“Kai tik orai “sugenda”, mano šešiametė dukra suserga pūlinga angina. Žinoma, šeimos gydytoja kaskart išrašo antibiotikų. Kadangi jau prisidėjo inkstų, širdutės negalavimų, gydytoja įkalbinėja mane užrašyti dukrą anginos operacijai. Norėčiau išgirsti ir kitą, ausų nosies gerklės specialisto nuomonę, kadangi pati turėjau liūdnos patirties. Vaikystėje po anginos operacijos nustojau sirgti, bet pradėjau storėti. Mano dukrelė dabar irgi plonutė. Suprantu, kad jos sveikata svarbiau, bet noriu žinoti, ar tikrai anginos operacijos dabar saugios ir tikrai būtinos?
Evelina

Vilniaus universiteto vaikų ligoninės vaikų otorinolaringologė
dr. Eglė Gradauskienė:

 – Žiočių lanką sudaro 6 migdolai, jie saugo mūsų organizmą nuo infekcijų. Jos gali patekti pro kvėpavimo takus. Gomurio tonzilės – anatominis darinys, jį turi kiekvienas žmogus, žinoma, jei jos neišoperuotos.
Tonzilės yra tarsi vartai į mūsų kvėpavimo takus ir kartu – barjeras, sulaikantis su įkvepiamu oru patenkančią infekciją. Jei infekcija itin aktyvi arba jei organizmo reakcijos silpnokos (dažnai abi priežastys būna kartu), prasideda angina – gomurio migdolų (arba tonzilių) uždegimas.
Kai uždegimas būna tik paviršinis, vargina gerklės skausmas, gali pakilti nedidelė temperatūra, tačiau savijauta nėra labai prasta.

Gydytojai otorinolaringologai, paskirdami chirurginį gomurio tonzilių šalinimą, vadovaujasi tarptautinių susitarimo konferencijų nuorodomis, kurios yra pagrįstos moksliniais, patikimais tyrimais. Pastaruoju metu parodymai chirurginiam gydymui yra sumažinti, bet tai nereiškia, kad tonzilių šalinti nebereikia, kaip mano kai kurie pacientai.

Kiekvienas vaikas yra individualus, su savo gyvenimo ir ligos istorija, todėl dėl chirurginio gydymo geriausiai patars specialistas konsultacijos metu.

Nustatyta, kad geriausi tonzilektomijų, tonzilių šalinimo, rezultatai yra pacientų, kuriems indikacijos pagrįstos anginų dažniu – 7 ar daugiau epizodų per pastaruosius metus; 5 ar daugiau epizodų per pastaruosius 2 metus iš eilės; 3 ar daugiau epizodų per pastaruosius 3 metus iš eilės.

Jei vaikas anginomis neserga, tonzilių chirurginis gydymas gal būti paskirtas dėl kvėpavimo takų obstrukcijos, pasireiškiančios triukšmingu alsavimu, knarkimu, kvėpavimo sustojimo epizodais miego metu, netaisyklingo sąkandžio formavimosi dėl išdidėjusių gomurio tonzilių.
Tonzilės šalinamos, kai yra piktybinės ligos įtarimas gomurio migdole ar po persirgtų anginų formuojasi paratonziliniai pūliniai.
 

Lietuvos sveikata