+0
-1
-1

Žodis hemorojus/4357″>hemorojus kilęs iš graikų kalbos (haem – kraujas, rrhoea – tekėti). Išangės srityje venos kartu su kaverniniais kūnais sudaro tankų tinklą. Jie padeda geriau užsidaryti išeinamajai angai. Įvairios priežastys, kurios didina spaudimą pilve, o tuo pačiu ir tiesiosios žarnos venose, gali sukelti venų ir kaverninių kūnų išsiplėtimą ir taip lemti hemorojinių mazgų susiformavimą. Šie mazgai gali kraujuoti, išsivysčius uždegimui, tampa skausmingi. Kraujavimas, skausmas ir mazgai išangės srityje – tai hemorojaus simptomai, kurie dažniausiai priverčia kreiptis pagalbos.

Varginantys negalavimai

hemorojus/4357″>Hemorojus ilgai gali būti besimptomis. Pradinėse stadijose gali būti apčiuopiami nedideli mazgeliai, padidėjantys tuštinimosi metu, ligai progresuojant, jie pradeda kraujuoti, atsiranda ūminė ir lėtinė išangės srities egzema, išsivysčius mazgų uždegimui, atsiranda skausmas. Iš pradžių kraujavimas nėra gausus (atsiranda tuštinimosi pabaigoje, ypač stanginantis) – ant tualetinio popieriaus būna mažų šviežio kraujo dėmių. Vėliau gali pasireikšti stipriau arba būna net nesusijęs su tuštinimusi. Ligai progresuojant, gali iškristi vidiniai hemorojiniai mazgai.

Kaip gydoma?

Pradinės stadijos hemorojiniai mazgai gydomi konservatyviomis priemonėmis, t.y.:
•   dieta (nevartoti alkoholio, aštrių prieskonių, valgyti daugiau vaisių ir daržovių, kruopų, rupios duonos, sėlenų),
•   vengiant vidurių užkietėjimo,
•   išangės higiena (apsiplauti po kiekvieno pasituštinimo),
•   atliekant dubens raumenis stiprinančius fizinius pratimus.

Tačiau šios bendros priemonės ne visada veiksmingos. Prisireikia medikamentų. Esant uždegimui, išangės įplyšimams, visų pirma svarbu gydyti juos, o neretai tenka slopinti ir skausmą. Kaip tam tinkamą priemonę galima išskirti Posterisan® preparatą, pagamintą iš natūralių medžiagų. Šio vaisto patikimumą ir veiksmingumą įrodo toks faktas, kad rinkoje jis yra jau 90 metų, nuo 1920 m.
Posterisan® ir Posterisan forte žvakutės mažina niežėjimą, šlapiavimą ir deginimą išangės srityje. Reikia du kartus per dieną, iš ryto ir vakare, geriausia po tuštinimosi, į išangę įkišti po vieną žvakutę.

Išoriškai galima naudoti ir hemorojui gydyti skirtus tepalus. Posterisan® ar Posterisan® forte tepalas mažina stiprų išangės srities niežėjimą ir uždegimą. Reikia du kartus per dieną, iš ryto ir vakare, geriausia po tuštinimosi, pažeistą odą ir gleivinę patepti tepalu, po to pirštu atsargiai įtrinti.

Posterisan® forte reikia vartoti tol, kol yra simptomų, bet ne ilgiau kaip 3 savaites be pertraukų. Posterisan® vartojimo laikas neribojamas – jį galima vartoti tiek, kiek reikia.

Jei yra išangės įplyšimų, vertėtų patepti tepalu Lidoposterin®, kuris malšina niežulį bei skausmą.. Tepalo veikliosios medžiagos skatina kraujo pritekėjimą į pateptą zoną, o tai savo ruožtu skatina įplyšos gijimą.

Jei šios priemonės neveiksmingos, taikomi sudėtingesni gydymo metodai – skleroterapija, guminės ligatūros, šalinimas chirurginiu būdu.

Gydytoja Rūta Nutautienė   Apie hemorojų kiekvienam