Mankštos vandenyje – jų nauda ir kūnui, ir sielai

Visur, kur tik einame, skamba šūkiai: „žmogus sutvertas judėjimui“, „sportas – tai sveikata“, „judėk ir būk sveikas“.  Taip, judėjimas žmogaus organizmui labai svarbus. Vis dėlto aktyvesnė fizinė veikla nėra maloni visiems.  Dažnas asmuo vengia net užlipti laiptais, o ką jau kalbėti apie aktyvią aerobinę treniruotę?

Tokiu atveju puiki alternatyva yra plaukiojimas baseine ir mankšta vandenyje. Vandenyje judėti lengviau ir maloniau – galbūt ją verta išmėginti ir Jums?

Kuo naudingas plaukiojimas baseine ir mankšta vandenyje?

Specialistai teigia, kad mankšta vandenyje ir plaukiojimas gerina ne tik fizinę, bet ir emocinę asmens būklę. Kuo naudingas plaukiojimas ir mankšta vandenyje? Turime Jums bent keletą priežasčių, kodėl šį malonumą turėtumėte išmėginti ir Jūs:

  • Judėjimas vandenyje malšina stresą, nerimą, padeda susidoroti su neigiamomis emocijomis ir psichologiškai pailsėti. Vadinasi, plaukiojimas gali padėti kovoti su psichologine įtampa;
  • Sportas baseine labai tinkamas po įvairių traumų. Tai puiki reabilitacija, padedanti greičiau susigrąžinti prarastas judėjimo funkcijas. Būtent todėl mankštos vandenyje atliekamos praktiškai visose sanatorijose ir reabilitacijos įstaigose;
  • Mankštos vandenyje spartina medžiagų apykaitą, gerina kraujotaką ir širdies darbą, teigiamai veikia virškinimo organų veiklą;
  • Tokie užsiėmimai veiksmingai atpalaiduoja, be to, asmuo pradeda labiau pasitikėti savo jėgomis;
  • Judėjimas vandenyje ypatingai naudingas raumenims. Įrodyta, kad reguliariai sportuojant vandenyje treniruojami praktiškai visi kūno raumenys, be to, gerėja laikysena, didinamas bendras kūno tonusas, gražėja kūno formos;
  • Mankštos vandenyje padeda stangrinti odą, kovoti su celiulitu ir kitais trūkumais;
  • Plaukiojimas ir buvimas vandenyje padeda pajusti laisvės ir laimingumo pojūtį. 

Kuo ypatingas judėjimas vandenyje?

Specialistai teigia, kad vandens mankštos pasižymi paprastumu, efektyvumu ir, svarbiausia – saugumu. Vandenyje kūnas „jaučiasi“ kitaip dėl tam tikrų vandens savybių. Pavyzdžiui, asmuo, atsidūręs vandenyje, jaučiasi lengvesnis nei sausumoje, todėl jis gali atlikti sudėtingesnius pratimus ir labiau pasitikėti savimi. Ne taip greitai pajuntamas nuovargis, o dažnu atveju žmogus po treniruotės jaučiasi netgi pailsėjęs.

Nors tam tikros vandens savybės sumažina gravitacijos poveikį raumenims ir sąnariams, atliekamų pratimų metu sukuriamas pakankamas pasipriešinimas, vystoma didelė raumenų jėga. Nors asmuo jaučiasi lengvesnis nei sausumoje ir jam pratimus vandenyje atlikti paprasčiau, pačios treniruotės metu atliekami judesiai duoda gerą rezultatą.

Negana to, vandenyje lengviau išlaikyti pusiausvyrą. Jame saugiau kristi, mažesnė tikimybė susižeisti praradus pusiausvyrą. Tai itin aktualu traumas patyrusiems ir senėjimo pasekmes jaučiantiems asmenims.

Kam ypatingai naudingos mankštos vandenyje?

Su vandeniu naudinga susipažinti jau kūdikystėje, o išmokti plaukti – ankstyvoje vaikystėje. Vis dėlto pažintį su vandeniu žmogus turėtų tęsti visą savo gyvenimą, nes judėjimas vandenyje teikia labai daug naudos ir tinkamas visoms amžiaus grupėms. Mankštos vandenyje ypatingai rekomenduojamos tiems, kurie:

  • Patyrę kokių nors traumų ir nori greičiau susigrąžinti prarastas ar sutrikdytas judėjimo funkcijas;
  • Serga kojų venų varikoze ir kenčia nuo kojų skausmo, sunkumo ir tinimo;
  • Kenčia nuo antsvorio ir nutukimo – vandenyje jiems judėti tiesiog lengviau, o svoris „tirpdomas“ taip pat efektyviai kaip ir sausumoje (tam tikrais atvejais – net efektyviau);
  • Turi sąnarių ir nugaros problemų ir serga tokiomis ligomis kaip reumatas, osteochondrozė ir kt.;
  • Aktyviai sportuoja ir jaučia raumenų įtampą – buvimas vandenyje padeda atpalaiduoti įsitempusius audinius ir greičiau atsigauti;
  • Jaučia senėjimo pasekmes ir kenčia nuo koordinacijos ir pusiausvyros sutrikimų.

Beje, mankštos vandenyje ypatingai rekomenduojamos nėščiosioms ir toms moterims, kurios nori greičiau atsigauti po gimdymo.

Kam netinkamos mankštos vandenyje?

Mankštos nerekomenduojamos sunkių širdies problemų turintiems pacientams, epilepsija sergantiems asmenims, chlorui alergiškiems asmenims, nuo trofinių opų ir kitokių atvirų žaizdų kenčiantiems pacientams.  Sportuoti vandenyje negalima karščiuojant ir kenčiant nuo lėtinių ligų paūmėjimo. Kiekvienu atveju būtina pasitarti su savo gydytoju, nes tai, kas tinka vieniems, gali visai netikti kitiems.

Ką dar svarbu žinoti apie mankštas vandenyje?

Mankštos vandenyje turėtų trukti apie 30-60 minučių. Rekomenduojama jas atlikti du – tris kartus per savaitę. Turint konkrečių problemų pratimai parenkami individualiai, o siekiantiems sustiprėti gali tinkamos ir grupinės treniruotės. Papildomam efektui pasiekti ir mankštai paįvairinti pasitelkiamos įvairios priemonės – plūdurai, kamuoliai, svareliai, specialios gumos, lazdos ir t.t.  Vandens apranga turi būti patogi ir nevaržanti, o vandens temperatūra – komfortiška.

Pasveik.lt info. Paruošė Rūtelė Foktienė