+2
-1
+1

Kai kamuoja “ataugos” …

58 metų moteris, dirbanti mokytoja, skundžiasi dešinio peties sąnario skausmu, greitu rankos pavargimu darbo metu. Ryte peties sąnarys sustingęs, užtrunka šiek tiek laiko kol jį išjudina. Šiaip moteris visą laiką būdavo sveika, nesirgusi jokiomis rimtesnėmis ligomis. Pastarieji simptomai atsirado pomenopauziniam laikotarpyje.

Diagnozė – osteoartritas (“ataugos”)

Osteoartritas dar vadinamas osteoartrozė, degeneracinė sąnarių liga, o liaudyje – “ataugomis”. Osteoartritas yra įgytas degeneracinis (irimo) procesas kremzlėje ir kitose sąnario dalyse. Milijonai įvairaus amžių žmonių visame pasaulyje turi osteoartrito pažeistų sąnarių, o amžiaus grupėje virš 75 metų sergantieji šia liga siekia 70 – 90%.Ši liga pažeidžia vienodai tiek vyrus tiek moteris, nors moterims ligos simptomai atsiranda ankščiau bei sunkesne forma.

Osteortrito atsiradimo priežastys

Tikslios osteoartrito atsiradimo priežastys nėra žinoma. Jį gali sukelti daug besisumuojančių faktorių:
• Vyresnis amžius
• Antsvoris
• Sumažėjęs moteriškų lytinių hormonų kiekis (pvz., po menopauzės)
• Sąnarių operacijos (pvz., menisko pašalinimas)
• Sunkus fizinis darbas
• Sunki sąnario trauma
• Profesionalus sportas

Osteoartrito simptomai

• Lėtai progresuojanti ligos eiga, kuri paprastai būdinga pagyvenusiems žmonėms
• Gera bendra ligonio būklė, dažnai ligonis su antsvoriu
• Būdingi “startiniai” skausmai, pvz.: atsikėlus ryte, po to sąnarys pamažu “išsijudina”.
• Nuolatiniai skausmai – tik atsiradus reaktyviam sinovitui (uždegimui).
• Procesas lokalizuojasi sąnariuose, kuriems tenka didžiausias krūvis
• Pakitusi sąnario forma dėl kaulinių išaugų (Heberdeno ir Bušaro mazgelių)
• Bendrųjų uždegimo požymių nėra

Rentgenologinis tyrimas dažniausiai padeda patikslinti diagnozę. Rentgenogramose stebimas susiaurėjęs sąnarinis tarpas, kaulinės išaugos osteofitai (“ataugos”) , pokremzlinės pseudocistos bei šios srities tankio padidėjimas. Tačiau ir nesant radiologinių pokyčių negalima atmesti osteoartrito diagnozės.
Neretai osteoartrito požymiai pastebimi atsitiktinio rentgenologinio tyrimo metu, o klinikiniai simptomai atsiranda vėliau. Tai vyksta todėl, kad osteoartritas prasideda kremzlėje, neturinčioje kraujagyslių ir nervų.

Gydymas

Osteoartrito gydymo tikslas yra funkcinės ligonio būklės ir gyvenimo kokybės gerinimas. Gydymas turi būti parenkamas kiekvienam ligoniui atskirai pagal jo poreikius. Gali būti naudojamas ligonio mokymas, reabilitacija, mankštos, farmakoterapija, alternatyvi medicina, o esant reikalui ir chirurginis gydymas.
Ligonis pirmiausia turėtų būti supažindintas su liga ir jos eiga.
Efektyviausiai simptomus malšinantis yra kombinuotas gydymas, pvz.: skausmą malšinantys vaistai ir mankšta. Varginantis sąnarių skausmas ligonius gali sulaikyti nuo rekomenduojamo padidinto fizinio aktyvumo bijant, kad tai gali pabloginti ligos eigą. Tačiau klinikinės studijos rodo, kad didesnis fizinis aktyvumas gerina simptomatiką.
Pagrindinis osteoartrito simptomas – skausmas. Skausmui malšinti vaistai turi būti parenkami atsižvelgiant į ligonio bendrą būklę, parenkant mažiausiai šalutinių poveikių sukeliančius nuskausminančius ir priešuždegiminius medikamentus.
Saugant nuo sudirginimo virškinamąjį traktą, gydymas pradedamas nuo priešuždegiminių tepalų. Gelis Fastum vartojamas po 3-5 cm (arba daugiau) du kartus per dieną.Jis greitai malšina lengvą ar vidutinio stiprumo skausmą, kuris būna ligos pradžioje ir nedirgina virškinimo trakto.
Esant stipresniam skausmui, vartojama kombinuota terapija – tepalas ir geriamas NPUV. Tokia kombinacija yra saugesnė, gydymas būna efektyvesnis.Iš diklofenako grupės dėl savo išskirtinio saugumo rekomenduojamos Dicloberl retard kapsulės su eudragitu dengtais “grūdeliais”- mikrosferomis. Jos apsaugo skrandį nuo vietinio dirginimo, nes diklofenakas iš mikrosferų atsipalaiduoja tik dvylikapirštėje žarnoje.
Alternatyviai terapijai gali būti naudojami preparatai, turintys gliukozamino. Dažniausiai jis vartojamas kartu su chondroitino sulfatu. Yra atlikta keletas studijų įrodančių šių preparatų efektyvumą malšinant kelio sąnario osteoartrito simptomus.