Kaip rūpintis dažnai plaunama ir dezinfekuojama rankų oda?

Šiomis dienomis itin akcentuojama rankų higienos svarba, nes tai vienas iš patikimiausių būdų apsisaugoti nuo nešvariomis rankomis plintančių infekcijų. Vis dėlto dažnas rankų plovimas ir dezinfekcinio skysčio naudojimas labai alina odą – gali atsirasti ne tik šerpetojančių vietų, bet ne taip jau retai atsiranda ir sunkiai gyjančių žaizdelių. Sausa, niežtinti, sutrūkinėjusi ir uždegiminių reakcijų pažeista oda tiesiog prašosi daugiau dėmesio – ir paprasčiausio rankų kremo čia jau gali nebepakakti. Taigi kaip elgtis, kad rankų oda būtų kuo mažiau dirginama?

  • Pirmenybę reikėtų teikti rankų plovimui, naudojant muilą, o ne rankų dezinfekavimui. Vertėtų atsiminti, kad taisyklingai ir kruopščiai nusiplovus rankas su vandeniu ir muilu, papildomai rankų dezinfekuoti nebūtina, nebent to reikalauja darbo pobūdis. Rankų dezinfekantą geriau naudoti tik tuomet, kai rankų kruopščiai ir taisyklingai nusiplauti neįmanoma, pavyzdžiui, parduotuvėje, pašte, vaistinėje.
  • Vanduo turi būti ne per karštas. Per aukšta vandens temperatūra dar labiau dirgina odą. Jei naudojamas muilas, tikrai pakanka naudoti šiltą ar drungną vandenį, nes reikšmingiausią virusų ir kitų patogenų ardymo funkciją atlieka būtent muilas. Pernelyg karštu vandeniu nerekomenduojama plauti nei plaukų, nei kūno ar veido odos, tad rankos šiuo atveju – tikrai ne išimtis. Nors jos gali „pakęsti“ aukštesnę vandens temperatūrą, vanduo tikrai neturėtų būti pernelyg karštas.
  • Vertėtų rinktis tik kokybiškas dezinfekcines priemones, kurios patvirtintos saugiam naudojimui ir nesukelia alerginių reakcijų. Šios reakcijos kartais gali būti ir labai sunkios – pasitaiko atvejų, kai dėl nekokybiškų priemonių naudojimo atsiranda sunkiai gyjančių žaizdų.
  • Rekomenduojama rinktis kreminės tekstūros muilą, kuris papildomai maitintų rankų odą. Vieni muilai rankų odą sausina ir pažeidžia labiau nei kiti, tad reikėtų rinktis tik kokybiškus produktus. Agresyvios sudėties muilas gali paskatinti uždegiminių odos reakcijos vystymąsi, odos ligų paūmėjimą ir įtrūkimų bei žaizdelių formavimąsi, tad reikėtų akylai stebėti, ar kasdien naudojamas muilas rankų odai tinka, ar geriau ieškoti tinkamesnės, kokybiškesnės, puoselėjančiais ingredientais (pavyzdžiui, aliejais, šlapalu ar augaliniais ekstraktais) papildytos higienos priemonės.
  • Rankų kremas turėtų turėti ne tik drėkinančių, bet ir maitinančių, puoselėjančių, rankų odą apsaugojančių savybių. Paprastai tariant, reikėtų naudoti šiek tiek „sunkesnės“ struktūros, ant odos apsauginę plėvelę sudarančias priemones. Į jų sudėtį gali įeiti cinkas, pantenolis (dekspantenolis), alantoinas, šlapalas, taukmedžio (sviestmedžio) sviestas, sezamų aliejus, alyvuogių aliejus, simondsijų aliejus, arganų aliejus, bičių vaškas, glicerinas (glicerolis), Omega 3,6,9 riebalinės rūgštys, vitaminai A, E, augaliniai ekstraktai  ir panašiai. Kremas galėtų būti netgi panašesnis į tepalą ar aliejų, kuris intensyviai maitina, apsaugo ir padeda pagreitinti odos regeneracijos procesus, gydo odos suskilinėjimus ir žaizdeles. Prieš miegą rankas maitinančia priemone reikėtų įtrinti gausiau, galima uždėti specialias pirštinaites, kad priemonė geriau įsigertų.
  • Papildomam rankų odos maitinimui galima išmėginti specialias rankų odos kaukes, kurių pasirinkimas šiomis dienomis itin gausus. Jų sudėtyje odą puoselėjančių ir maitinančių medžiagų koncentracija bei įvairovė dažniausiai didesnė nei įprastame rankų kreme. Prieš naudojant rankų kaukę odą reikia gerai nuplauti (jei oda nepažeista, ją galima ir švelniai nušveisti – taip kaukė bus veiksmingesnė), o po kaukės užtepimo dažniausiai rekomenduojama užsimauti pirštinaites. Kaukė gali susigerti į rankų odą arba jos likučiai turi būti nuplaunami drungnu vandeniu – tai priklauso nuo kaukės rūšies ir jos naudojimo pobūdžio.

Rūpinkitės savo rankų oda, nes tai labai svarbi Jūsų geros savijautos ir išvaizdos dalis!

Šaltinis | Pasveik.lt