Aromaterapija – gamtos dovana

Augalai ne tik puošia gamtą. Jie turi gydomųjų galių, kurios praktikoje pritaikomos jau nuo senų senovės. Tai vieni seniausių planetos gyventojų, tad per milijonus metų jie išmoko prisitaikyti prie įvairių aplinkos sąlygų ir apsisaugoti nuo jiems kenkiančių faktorių, pavyzdžiui, įvairių parazitų. Dauguma augalų turi daugiau ar mažiau biologiškai aktyvių lakiųjų junginių, iš kurių ir gaminami eteriniai aliejai. Eteriniai aliejai jau nuo seno labai plačiai naudojami įvairiose srityse – aromaterapijoje, farmacijoje, kosmetikoje, parfumerijoje, netgi buitinėje chemijoje ir kitur.

Viena seniausių alternatyviosios medicinos krypčių

Aromaterapija – tai alternatyviosios medicinos kryptis, kuri, kaip manoma, praktikuojama mažiausiai 6000 metų. Aromaterapijos būdu siekiama pasitelkti eterinių aliejų ir kitų aromatinių medžiagų gydomąsias savybes. Manoma, kad kvapus sudarančios cheminės medžiagos teigiamai veikia žmogaus nervų sistemą, todėl padeda malšinti stresą ir įtampą, gali padėti atsipalaiduoti ir pasijusti energingiau. Meditacijos metu naudojami aromatai padeda atsiskleisti pojūčiams. Aromatai naudojami patalpų valymui ir kvėpinimui, tam tikros nuotaikos sukūrimui ir kaip afrodiziakas.

Eterinių aliejų panaudojimo būdai

Eteriniai aliejai gali būti garinami ore (užlašinant ant drabužių, šildant, pučiant specialiais aparatais), jais galima įtrinti odą masažų metu. Jais taip pat gali būti papildyti vonios bei pirties malonumai. Vienas įprasčiausių eterinių aliejų naudojimo būdų – kvėpinimas aromatingais mišiniais. Ant odos naudojami eteriniai aliejai dažniausiai atskiesti įvairiais augaliniais aliejais, kad oda pernelyg nesudirgtų, o kvapas nebūtų pernelyg intensyvus. Ypatingo atsargumo patariama imtis nėščioms ir žindančioms moterims ir tuomet, kai jie naudojami kūdikiams ir mažiems vaikams. Nors eterinių aliejų naudojimas gali atrodyti visai nekaltas dalykas, visuomet geriau pasitarti su specialistu – aromaterapija gali būti kontraindikuotina kai kuriomis lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims.

Pasidaliname su Jumis keletu eterinių aliejų pavyzdžių ir trumpa informacija apie poveikį, kurio galima tikėtis, naudojant juos atskirai arba kaip pačius įvairiausius mišinius:

  • Gali padėti palengvinti kvėpavimą – balzaminių kėnių, spindulinių eukaliptų ir ramunėlių, arbatmedžių, čiobrelių, pipirmėčių eteriniai aliejai.
  • Padeda pailsėti, gerina miegą – bergamočių, imbierinių citrinžolių, paprastųjų levandų, ramunėlių ir frankinsenso eteriniai aliejai.
  • Gali padėti palengvinti kosulį ir atsikosėjimą – spindulinių eukaliptų, balzaminių kėnių, kamparinių cinamonų eteriniai aliejai.
  • Gali padėti nuraminti pilvo pūtimą ir kitus nemalonius pojūčius – saldžiųjų pankolių, kmynų, bergamočių eteriniai aliejai.
  • Gali padėti atbaidyti vabzdžius iškylaujant gamtoje – bazilikų, pipirmėčių, citrinžolių, paprastųjų levandų, čiobrelių eteriniai aliejai.
  • Gali padėti stiprinti imuninę sistemą ir greičiau pasveikti – spindulinių eukaliptų, arbatmedžių, pušų, čiobrelių, imbierinių citrinžolių, rozmarinų, pipirmėčių eteriniai aliejai.
  • Gali padėti pakelti nuotaiką, sumažinti įtampą ir stresą, suteikti energijos – greipfrutų, bergamočių, kvapiųjų šalavijų, mandarinų, apelsinmedžių ir citrinmedžių eteriniai aliejai.
  • Gali padėti nusiraminti ir atsipalaiduoti – kedrų, pačiulių, vanilės, santalų eteriniai aliejai.
  • Gali padėti geriau atsipalaiduoti pirtyse ir voniose – melisų, pušų, beržų, čiobrelių, kadagių, mėtų eteriniai aliejai.

 Šaltinis | Pasveik.lt