Vaikai gimę panaudojus dirbtinį apvaisinimą turi didesnę apsigimimų riziką. Nustatyta, kad apsigimimų rizika in vitro fertilizacijos  metu ra didesnė 2-4 kartus. Mokslininkai nustatė, kad dirbtiniu apvaisinimu pradėti kūdikiai dažniau gimsta turėdami širdies ydas, gastroenterologinius defektus.

 

Visgi teigiama, kad apsigimimai pakankamai reti, tiesiog dirbtinis apvaisinimas didina jų riziką, kol kas nenustatyta, kas galėtų būti šio padidėjusios rizikos priežastis.

 

Dirbtinis apvaisinimas atliekamas mėgintuvėlyje apvaisinant kiaušialąstes spermatozoidais, o apvaisintą kiaušialąstę perkeliant į moters gimdą. Mokslininkai teigia, kad poros, ketinančios pradėti kūdikį dirbtinio apvaisinimo būdu turi žinoti visas galimas rizikas. Taip pat poros perspėjamos, kad dirbtinio apvaisinimo būdu dažnai susilaukiama daugiau nei vieno kūdikio, dažnai dvynukų.

 

Nustatyta, kad šiuo metu JAV 1 proc. gimstančių kūdikių yra pradėti mėgintuvėlyje. Per pastaruosius metus dirbtiniu būdu apvaisintų moterų skaičius padvigubėjo.

 

Reuters Health