpinti ir savimi, ir būsimu kūdikiu.

Seniai žinoma, kad kūno svoris, riebalų atsargos turi įtakos vaisingumui, o maiste esančios medžiagos veikia vaisiaus raidą. Vaisiaus maitinimasis priklauso nuo motinos maitinimosi, jos organizme esančių medžiagų atsargų. Mitybos įpročiai, kūno svoris ir vartojami maisto papildai tiesiogiai veikia moters organizmą, vaisiaus audinių ir organų formavimąsi. Pagrindiniai organai ir audiniai susiformuoja iki 2-ojo nėštumo mėnesio. Nėščiajai ir žindyvei yra labai svarbi mityba. Idealu, jei kūno svoris būtų optimalus iki nėštumo. Nėščiosios organizme vyksta įvairūs fiziologiniai pokyčiai, kurie veikia nėščiosios sveikatą ir vaisiaus raidą. Šiek tiek padidėja nėščiosios energijos ir maistinių medžiagų poreikis. Be to, pagreitėja pagrindinė medžiagų apykaita, kinta hormonų pusiausvyra.

Nėščiosios mityba turi būti tinkama ir gerai subalansuota. Svarbu nevartoti alkoholio, nerūkyti, gerai pailsėti. Reikia atminti, kad žalingi motinos įpročiai veikia vaisių. Nėščioji turi žinoti, ką, kiek ir kada valgyti, kad vaisius gerai augtų ir nebūtų šalutinių nėštumo reiškinių.

Augant vaisiui, didėja energijos poreikis. Nėščioji turi maitintis pakankamai, sveikai, visaverčiu maistu. Rekomenduojama rinktis ekologiškus maisto produktus, funkcinį maistą.

Vaisius gauna maisto medžiagų iš moters kraujo, todėl svarbu, kad nėščiosios mityba patenkintų visus vaisiaus poreikius. Taigi nėščioji, pasirinkdama maistą, privalo galvoti ne tik apie save, bet ir apie būsimą kūdikį:

• maisto produktus rinktis vadovaujantis sveikos mitybos piramidės rekomendacijomis;

• valgyti reguliariai, neskubėti ir gerai sukramtyti maistą;

• vartoti 400μg folio rūgšties per parą;

• nevartoti alkoholio;

• neperdozuoti maisto papildų;

• valgant jausti pasitenkinimą.

 

Nėščiosios mitybos poreikiai

 

Nėščiosios energijos poreikiai padidėja nedaug. Pradedant 4-uoju nėštumo mėnesiu, papildomai reikia tik 300kcal per parą. Per nėštumą moteris turėtų priaugti 11-14kg svorio. Moteriai, kuri prieš pastodama buvo nutukusi, patariama priaugti ne daugiau kaip 7kg. Taigi nėščioji neturėtų valgyti dvigubai daugiau (už save ir už vaisių), tačiau valgyti labai įvairų maistą, kad su juo gautų reikiamą kiekį visų maistinių medžiagų – baltymų, riebalų, angliavandenių, aprūpinančių organizmą energija, ir organizmui gyvybiškai svarbių vitaminų, mineralinių medžiagų, maisto skaidulų. Kasdien reikėtų valgyti daržovių, grūdų, mėsos ir pieno produktų. Patartina valgyti ar gerti pieno produktus tris kartus, o jaunesnėms kaip aštuoniolikos metų – keturis kartus per dieną. Nėščioji per dieną turėtų suvalgyti:

• ne mažiau kaip 6 porcijas krakmolingų produktų iš bazinės sveikos mitybos piramidės grupės;

• 2-3 porcijas vaisių;

• 3-5 porcijas mėsos produktų;

• mažiausiai 3 porcijas pieno produktų;

• išgerti pakankamai skysčių – 8-10 puodukų per dieną.

Svarbu, kad nėščioji gautų reikiamą kalorijų kiekį – apie 2500kcal. Nėščiosios paros maisto kaloringumas turi būti 300kcal didesnis negu to paties amžiaus nenėščios moters. Nėščiosios paros maisto racione turi būti pakankamas baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekis.

 

Iš knygos „Akušerija ir ginekologija šeimos gydytojo praktikoje“, G. Drąsutienė ir kiti, Vilnius, 2005.

 

testas—nestumas-ir-sportas/56259″>Testas – Nėštumas ir sportas