+4
-0
+4
Dienos trumpėja – apetitas didėja. Kaip nepersivalgyti?

Ilgėjantys rudens vakarai verčia ne vieną iš mūsų vis dažniau pasilepinti maistu. Maistas mums yra vienas iš gyvenimo malonumų, kuriuo apdovanojame save, tačiau kodėl labai dažnai peržengiame ribą ir nejaučiame saiko? Valgome ir valgome viską, kas pasitaiko mums po ranka?

Persivalgymas. Kalta ne silpna valia, bet hormonai?

Ką žinote apie šiuos keturis hormonus: leptiną, greliną, insuliną ir dopaminą? Apie insuliną, žinoma, kad esate girdėję – insuliną leidžiasi tie, kurie serga diabetu. O apie tris kitus hormonus, tikriausiai, mažai ką žinote. Metas sužinoti, nes šie hormonai gali būti, kad yra kalti dėl to, jog jus kamuoja milžiniškas apetitas, o su juo ir persivalgymas nuo kurio gali pradėti varginti įvairūs virškinimo sutrikimai.

Leptinas – sotumo pojūčio hormonas

Kai kurie žmonės gali nevaldyti savo apetito dėl to, jog pas juos yra atsiradęs nejautrumas leptinui. Nejautrumas leptinui gali atsirasti ir dėl netinkamo mitybos raciono. Jei jūsų mitybos racione yra gausu angliavandenių, tai jau gali būti viena iš priežasčių atsirasti leptino nejautrumui. Svarbu įprasti maitintis mažomis porcijomis, reguliariu dienos metu. Jei žmogus ilgą laiką valgo per daug, nereguliariai, smegenys ima „nebegirdėti“ leptino ir žmogus suvalgo daugiau, nei jam reikia.

Ar esate pastebėję, kad vos tik nustoja laikytis dietos, jūsų svoris sugrįžta su kaupu. Kodėl taip yra?

Atsakymą į šį klausimą vėlgi padeda rasti sotumo pojūčio hormonas – leptinas. Pasirodo, šis hormonas po dietų būna sumažinęs savo aktyvumą, tačiau vos tik nustojus laikytis dietos jis ir vėl „atsigauna“ ir vėl pradeda siųsti signalą smegenims, kad reikia valgyti, net tada, kai jau pavalgyta. Taigi, nieko keisto, kad kūno svoris padidėja, o dietos rezultatai išgaruoja it dūmas vėjuje.

Grelinas – alkio hormonas

Manoma, kad šis harmonas funkcionuoja priešingai nei leptinas. Daugiausiai jo sintetina ląstelės, esančios skrandžio gleivinėje. Grelinas keliauja į smegenis, kur iškart suaktyvina neuronus, skatinančius norą valgyti. Prieš valgymą grelino koncentracija didėja, o vėliau sumažėja.

Grelinas skatina augimo hormono išsiskyrimą. Augimo hormonas suaugusiems stimuliuoja normalią medžiagų apykaitą, leidžia jaustis energingiau, stiprina imuninę sistemą ar net padeda deginant riebalus. Nedidelis, reguliarus badavimas gali būti viena iš priemonių, kaip būtų galima paskatinti šio augimo hormono išsiskyrimą.

Insulinas- baltyminės kilmės hormonas, kurį išskiria kasos ląstelės

Insuliną sintetina kasa. Ji stebi gliukozės koncentraciją kraujyje ir liepia ląstelėms iš kraujo gauti gliukozės ir saugoti ją glikogeno pavidalu. Kai žmogus būna prisivalgęs angliavandenių, į kraują patenka insulino, kuris eina smegenų link ir tarsi sako: „Atsargas, formuok atsargas. Kaupk riebalus.“ Svarbu suprasti, kad tik angliavandeniai kelia insulino koncentraciją. Pavyzdžiui, kai žmogus prisivalgo riebalų, insulino koncentracija nei kiek nepadidėja. Taigi, suvalgote vienodą kalorijų kiekį, tačiau gaunate du skirtingus organizmo atsakus. Insulinas išsiskiria pavalgius angliavandenių, tačiau keista, kad dėl to apetitas ne sumažėja, bet priešingai – padidėja.

Dopaminas – geros savijautos neuromediatorius, suaktyvinantis mėgavimosi centrus smegenyse

Ne vienam iš jūsų tikriausiai yra buvę taip, kad vos tik suvalgome skanaus maisto, iškart pajaučiame didelį pasitenkinimą. Arba priešingai, valgome ir nejaučiame jokio pasitenkinimo maistu. Taip yra todėl, kad dopamino atsakas į maistą, kurį jūs valgote, yra per silpnas. Ir kuo jis silpnesnis, tuo daugiau norisi valgyti, kol pasitenkinimas maistu bus pasiektas. Štai todėl labai dažnai ir persivalgome.

Išvados

Jei norite valgyti – valgykit, tik visada stebėkite, kad tas kąsnis, kuris atsidurs jūsų burnoje, bent jau būtų naudingas jūsų organizmui. Rinkitės sveiką maistą – juo apetitą sutramdysite daug greičiau.

L.Rimgailė