Simetikonas ir jo svarba prieš diagnostinius tyrimus

Ezofagogastroduodenoskopija (EFGDS) – viena dažniausių diagnostinių ir terapeutinių gydomųjų procedūrų, skirta viršutiniam virškinimo traktui. Tai standartinis diagnostikos testas viršutinio virškinimo trakto ligoms, tapęs ir gydomąja priemone, pavyzdžiui, stabdant kraujavimą iš virškinimo trakto, šalinant naviką, plečiant susiaurėjimus ar atliekant stentavimą. Šis tyrimas pagerino prevėžinių pažeidimų, ankstyvo stemplės ir skrandžio vėžio diagnozavimą ir taip potencialiai sumažino pažengusių vėžio stadijų išsivystymą ir pagerino pacientų išgyvenamumą [1].

Skrandyje esančios putos, burbuliukai ir gleivės sunkina tyrimą, gali sumažinti endoskopijos naudą, nes kai kurie pažeidimai gali būti nepastebėti (1 pav.). Ankstyvesnės studijos parodė, kad daugiau nei 50 proc. visų skrandžio vėžio atvejų Japonijoje buvo diagnozuoti ankstyvųjų stadijų. Kitose šalyse šis skaičius yra mažesnis, be to, pacientai, kuriems diagnozuota pažengusi vėžio stadija, 5 metų išgyvenamumo procentas yra labai mažas [2]. Dar viena studija parodė, kad 14 proc. skrandžio adenokarcinomos atvejų buvo praleista pirmos endoskopijos metu [3]. Nustatyti onkologinę ligą ankstyvųjų stadijų yra labai svarbu, norint išlaikyti gerą išgyvenamumo prognozę [1].

Atliekant rutininę endoskopiją apžiūrima visa skrandžio gleivinė, nes norima įvertinti ir aptikti visus pažeidimus, sukeliančius neoplazijos įtarimą, kadangi tiriami tik akivaizdūs pažeidimai, galintys sukelti simptomus ar nenormalius vaizdinimo tyrimų rezultatus [4]. Tačiau skrandyje ir dvylikapirštėje žarnoje burbuliukų ir putų susidarymas labai apsunkina endoskopuotojui gleivinės įvertinimą, todėl svarbūs pažeidimai gali būti praleidžiami, pailgėja endoskopijos atlikimo laikas ir sumažėja paciento pasitenkinimas procedūra [1]. Prieš procedūrą pacientui rekomenduojama nevalgyti 6–8 val.

Tyrimai parodė, kad praplovimas tik vandeniu procedūros metu ne tik kad nepagerina gleivinės matomumo, bet ir sukelia padidėjusį burbuliukų susidarymą [5]. Diagnostinį tikslumą galima pagerinti naudojant efektyvią premedikaciją geriamaisiais putų susidarymą mažinančiais medikamentais prieš viršutinio virškinimo trakto endoskopiją arba tų pačių medikamentų praplovimais per endoskopo kanalą [1, 5].

Dauguma tyrimų įrodė premedikacijos naudą gerinant gleivinės matomumą. Tačiau tyrimai, vertinant premedikacijos laiką, gleivinės vertinimo sistemą, pirminių išeičių vertinimą bei vartojamų medikamentų rūšį, buvo įvairialypiai [6].

1 pav. Virškinimo trakte susidariusios putos ir burbuliukai, kurie apsunkina gleivinės vizualizaciją [7]

Simetikonas ir jo nauda atliekant procedūras

Simetikonas – polidimetilsiloksanas su silikono dioksidu. Tai pilvo pūtimą mažinantis medikamentas. Jis nėra reasorbuojamas per virškinimo trakto gleivinę, todėl retai kada sukelia nepageidaujamų reiškinių ar sąveikų su kitais vaistais. Maksimali dozė yra 900 mg/d., kuri neturi jokio sisteminio toksiškumo. Simetikonas daugiausiai veikia tik virškinimo trakte. Medikamentas mažina pilvo pūtimą, oro burbuliukų paviršiaus įtampą, todėl maži burbuliukai susilieja ir gali būti lengvai pašalinami iš virškinimo trakto. Naudojant simetikonu EGDS procedūrai, yra pašalinamos susidariusios putos ir burbuliukai [7].

1950 metais nekontroliuojamuose tyrimuose peroralinis skystas simetikonas buvo paminėtas kaip prieš procedūras naudotas medikamentas. 1967 ir 1978 metais atlikti du nedideli, atsitiktinių imčių, dvigubai akli tyrimai parodė, kad simetikonas labai sumažina virškinimo trakte esančias putas ir burbuliukus. 1992 metais buvo atliktas atsitiktinių imčių, dvigubai aklas, placebu kontroliuojamas tyrimas, kuriame tirti 330 pacientų,

Nustatyta, kad 65 mg ar 195 mg simetikonas, ištirpintas 90 ml vandenyje ir suvartotas per 15 min. prieš EGDS procedūrą, pagerina endoskopinį matomumą. Taip ra todėl, kad yra pašalinamos skrandyje ir dvylikapirštėje žarnoje susidariusios putos ir burbuliukai. Negana to, simetikonas gerokai sumažino papildomo praplovimo procedūrų skaičių ir sutrumpino procedūros trukmę [7].

2009 metais atliktame prospektyviniame, atsitiktinių imčių, dvigubai aklame, placebu kontroliuojame tyrime, kuriame dalyvavo 121 tiriamasis, įrodyta, kad skystas simetikonas, palyginti su placebu, pagerina endoskopinį matomumą visose virškinimo trakto zonose. Taip pat pastebėta, kad simetikono grupės pacientai po procedūros mažiau skundėsi sunkiais pilvo skausmais, pykinimu ir vėmimu. Nepageidaujamų reiškinių skirtumų tarp grupių nebuvo nustatyta [7].

Kitame 2011 metais atliktame atsitiktinių imčių, placebu kontroliuojamame, dvigubai aklame tyrime, kuriame dalyvavo 173 pacientai, tirtas simetikono kramtomųjų tablečių (40 mg), išgertų 15–30 min. prieš procedūrą su 30 ml vandens, efektyvumas. Pastabėta, kad simetikonas gerokai sumažino skrandžio putų tūrį ir sutrupino endoskopijos laiką, palyginti su placebo grupe [7].

2014 metais atliktoje prospektyvinėje studijoje tirti 1 849 pacientai. Tiriamieji buvo suskirstyti į 2 grupes. Pirmoji grupė prieš EGDS vartojo 100 mg simetikono suspensijos, antroji grupė – 100 mg simetikono suspensijos kartu su 200 mg N-acetilcisteino 100 ml vandens. Nustatyta, kad 100 mg simetikonas gerina endoskopijos matomumą taip pat gerai, kaip ir vartojant deriniu su N-acetilcisteinu [1, 7].

2016 metais atliktas atsitiktinių imčių, placebu kontroliuojamas tyrimas, kuriame tirta maža dozė (5 ml) skysto simetikono prieš EGDS procedūrą. Tai buvo pirmasis tyrimas, kuriame vertinta mažos dozės simetikono monoterapijos nauda ruošiant pacientus gastroskopijai. Ankstesniuose tyrimuose buvo gauti geri rezultatai naudojant 100 ml simetikono tirpalą.

Bertoni ir bendraautorių tyrimas parodė, kad 90 ml tirpalas prieš procedūrą suteikia daugiau naudos nei 30 ml tirpalas, naudotas 5 min. prieš EGDS procedūrą. Tačiau šiame tyrime nustatyta, kad naudojant premedikacijai 5 ml skysto simetikono bent 30 min. prieš procedūrą gerokai sumažėja skrandžio putų kiekis bei papildomas jų susidarymas, sutrumpėja gastroskopijos atlikimo laikas [7].

Simetikonas naudingas ir atliekant kitą svarbią procedūrą – kolonoskopiją. Tai apatinės virškinimo trakto dalies endoskopija. Tyrimuose nustatytas geresnis adenomų nustatymo dažnis, kai simetikonas buvo naudojamas premedikacijai kartu su polietileno glikoliu. Taip pat sutrumpėja procedūros laikas, pagerėja paciento pasitenkinimas procedūra. Kitame tyrime  nustatyta, kad 10 proc. pagerėjo polipų nustatymo dažnis, kai simetikonas buvo pridėtas prie vandens praplovimų atliekant kolonoskopiją [5].

Išvados

Intraprocedūrinis praplovimas simetikonu efektyviai išplauna iš virškinimo trakto putas ir burbuliukus atliekant EGDS procedūrą. Paciento paruošimas procedūrai simetikonu gerina endoskopinį matomumą visame viršutiniame virškinimo trakte, pagerina pacientų pasitenkinimą, nes sutrumpėja procedūros trukmė, sumažėja nemalonių pojūčių. Įrodyta, kad peroralinis simetikonas yra geras medikamentas premedikacijai prieš EGDS procedūrą, nes jis gerokai sumažina skrandžio ir dvylikapirštės žarnos putų bei burbuliukų kiekį.

Gyd. Modesta Petravičiūtė
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos

Literatūra

1. Li Y, Du F, Fu D. The effect of using simethicone with or without N-acetylcysteine before gastroscopy: A meta-analysis and systemic review. Saudi J Gastroenterol Off J Saudi Gastroenterol Assoc. 2019;25(4):218–28.
2. Marqués-Lespier JM, González-Pons M, Cruz-Correa M. Current Perspectives on Gastric Cancer. Gastroenterol Clin North Am. 2016;45(3):413–28.
3. Amin A, Gilmour H, Graham L, Paterson-Brown S, Terrace J, Crofts TJ. Gastric adenocarcinoma missed at endoscopy. J R Coll Surg Edinb. 2002 Oct;47(5):681–4.
4. Gotoda T, Uedo N, Yoshinaga S, et al. Basic principles and practice of gastric cancer screening using high-definition white-light gastroscopy: Eyes can only see what the brain knows. Dig Endosc Off J Jpn Gastroenterol Endosc Soc. 2016 Apr;28 Suppl 1:2–15.
5. Devereaux BM, Taylor ACF, et al. Simethicone use during gastrointestinal endoscopy: Position statement of the Gastroenterological Society of Australia. J Gastroenterol Hepatol [Internet]. 2019 Jun 26 [cited 2019 Oct 20];0(0). Available from: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jgh.14757
6. Song M, Kwek ABE, Law NM, et al. Efficacy of small-volume simethicone given at least 30 min before gastroscopy. World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2016 Nov 6;7(4):572–8.
7. Keeratichananont S, Keeratichananont W. The Role of Simethicone in Upper Gastrointestinal Endoscopy and Functional Dyspepsia Duodenitis. In 2016.