Apie naujausius venų varikozės gydymo metodus

Kojų venų varikozės medicina visiškai išgydyti dar negali, tačiau gali pristabdyti jos vystymąsi ir padėti išvengti gyvybei pavojingų komplikacijų. Ką vertėtų žinoti apie kojų venų varikozės gydymą? Kokie naujausi metodai taikomi?

Nuo ko prasideda gydymas?

Gydymas prasideda nuo išsamios diagnostikos. Kuo anksčiau diagnozuojama liga, tuo geresnė jos gydymo prognozė. Jei liga jau labai stipriai pažengusi, gali belikti tik trofinių opų gydymas ir mėginimas apsaugoti pacientą nuo pavojingų komplikacijų.

Taigi pastebėjus bet kokius kojų paviršinių venų pakitimus ar jaučiant kojų skausmą, maudimą, nuovargį, kenčiant nuo kojų tinimo ir pojūčio, tarsi jos būtų medinės, geriau nedelsti ir kreiptis į kraujagyslių specialistą. Kraujagyslių chirurgas pirmiausiai atliks išsamius tyrimus. Itin daug reikšmės venų ligų diagnostikoje turi dvigubo ultragarso skeneris, kuris padeda tiksliai nustatyti venų pažeidimų vietas ir mastą. Dvigubo ultragarso skenavimas padeda „pažiūrėti“ giliau, nes plikomis akimis matome tik paviršinių venų pakitimus, o kas dedasi giliosiose venose, visiškai neaišku. Gydytojas kraujagyslių chirurgas šiuo ir kitais tyrimais įvertina bendrą kraujotakos būklę ir tik tuomet parenka tinkamiausią gydymą.

Kaip parenkamas gydymas?

Daugybė pacientų bijo kreiptis į gydytoją, nes vis dar mano, kad pagrindinis venų varikozės gydymo metodas yra atvira chirurginė operacija. Jos metu per mažus pjūvius ištraukiamos nepilnavertės venos – fizinis jų pašalinimas daro įtaką ilgam ir gana sunkiam sveikimo laikui. Šis metodas vis dar taikomas, tačiau jis nelaikomas kaip pirmo pasirinkimo gydymo kelias. Pacientui dažniau siūlomi kiti pažeistų venų gydymo metodai, pavyzdžiui, jų paveikimas lazerio energija ar spindžio suklijavimas specialiais biologiniais klijais. Pažeistų venų šakų uždarymui ir estetinio vaizdo pagerinimui gali būti labai naudinga skysčių ir putų skleroterapija. Jos metu specialiais vaistais paveikiamos išsiplėtusios kraujagyslės – prasideda jų uždegimas, jos „užsidaro“. Tokiomis venomis kraujas nebeteka – jis suranda naujus kelius sveikosiomis venomis. Sklerozuojančių vaistų paveiktos venos bėgant laikui perauga jungiamuoju audiniu ir yra absorbuojamos organizmo. Iš pradžių gali matytis pigmentiniai pakitimai, tačiau bėgant laikui išnyksta ir jie. Skleroterapija neretai papildomas lazerinis gydymas.

Kuo ypatingas venų varikozės gydymas lazeriu ir bioklijais?

Šie du metodai laikomi mažai invazyviais, o po jų pacientas gali atsistoti, pats eiti ir toliau tęsti savo gyvenimą be jokio „iškritimo“ iš kasdienybės. Gydymas lazeriu ir suklijavimas klijais yra gana panašūs metodai. Jų metu vena nėra fiziškai šalinama – ji paveikiama lazerio energija arba specialiais klijais. Tarkime, gydant lazeriu, į veną įkišamas specialus šviesolaidis, kuris, tiekdamas terminę energiją, sutraukia išsiplėtusios kraujagyslės sienelę. Jei naudojami biologiniai klijai, į pažeistą veną per mikropjūvį įkišamas specialus zondas, per kurį kas keletą cm iššvirkščiama specialių klijų. Jie suklijuoja išsiplėtusios kraujagyslės sieneles ir kraujas tekėti ja nebegali. Veninė kraujotaka tarsi persitvarko – kraujas pradeda tekėti tik sveikomis venomis, išnyksta stazė, sumažėja kojų skausmas ir t.t.

Kuris gydymo metodas šiandien taikomas dažniausiai?

Pati populiariausia operacija šiandien yra operacija lazeriu. Pirmiausiai dėl to, kad šis metodas gerai ištirtas, gana plačiai prieinamas ir pigesnis nei pažeistų venų suklijavimas bioklijais. Procedūra su bioklijais bene pažangiausia – jos metu išgaunamas maksimalus komfortas, o po procedūros net nereikia dėvėti kompresinių kojinių. Vis dėlto gydymas bioklijais vis dar santykinai brangus, o jį atlikti gali dar ne visi kraujagyslių chirurgai. Šiaip ar taip, nei gydymo lazeriu, nei bioklijais baimintis tikrai nereikia, nes jie nesutrikdo darbingumo. Užtenka vos poros valandų su pasiruošimu, nes pati procedūra vidutiniškai neviršija 30-40 minučių.

Kas dar gali padėti palengvinti kojų sunkumą, tinimą ir nuovargį?

Lioton gelis – tai vaistinis preparatas, kurį naudinga turėti ir rankinėje, ir biuro stalčiuje, ir miegamojo spintelėje. Jis ypatingas tuo, kad lengvai susigeria, netepa drabužių bei maloniai kvepia. Lioton gelyje esanti didelė heparino natrio druskos koncentracija padeda greitai susigrąžinti kojų lengvumą. Be to, jis gerina mikrocirkuliaciją ir mažina kojų tinimą bei su juo susijusius nemalonius pojūčius. Lioton gelis tinkamas ir po venų ligų operacijų. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Paruošė Rūtelė Foktienė