5 svarbiausi faktai apie cirkonio implantus: tai būtina žinoti kiekvienam

Vieno, kelių ar didesnio skaičiaus dantų netekimas – opi problema, su kuria teko susidurti daugeliui žmonių. Dėl dantų praradimo, nukenčia fizinė sveikata ir išvaizda.

Efektyviausias būdas atkurti dantis ir vėl drąsiai nusišypsoti yra dantų implantacija. Implantas – tai sraigtas, sriegiamas į žandikaulio kaulą. Jis pakeičia prarasto danties šaknį. Implantas sudaro tvirtą pagrindą trūkstamo danties restauracijai – vainikėliui, tiltui ar kitam protezui.

Kokybiški implantai gaminami iš titano, kitų metalų arba cirkonio dioksido. Nors visos šios medžiagos saugios ir kokybiškos, cirkonio dantų implantai yra bene universaliausi ir plačiausiai pritaikomi.

Deja, apie šiuos implantus pakankamai žino ne visi. Dalinamės svarbiausiais faktais apie cirkonio dantų restauracijas ir atsakome, kodėl turėtumėte rinktis būtent šiuos implantus.

1.     Neturi metalams būdingų trūkumų.

Nors cirkonis yra metalas, cirkonio dioksidas priskiriamas keramikos kategorijai. Tai medžiaga, kuri džiugina aukštu biosuderinamumu ir neturi įprastiems metalams būdingų neigiamų savybių.

Iš cirkonio dioksido pagaminti implantai suteikia natūralų pojūtį burnoje, sumažina bakterijų kaupimąsi, yra atsparūs cheminei korozijai, nėra laidūs elektros srovei. Cirkonio dalelės neemigruoja į kitas burnos ar viso organizmo vietas, nesikaupia audiniuose, limfmazgiuose.

2.     Puikiai tinka į alergijas linkusiems žmonėms.

Dėl alergijų, imuninės sistemos sutrikimų, jautraus organizmo, iš titano pagaminti dantų implantai tinka ne visiems žmonėms. Jeigu organizmas alergiškas titano ar jo lydinių implantui, gresia įvairios komplikacijos: nuo niežėjimo pojūčio, maudimo, diskomforto, iki implanto atmetimo ar kitų sunkių alerginių reakcijų.

Tuo tarpu cirkonio dioksidas – tai visiškai saugi, hipoalergiška medžiaga. Dėl šios savybės cirkonio implantai idealiai tinka net žmonėms, kurie alergiški ar jautrūs įvairiems metalams.

3.     Greitesnis implantų prigijimas.

Cirkonio keramiką žmogaus organizmas priima lengviau nei titaną ar kitas tradicines implantacijos medžiagas. Dėl aukšto biosuderinamumo, organizmas į šią medžiagą nereaguoja kaip į svetimkūnį, todėl implantai greičiau prigyja, ženkliai sumažėja implanto atmetimo ir kitų sveikatos komplikacijų rizika.

4.     Paprasta užtikrinti dantų ir burnos higieną po implantacijos.

Nors dantis atkūrus implantais, burnos priežiūra išlieka tokia pati, kaip turint natūralius dantis, labai svarbu užtikrinti gerą higieną: taip išvengsite infekcijų, uždegimų. Cirkonio implantai, lyginant su tradicinėmis alternatyvomis, yra atsparesni šioms problemoms.

To priežastis – unikalios cirkonio dioksido savybės. Ant tokių implantų paviršiaus sunkiau kaupiasi apnašos ir bakterijos, todėl gerokai lengviau išvengti infekcijų ir pacientams nesunku pasirūpinti burnos higiena.

5.     Pasižymi geresne estetika.

Nors implantai yra sriegiami į žandikaulio kaulą ir yra praktiškai nematomi, jie sudaro pagrindą nuolatinėms dantų restauracijoms tvirtinti. Dėl titano medžiagos ypatumų, bėgant metams implantai aplink vainikėlius gali šiek tiek papilkėti aplink dantų vainikėlius. Tai ypač pastebima, jeigu pacientas turi polinkį į dantenų recesiją (dantenų atsitraukimą nuo dantų).

Tuo tarpu iš cirkonio keramikos pagaminti dantų implantai atrodo natūraliai, jie atkartoja paciento dantų spalvą. Jų išvaizda nekinta metams bėgant. Cirkonio implantai – tai restauracija, kuri nesukelia diskomforto, atrodo nepriekaištingai ir tarnauja patikimai!