Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, kad alkoholio vartojimas nėštumo metu yra dažniausia apsigimimų, vystymosi, augimo ir elgesio sutrikimų priežastis.

Kiekvienas toks atvejis yra tarsi žmogiškoji tragedija, kuri vis tik gali būti užkirsta. Kiekviena jauna mama turėtų saugoti save ir savo vaiką, tad Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro psichologė R.Vaitkienė Kauno miesto profesinėse mokyklose konsultuos jaunas merginas apie alkoholio žalingą poveikį nėščiosioms. Akcija „Alkoholis ir nėštumas“ vyks visose Kauno miesto profesinėse mokyklose spalio 21 – 22 dienomis.
Didėjantis alkoholio vartojimo paplitimas – viena iš didžiausių mūsų visuomenės sveikatos ir socialinių problemų. 2007 m. Lietuvos gyventojas per metus suvartodavo 14,3 litro gryno alkoholio. Dar didesnį specialistų nerimą kelia augantis moterų ir jaunų merginų – būsimų mamų – alkoholio vartojimas.
Alkoholio vartojimas nėštumo metu veikia nėščiosios sveikatą: sąlygoja nepakankamą mitybą, kepenų ar širdies pažeidimus.  Besivystančiam vaisiui alkoholis kenksmingiausias 6–10 nėštumo savaitėmis, bet alkoholio sukelti pažeidimai galimi visą nėštumą. Tyrimais nustatyta, jog alkoholis, esantis nėščiosios kraujyje, per placentą keliauja į vaisiaus kraują ir jo koncentracija vaisiaus audiniuose būna tokia pat kaip ir motinos kraujyje.
Priklausomai nuo to, kaip motinos vartoja alkoholį, yra išskiriamos įvairios alkoholio pakenkimo vaikui formos ir sunkumo laipsniai. Sunkiais atvejais pasitaiko ne tik širdies, lyties organų ar inkstų vystymosi sutrikimų, bet ir smegenų pakenkimų.
Nėščiosios ar moterys, kurios dar tik planuoja turėti vaikelį, privalo apriboti alkoholio vartojimą arba geriausiai visai jo atsisakyti. Dažniausiai moterys tai žino ir atitinkamai elgiasi. Nežinančioms ar pamiršusioms merginoms Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai pataria atsisakyti alkoholinių gėrimų  ir atkreipia dėmesį, kad nėra saugios alkoholio dozės nėščiajai.
„Alkoholis ir nėštumas“ akcijos metu visos norinčios daugiau sužinoti ar pasitikslinti merginos galės pabendrauti su Kauno miesto savivaldybės Visuomenė sveikatos biuro psichologe R. Vaitkiene. Pradėti rūpintis būsima gyvybe niekada ne per anksti.
Spalio 21 d. akcijos vyks šiose profesinėse mokyklose:
• Kauno maisto pramonės mokykla – 8 val.30 min.
• Kauno statybininkų rengimo centras – 9 val.30 min.
• Kauno mechanikos mokykla – 10 val.30 min.
• Kauno buitinių paslaugų ir verslo mokykla – 11 val. 30 min.
• Kauno taikomosios dailės mokykla – 13 val.
Spalio 22 d. akcijos vyks šiose profesinėse mokyklose:
• Kauno paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centras  – 8 val.30 min.
• Kauno ryšininkų mokykla – 9 val.30 min.
• Kauno  prekybos ir verslo mokykla – 11 val.30 min.
• Kauno statybininkų mokykla – 12 val. 30 min.

SAM