Daryti klaidas – žmogiška. Tačiau labai norėtųsi pasimokyti ne tik iš savo, bet ir iš kitų žmonių klaidų ir jų nebekartoti, idant sau patiems nepakenktume. Šioje rubrikoje kalbėsime apie įvairiausias pacientų klaidas, apie gajausius mitus, aptarsime kai kurias situacijas, kad jūs, būdami panašioje situacijoje, žinotumėte, kaip pasielgti. Taigi – apie vaistų vartojimo klaidas ir ypatumus.

Tikra istorija….

Į skyrių hospitalizuotas vyras. Pacientas 10 metų serga pirmine arterine hipertenzija, nuolat vartoja vaistus nuo kraujospūdžio. Trejus metus serga 2 tipo cukriniu diabetu, dėl ko taip pat skirti geriamieji vaistai. Kai susirgo plaučių uždegimu, jam dar buvo paskirta vartoti antibiotikų, tačiau, jo nuomone, toks didelis tablečių skaičius gali pakenkti jo skrandžiui. Taigi jis nebevartojo vaistų nuo cukraligės ir nustojo vartoti du iš penkių vaistų nuo kraujospūdžio. Pacientas į ligoninę atvyko sunkios būklės, gydymas buvo visiškai išbalansuotas.

Pagrindinės šio paciento klaidos

Lėtinių ligų gydymas yra ilgalaikis ir vaistų vartoti reikia, net jei jums atrodo, kad jų skirta labai daug. Nutraukus vartoti cukraus kiekį kraujyje koreguojančius vaistus, blogėja diabeto kontrolė, o tai reiškia, kad didėja komplikacijų, tokių kaip inkstų funkcijos nepakankamumas, diabetinė retinopatija (blogėja regėjimas), diabetinė neuropatija (jautrumo sutrikimai, smarkiai progresavus šiai komplikacijai, pacientas gali nejausti skausmo net užmynęs ant vinies), blogėja audinių kraujotaka ir t.t. Nutraukus hipertenzijos gydymą, kyla kraujo spaudimas. Taigi didėja insulto, kitų širdies ir kraujagyslių ligų tikimybė. Negalima manyti, kad viena liga yra svarbesnė už kitą, reikalingas kompleksinis gydymas.
Taigi savavališkai gydymo nutraukti NEGALIMA, taip PABLOGINATE sveikatos būklę ir PADIDINATE KOMPLIKACIJŲ RIZIKĄ. Be abejo, esant tam tikroms ligoms, gydytojas gali keisti gydymą, atsižvelgdamas į konkrečią būklę.

Kita tikra istorija….

73 metų moteris hospitalizuota į ligoninę, nes blogai koreguotas kraujo spaudimas. Klausiant apie jos sveikatos būklę, pacientė pasiskundžia, kad šalia kitų ligų ji dažnai keliasi naktimis šlapintis, todėl neišsimiega. Ši problema vargina ją jau kelis mėnesius ir ji nežinanti, ką toliau daryti.

O buvo taip…

Padažnėjusio šlapinimosi priežasčių išties nemažai. Taip gali nutikti esant šlapimo takų uždegimui, moterims kai yra „pasmukusi“ gimda, kai gimda savo svoriu spaudžia šlapimo pūslę, todėl dažniau kyla noras šlapintis. Vyrams naktį šlapintis tenka esant ir prostatos išvešėjimui ir pan., priežasčių yra kur kas daugiau.
Šiuo atveju buvo kur kas paprasčiau. Pasirodo, moteris, nusprendusi, kad ryte paskirta per daug vaistų, pakeitė vaistų schemą ir vieną iš vaistų nuo kraujospūdžio nusprendė gerti vakare. Deja, jos sprendimas buvo paremtas atsitiktinumu, vakare ji pradėjo gerti šlapimo išskyrimą skatinančių vaistų.
IŠVADA: savarankiškai nekeiskite paskirtos gydymo schemos, jeigu turite klausimų, pasitarkite su gydytoju.

Kitos svarbios taisyklės, kurių nevalia pamiršti vartojant vaistus

Vaistams užsigerti jokiu būdu netinka ne tik alkoholis, bet ir arbata, kava, sultys, pienas ir kiti maistui vartojami gėrimai. Šie gėrimai gali slopinti vaistų pasisavinimą arba turėti kitokių sąveikos išraiškų.
Neretai neteisingai suprantamas patarimas gerti vaistus „prieš valgį“. „Prieš valgį“ tikrai nereiškia, kad, vos išgėrus tabletę, reikia sėstis prie stalo. Iki pradėsite valgyti, turi praeiti apie 20–30 minučių. To reikia, kad vaistas patektų iš skrandžio į plonąją žarną ir pradėtų veikti kaip numatyta. Jeigu išgersite jų pavalgę, veikimo pradžia gali būti pavėluota, be to, sąveika su maistu gali turėti įtakos vaistų pasisavinimui.
Virškinimo fermentų preparatai turi būti geriami valgio metu arba iškart po valgio, o ne „iš ryto profilaktiškai“, tokiu atveju virškinimo fermentai išgeriami veltui, jie paprasčiausiai pašalinami neatlikę savo pagrindinės užduoties, juk maisto kartu su jais virškinamajame trakte taip ir nebuvo.
 

Vidaus ligų gydytoja vyresnioji rezidentė Viktorija Matulevičienė
 
Dažniausios pacientų klaidos