Trumpalaikiai virškinimo sutrikimai – ką svarbu apie juos žinoti?

Manoma, kad virškinimo sutrikimai – vienas dažniausių pacientų skundų, dėl kurių jie kreipiasi į medikus. Žinoma, daugybė virškinimo sutrikimų gydoma tiesiog namuose. Sunkumas skrandyje, nevirškinimo jausmas, pilvo pūtimas, rėmuo, viduriavimas arba vidurių užkietėjimas, pilvo ir skrandžio skausmai bei į dieglius panašūs pojūčiai gali ne tik trukdyti kasdienei veiklai, bet ir sukelti daug klausimų, susijusių jau su lėtinėmis virškinimo trakto ligomis. Taigi ką reikėtų žinoti apie trumpalaikius virškinimo sutrikimus? Kaip sau padėti? Kada jų nereikėtų ignoruoti?

Kaip atpažinti trumpalaikius virškinimo sutrikimus? Kas juos dažniausiai sukelia?

Su trumpalaikiais virškinimo sutrikimais jau susiduria nė metukų neturintys kūdikiai. Vėliau jie kartojasi bet kokiame amžiuje. Trumpalaikiai ir nesunkūs virškinimo sutrikimai turėtų apsiriboti tik lengvai pakeliamais ir neilgai trunkančiais sveikatos pokyčiais: sunkumu skrandyje, viduriavimu arba vidurių užkietėjimu, vėmimu (kuris nesukelia skysčių netekimo rizikos), padidėjusiu rūgštingumu. Taigi, trumpalaikių virškinimo sutrikimų simptomai neturėtų būti labai sunkus, intensyvūs, trunkantys ilgiau kaip parą – dvi. Paciento būklė neturėtų blogėti, jis neturėtų karščiuoti ir pastebėti kitų pavojaus signalų, pavyzdžiui, kraujo iš virškinimo trakto. Dažniausiai trumpalaikius virškinimo sutrikimus sukelia:

  • netinkami mitybos įpročiai (persivalgymas, daugybės patiekalų rūšių suvalgymas vienu metu, prisivalgymas prieš miegą ir panašiai);
  • netinkama mityba (sunkiai virškinamas, riebus, keptas maistas, patogenais užterštas arba sugedęs maistas, blogai paruoštas ar nepakankamai apdorotas maistas, labai aštrus ar neįprastas maistas ir panašiai);
  • trumpalaikiai virškinimo sutrikimai gali būti susiję su kai kurių  vaistų vartojimu. Vis dėlto jei vaistai vartojami labai ilgai ir (arba) netinkamai ir (arba) jie turi tam tikrą neigiamą poveikį  (virškinimo trakto gleivinę pažeidžiantys nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, hormoniniai preparatai, citotoksiniai vaistai), tuomet gali būti sulaukiama ir ilgalaikių pasekmių, pavyzdžiui, opaligės išsivystymo;
  • nesunkūs infekciniai susirgimai taip pat gali sukelti trumpalaikius virškinimo sutrikimus, tačiau dėl jų nerimauti per daug nereikėtų, jei viduriavimas ir vėmimas nėra labai sunkūs ir jei nekarščiuojama;
  • emocinė paciento sveikata labai susijusi su virškinimo sistema, tad trumpalaikiai virškinimo sutrikimai gali būti tarsi emocinės paciento būklės atspindys. Pacientas pernelyg susijaudina – štai ir vėl kamuoja pilvo pūtimas, pilvo skausmai ir viduriavimas, kurie praeina netrukus po to, vos tik baigiasi daug streso kelianti darbo diena.

Kaip sau padėti, kai kamuoja trumpalaikiai virškinimo sutrikimai?

  • Svarbu gerti pakankamai vandens. Skysčiai reikalingi ir tuomet, kai vemiama, ir tuomet, kai kamuoja vidurių užkietėjimas. Geriausiai tinka negazuotas mineralinis vanduo. Vidurių
  • Rekomenduojamas tik lengvai virškinamas maistas, pavyzdžiui, sriubos, grūdų košės, vaisiai (tinkami bananai). Jei kamuoja vidurių užkietėjimas, reikalingas daug skaidulų turintis maistas, pavyzdžiui, džiovintos slyvos, sėlenomis papildytas kefyras, vaisiai, daržovės.
  • Vaistažolių arbatos gali padėti sušvelninti nemalonius simptomus – sumažinti sunkumo jausmą, palengvinti pilvo spazmus ir skausmą. Puikiai tinka ramunėlių žiedų, pankolių ar kmynų vaisių, melisų ar pipirmėčių lapų, medetkų žiedų, karčiųjų kiečių, kalendrų vaisių, raudonėlių žolės, cikorijų šaknų, didžiųjų debesylų šaknų, čiobrelių žolės arbatos (vandeninės ištraukos). Galima rinktis specialius, jau paruoštus vaistinių augalinių žaliavų mišinius, kurie gali padėti pagerinti virškinimo funkciją ir sušvelninti nemalonius virškinimo sutrikimų simptomus. Vis dėlto ir su žolelėmis reikia elgtis atsargiai – tam tikras vaistines augalines žaliavas galima vartoti ne visiems, pavyzdžiui, čiobrelių žolė nerekomenduojama nėščioms moterims, o karčiųjų kiečių žolė – kepenų ligomis sergantiems pacientams.
  • Trumpalaikiam simptominiam pilvo pūtimo gydymui tinkamas simetikonas – inertiška, saugi ir greitai veikianti medžiaga. Espumisan yra vaistas, priklausantis vadinamųjų virškinimo traktą veikiančių medžiagų grupei. Jo veiklioji medžiaga simetikonas suardo dujų burbuliukus, susikaupusius skrandyje ir žarnose. Išlaisvintos dujos lengvai pašalinamos. Espumisan vartojamas ligų, kurių metu virškinimo trakte kaupiasi dujos (meteorizmas), būna pilvo pūtimas, pilnumo pojūtis, simptominiam gydymui. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai. Dėl itin stipraus ir staigaus pilvo pūtimo bei tuštinimosi sutrikimų būtina kreiptis į gydytoją, nes tai gali būti labai pavojingos sveikatai būklės (žarnyno nepraeinamumo) požymis. Sunerimti reikėtų ir tuomet, jei pilvo pūtimas kartojasi ypatingai dažnai.
  • Viduriavimą slopinti būtina ne visuomet, ypač jei jis nesunkus, nes taip organizmas mėgina pašalinti toksinus ir greičiau išsivalyti nuo nepageidaujamų medžiagų. Jei viduriavimas sunkus ir atsiranda skysčių praradimo tikimybė, tuomet viduriavimą gali tekti slopinti vaistais arba vaistinių augalinių žaliavų vandeninėmis ištraukomis, kurios turi sutraukiamąjį poveikį, pavyzdžiui, tokiu poveikiu pasižymi miškinių sidabražolių žolė, ąžuolo žievė, mėlynių uogos, aviečių lapai ir kt. Jei viduriavimas ir vėmimas trunka ilgiau kaip dvi paras, tuomet būtina kreiptis į gydymo įstaigą.
  • Jaučiant sunkumą skrandyje gali būti naudinga lengva fizinė veikla ir virškinimo fermentai. Jei sunkumas skrandyje kamuoja nuolat, tuomet būtina kreiptis į gydytoją.
  • Rėmens išvengti padeda tinkamas gyvenimo būdas – žalingų įpročių, streso, nesveiko maisto vengimas. Kiekvienas pacientas turėtų stebėti, kas provokuoja rūgštaus skrandžio turinio kilimą į stemplę (ar net burną) ir vengti tokių faktorių. Greitai pagalbai gali prireikti efektyviai veikiančių vaistinių preparatų. Vis dėlto nuolat varginantis rėmuo gali būti gastroezofaginio refliukso ligos simptomas, o šiai ligai būtinas kompleksinis ir tinkamai parinktas gydymas.

Vaistininkė Rūtelė Foktienė