Gimdymo skausmas yra vienas iš stipriausių skausmų, kurį moteris savo gyvenime gali patirti.

Skausmo baimė yra nereta priežastis, dėl ko moteris nori, kad jai būtų atliktas Cezario pjūvis. Daugumai moterų nuskausminimas yra labai svarbus tiek psichologiškai, tiek fiziologiškai, tačiau jis turi savų privalumų ir trūkumų naujagimio gimimo patirčiai.

Efektyviausias šiuo metu taikomas nuskausminimo metodas, leidžiantis moteriai gimdyti natūraliais takais, yra epidūrinė analgezija. Šiame straipsnyje apžvelgsime naujausią literatūrą ir objektyviai įvertinsime epidūrinio nuskausminimo gimdymo metu poveikį tiek motinai, tiek ir naujagimiui.

Epidūrinė analgezija

Kaip jau minėjome, tai efektyviausia skausmo malšinimo priemonė gimdymo metu. Skausmas iš gimdos ir kaklelio plinta juntamosiomis skaidulomis, kurios baigiasi stuburo smegenų segmentuose.

Epidūrinė nejautra – tai centrinė nervų blokada, kai vietinis anestetikas, suleidžiamas į epidūrinį tarpą, nepažeidžiant kietojo smegenų dangalo.

Indikacijos regioniniam gimdymo skausmo malšinimui
•   Motinos pageidavimas.
•   Tikimybė, kad gimdymas gali būti užbaigtas operacija (daugiavaisis nėštumas, netaisyklinga vaisiaus padėtis).
•   Motinos ligos ar būklės, sunkinančios gimdymą.
•   Specifinės širdies ligos (miokardo išemija, vožtuvų pažeidimai).
•   Kai kurios kvėpavimo ligos (cistinė fibrozė).
•   Neurologinės ligos (įgimtos galvos kraujagyslių ligos).
•   Akušerinės būklės (preeklampsija).
•   Būklės, dėl kurių bendrinė anestezija yra negalima ar pavojinga gyvybei (didelis nutukimas).

Galimos kontraindikacijos
•   Motinos prieštaravimas.
•   Alergija vaistams.
•   Išplitusi sisteminė infekcija ar infekcija vietoje, kur numatomas dūris.
•   Gydymas kraują skystinančiais vaistais.
•   Šokas netekus daug skysčių.
•   Krešumo sutrikimai.
Epidūrinės nejautros privalumai
•   Reikia mažiau sisteminių vaistų nuo skausmo, galinčių slopinti naujagimį.
•   Lankstumas – per epidūrinį kateterį nejautrą galima tęsti neribotą laiką, keisti nejautros aukštį, gylį, nesunku nuskausminant gimdymą pereiti prie operacijos nuskausminimo.
•   Galimybė taikyti pooperacinį nuskausminimą – tai pats efektyviausias būdas.
•   Gimdyvė yra budri ir gali sąmoningai dalyvauti gimdyme.
•   Nejautros metu stabilesnė hemodinamika (kraujo spaudimas, pulsas).
•   Labai indikuotina pacientėms, kurioms yra širdies patologija.
•   Gimdymas natūraliais takais be skausmo.

Epidūrinės nejautros poveikis gimdančiai moteriai

Skausmo malšinimas. Moterų buvo paprašyti skausmą įvertinti nuo 1, kai skausmo nėra visiškai, iki 100, kai skausmas nepakeliamas. Tyrimai parodė, kad epidūrinė analgezija gimdymo skausmą sumažino vidutiniškai 40 balų pirmuoju laikotarpiu, ir 29 – antruoju. Vienas tyrimas nustatė, kad 59 proc. moterų, patyrusių epidūrinę nejautrą gimdymo metu, sakėsi, kad gimdymas buvo beskausmis. 79 proc. moterų, gimdžiusių tokiu būdu, kito gimdymo metu rinktųsi būtent tokį skausmo malšinimo būdą. Iki 25 proc. moterų nepavyko sukelti pakankamos analgezijos dėl pasunkėjusio nervų šaknelių blokavimo.

Kraujospūdžio kritimas. Moterims, patyrusioms epidūrinę analgeziją gimdymo skausmui malšinti, 74,2 proc. dažniau pasireiškė kraujospūdžio kritimas nei gimdančioms be nuskausminimo. Ši būklė pavojinga, nes sumažina vaisiaus aprūpinimą deguonimi, sukelia vaisiaus širdies ritmo suretėjimą.

Karščiavimas daugiau nei 38°C. Stebėjimai parodė, kad gimdymo metu moteris gali sukarščiuoti: 0–5 proc. atvejų be analgezijos, ir 4–24 proc. atvejų – ją naudojant. Riziką sukarščiuoti gimdymo metu epidūrinės nejautros taikymas padidina nuo 1,5 iki 70,8 karto . Karščiavimo dažnumas priklauso nuo gimdymo trukmės: jeigu gimdymas trunka iki 3 val., rizika sukarščiuoti yra 5 proc., jeigu gimdymas ilgesnis negu 6 val., – 28 proc.

Antriniai su karščiavimu susiję poveikiai:
•   padidėja instrumentinio įsikišimo į gimdymą bei Cezario pjūvio rizika. Esant didesniam negu 37,7°C karščiavimui tris kartus dažniau atliekamas Cezario pjūvis ir tris kartus dažniau pasitaiko instrumentinį įsikišimas į gimdymą;
•   gimdyvė tris kartus dažniau be reikalo gydyta antibiotikais dėl tariamos infekcijos;
•   įtaka vaisiui: naujagimiai, kurių motina gimdymo metu karščiavo, 10 kartų dažniau gimdavo sumažėjusio raumenų tonuso, 4 kartus dažniau tekdavo juos gaivinti ir 6 kartus dažniau prireikdavo priežiūros inkubatoriuje ar nuolatinio deguonies tiekimo pirmomis valandomis ar paromis po gimimo.

Šlapimo nelaikymas. Šlapimo nelaikymo problema po epidūrinės analgezijos atsiranda 0–68 proc. gimdyvių. Taip atsitinka dėl to, kad pilna šlapimo pūslė gali pasunkinti gimdos apsitraukimus, o susitraukinėdama gimda gali sukelti šlapimo pūslės traumą ar dėl pertemptos pūslės gali sumažėti jos tonusas.

Pykinimas ir vėmimas. Epidūrinė analgezija pykinimo ir vėmimo tikimybę padidina 1,46 karto, palyginti su paprastu gimdymu: po jos vidutiniškai pykino 7,3 proc. gimdyvių.

Sedacija ir mieguistumas. Vidutiniškai 21 proc. gimdyvių po gimdymo su epidūriniu nuskausminimu pasireiškia mieguistumas ir slopinimas.

Tarpvietės III- IV laipsnio plyšimai. Tyrimų rezultatai parodė, kad be epidūrinės analgezijos tarpvietė plyšta 3–34 proc. atvejų, o, gimdant su šiuo nuskausminimu, – nuo 5 iki 37 proc. Gilūs plyšimai dažniau pasitaikydavo naudojant instrumentus, bet, kadangi vieni šaltiniai teigia, kad epidūrinė analgezija didina riziką gimdymą baigti su instrumentiniu įsikišimu, taigi, remiantis jais, galima teigti, kad abu šie dalykai glaudžiai susiję.

Kiti nepageidaujami poveikiai, tokie kaip drebulys, niežėjimas, pasitaiko dar rečiau nei kitos minėtos komplikacijos po epidūrinio nuskausminimo.

Latvijoje 2006–2007 m. buvo atliktas tyrimas, kurio metu 2069 moterys gimdymo skausmas malšintas taikant epidūrinę analgeziją, nevartojant jokių kitų vaistų. Tyrimo rezultatai parodė, kad ji tobulai efektyvi buvo 92 proc. atvejų, patenkinama – 7,53 proc., neefektyvi – 0,47 proc. atvejų. Dažniausiai gimdyvės pabrėžė teigiamą gimdymo patirtį. Epidūrinę analgeziją Jungtinėje Karalystėje renkasi apie 25–30 proc. moterų, maksimaliai efektyvi ji būna 85 proc. gimdyvių.

Parengė Renata Staniulytė, Marija Butkevičiūtė ir Laura Bieliauskaitė-Svetlauskienė

Konsultavo Vilniaus universitetinės Antakalnio ligoninės gydytoja anesteziologė-reanimatologė Rūta Kiršienė

 
Kentėti gimdymo skausmus ar ne?