<strong>9 priežastys, kodėl tinkamas kavos kiekis yra naudingas sveikatai</strong>

Milijonai žmonių visame pasaulyje neįsivaizduoja savo ryto be puodelio kavos. Nors daugumai šis gėrimas yra greitas energijos ir geros nuotaikos užtaisas, daugelyje kultūrų kava nuo seno yra rytinio ritualo dalis. Lėtas pasimėgavimas gali būti dar malonesnis gurkšnojant kavą iš stilingo puodelio – išsirinkite savąjį FormAdore kategorijoje

Nors pastaruoju metu matome vis populiarėjančias kavos alternatyvas, gėrimus be kofeino, saikingas kokybiškos kavos vartojimas turi neapčiuopiamą naudą jūsų organizmui. Šiame straipsnyje aptarsime net 9 priežastis, kodėl neturėtumėte atsisakyti kavos, jeigu to daryti nenorite.

1. Kava didina budrumą ir koncentraciją.  Kavoje esantis kofeinas yra stimuliatorius, blokuojantis adenozino receptorius smegenyse, mažinantis nuovargio jausmą ir didinantis budrumą. Tai gali padėti išlaikyti dėmesį ir padėti žmonėms jaustis budresniems ir dėmesingesniems. 

2. Pagerėjusi pažinimo funkcija ir sumažėjusi neurodegeneracinių ligų rizika. Reguliarus kavos vartojimas yra susijęs su kognityvinės funkcijos palaikymu, taip pat sumažėjusia neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio ir Parkinsono liga, rizika. Nors tikslesnė kavos nauda šių ligų atžvilgiu vis dar tiriama, tačiau spėjama, kad tai gali būti susiję su kavos antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Kai kurie tyrimai rodo, kad kavoje esantys bioaktyvūs junginiai gali turėti neuroprotekcinį poveikį, sumažinti kenksmingų medžiagų kaupimąsi smegenyse ir taip išsaugoti pažinimo funkcijas.

3. Antioksidantinės savybės. Kavoje gausu antioksidantų, tokių kaip chlorogeninės rūgštys ir polifenoliai, kurie padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir mažina uždegimą organizme. Šie antioksidantai yra siejami su įvairia nauda sveikatai, įskaitant sumažėjusią tam tikrų lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos, antro tipo diabetas ir kai kurie vėžiniai susirgimai, riziką.

4. Kava ir psichologinė gerovė. Kavos vartojimas neretai siejamas su mažesne depresijos ir nerimo sutrikimų rizika. Kofeinas skatina tam tikrų neuromediatorių, tokių kaip dopaminas, serotoninas ir norepinefrinas, išsiskyrimą, o tai gali pagerinti nuotaiką ir savijautą. Svarbu pabrėžti, kad mėgavimasis kavos gėrimo ritualu privalo būti kokybiškas. Negailėkite sau laiko ir pinigų – vartokite ne tik kokybiškas kavos pupeles, bet taip pat investuokite į gerą kavos aparatą ar kavos gaminimo indus. Štai ši prekė gali būti jūsų prabangos akcentas, kuris užtikrins nepamirštamą kavos gėrimo patirtį. 

5. Geresnė nuotaika kiekvieną rytą. Ne nuostabu, kad saikingas kavos vartojimas gali turėti teigiamą poveikį nuotaikai. Kavos vartojimas siejamas su padidėjusiu laimės jausmu, bendravimu ir vidiniu pasitenkinimu. Tai būdinga ne tik dėl kofeino poveikio, bet ir bendrystės jausmo, jeigu įprastai geriate kavą iš stilingo puodelio su mylimuoju ar geriausia drauge, aptardami tai, kas jums teikia džiaugsmą. 

6. Padidėjęs fizinis darbingumas. Įrodyta, kad kava pagerina ištvermės rezultatus: kofeinas stimuliuoja nervų sistemą, sukeldamas adrenalino išsiskyrimą, o tai gali sustiprinti raumenų susitraukimus ir padidinti ištvermę ilgos fizinės veiklos metu. Štai šis kavos puodelis, skirtas espreso, gali:

  • pagerinti jūsų fizinę ištvermę,
  • sumažinti nuovargio jausmą,
  • padėti išlaikyti didesnį intensyvumą.

7. Padidėjęs metabolizmas. Kofeinas padidina medžiagų apykaitą ir riebalų oksidaciją, o tai gali būti naudinga asmenims, norintiems reguliuoti savo kūno svorį. Kava gali:

  • laikinai pagreitinti medžiagų apykaitą,
  • paskatinti organizmo gebėjimą deginti riebalus fizinės veiklos metu!

8. Kava mažina susirgimo rizikas. Mokslininkai teigia, kad reguliarus kavos vartojimas gali būti susijęs su:

  •  mažesne rizika susirgti kepenų ligomis (įskaitant cirozę ir kepenų vėžį), 
  • tulžies akmenligės išsivystymo rizika, 
  • sumažėjusia insulto ir tam tikrų rūšių širdies ligų prevencija. 

9. Vitaminai ir kitos naudingos medžiagos. Vitaminų ir mineralų kiekis kavoje gali skirtis priklausomai nuo kavos rūšies, skrudinimo procesų ar virimo būdo. Visgi kavoje gali būti randamas vitaminas B, dalyvaujantis energijos gamyboje, taip pat mineralai magnis ir kalis. Siekiant gauti geriausias medžiagas iš kavos, rekomenduojama rinktis tamsaus skrudinimo organišką juodą kavą, praturtintą antioksidantais.

Aptarus bene populiariausio rytinio gėrimo galimą naudą, būtina žinoti, kad kava turi skirtingą poveikį kiekvienam žmogui. Nepamirškite, kad norint pamatyti kavos naudą esminiai dalykai yra saikingumas ir individuali tolerancija kofeinui.