Jūros gėrybių dieta: kaip skaniai pavalgyti ir nepapilnėti!

Norite valgyti skaniai, o gyventi ilgai? Taip pat nė kiek nepapilnėti,
puikiai atrodyti ir džiaugtis gera sveikata? Viso pasaulio medikai pripažino:
būtent Viduržemio jūros šalyse gyvena daugiausia lieknų ir sveikų žmonių! Nuo to
laiko Viduržemio jūros, jūrinės ir kitų dietų, nusižiūrėtų, tarkime, nuo Kretos
gyventojų, populiarumas vis didėja.

Pati populiariausia – Viduržemio jūros dieta, kurioje gausu jūros gėrybių,
alyvuogių aliejaus, vaisių ir daržovių, neseniai gavo aukščiausią mokslininkų
įvertinimą. Žurnalas „American Medical Association“ publikavo olandų specialistų
tyrimą, kuriame detaliai išnagrinėtas 70-90 metų europiečių gyvenimo būdas,
mityba ir mirtingumas.

Medikai nustatė, kad Viduržemio jūros dietos propaguotojai gyvena ilgesnį ir
kokybiškesnį gyvenimą. Daug vaisių ir daržovių, saulė ištisus metus, alyvuogių
aliejus, raudonasis vynas, jūros gėrybės – štai sveikatos ir grakštumo
paslaptis. Iš visų šių išvardytų dalykų tik saulės negalime gauti tiek, kiek
norėtume. Užtat jūros gėrybės mums pasiekiamos!

Kur slypi jūros dovanų paslaptis?

Jūros gėrybės turi tapti svarbia jūsų dienos raciono dalimi, jei nusprendėte
suderinti kovą dėl grakščios figūros su sveikatos stiprinimu. Tik pradžiai
įsitikinkite, kad nesate alergiški!

Žuvis

Visaverčių baltymų, kuriuos mūsų organizmas pasisavina kur kas greičiau ir
lengviau, nei baltymus, esančius mėsoje, šaltinis. Taip pat žuvyje gausu daugiau
subalansuotų aminorūgščių nei mėsoje, pavyzdžiui, metionino aminorūgštys,
turinčios lipotropinių savybių.

Riebalai, kurių yra žuvyje, geriau pasisavinami ir pasižymi dideliu nesočiųjų
riebalų rūgščių omega-3 kiekiu. Šios rūgštys stiprina kraujagyslių sieneles,
saugo nuo širdies ir kraujagyslių susirgimų, alergijos, stiprina imunitetą.

Žuvyje daug vitaminų A ir D, mineralinių medžiagų ir mikroelementų, gausu jodo,
cinko, fluoro, vario. Bet nepamirškite, kad kai kurios žuvų rūšys labai
kaloringos.

100 g maistinė vertė:

Sardinė aliejuje – 275 kcal
Sūdyta silkė – 261 kcal
Lašiša – 219 kcal
Ikrai – 230 kcal
Rūkyta lašiša – 197 kcal
Šamas – 161 kcal
Skumbrė – 153 kcal
Tunas – 148 kcal
Otas – 131 kcal
Upėtakis – 104 kcal
Karšis – 100 kcal

Taip pat jūros produktams priskiriamos midijos, jūrų šukutės, krevetės, krabai,
kalmarai ir kt. Midijos – natūralus antioksidantas, kadangi jose gausu vitamino
E, taip pat B ir D grupės vitaminų, mikroelementų ir biologiškai aktyvių
medžiagų. Pagal maistingumą jos dažnai sulyginamos su vištų kiaušiniais, juk
midijų baltyme esti visų būtinųjų aminorūgščių. 100 g midijų yra apie 70 kcal,
20 g baltymų, 3 g riebalų, 3 g angliavandenių.

Krevetės – taip pat tikras vitaminų ir mineralinių medžiagų lobis. Čia gausu B
grupės vitaminų, beveik nėra riebalų, užtat apstu baltymų. 100 g krevečių yra
apie 75 kilokalorijos, 24 g baltymų, 2 g riebalų ir visai nėra angliavandenių.

Kalmaruose baltymų taip pat nemažai, riebalų praktiškai nėra, o kur dar
vitaminai C ir B, mikroelementai ir medžiagos, padedančios suaktyvinti
virškinimą. 100 g kalmarų yra apie 75 kilokalorijos, 18 g baltymų, 0,3 g
riebalų.

Jei jums sunku nugalėti alkį, o sulieknėti vis tiek norisi, išmėginkite dietą,
kurios pagrindas – sriuba. Jos galima valgyti kiek tik norisi visą dieną iki 18
valandos. Be sriubos, į šią dietą dar įtraukti vaisiai, daržovės, kefyras,
mineralinis vanduo ir šiek tiek keptos žuvies.

Jūros gėrybių sriuba

Moliuskai, midijos, krevetės, jūrų šukutės, kalmarai, šiek tiek aštuonkojų,(
iš viso turi būti 300 g),
1 saliero stiebas,
1 vidutinio dydžio morka,
1 svogūnas,
1 poras,
Žalumynų,
2 valgomieji šaukštai ryžių,
sojos padažo.

Jūros gėrybės smulkiai supjaustomos, suberiamos į puodą kartu su ryžiais,
užpilamos stikline šalto vandens. Užvirinti ir virti 10 minučių. Tuomet suberti
smulkiai supjaustytus salierus, porą, svogūną, morką ir toliau virti. 3 minutės
prieš nukeliant puodą nuo ugnies suberti susmulkintas petražoles ir krapus,
pašlakstyti sojos padažu vietoj druskos.

Jūros kopūstai

Jūros kopūstai ne veltui vadinami sveikatos ir grožio augalu: algino rūgšties,
kuri pasižymi unikalia savybe pašalinti toksinus iš organizmo, juose yra nuo 11
iki 60 procentų. Laminarijose tiek provitamino A, kiek obuoliuose, slyvose,
vyšniose ir apelsinuose.

Taip pat jūros kopūstuose gausu svarbių nervų sistemai B grupės vitaminų:
vitamino B1 ne mažiau nei sausose mielėse. Laminarijose gan daug vitamino C.
Pagal jo kiekį jos nenusileidžia apelsinams, ananasams, žemuogėms, svogūnų
laiškams, agrastams, rūgštynėms.

Tačiau dažniausiai prisimename laminarijas, kai kalbame apie skydliaukę: šiame
unikaliame produkte ne tiesiog daug jodo, jame yra ir biologiškai aktyvių
medžiagų, padedančių tą jodą pasisavinti!

Veikiausiai žinote, kaip pasigaminti laminarijų salotas. Norite ko nors naujo?

Kopūstienė su jūros kopūstais ir midijomis

100-150 g virtų midijų,
100 g marinuotų jūros kopūstų,
200 g raugintų kopūstų,
1-2 morkos,
1 petražolių kuokštelis,
2-3 šaukštai ryžių,
1 valgomasis šaukštas pomidorų padažo,
2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus,
prieskonių, žalumynų.

Midijas išvirti, supjaustyti. Atskirai beveik iki galo išvirti kruopas ir
šaknis, sudėti marinuotus jūros kopūstus. Išvirti, pasūdyti, sudėti prieskonius
ir padažą. Patiekti su midijomis ir žalumynais.

Alyvuogės

Žinoma, alyvuogės nėra jūros gėrybės, bet būtent alyvuogių aliejų rekomenduojama
naudoti gaminant žuvį. Alyvuogės laikomos pagrindine priežastimi, dėl ko
Viduržemio jūros gyventojai rečiau nei kiti kenčia nuo širdies ir kraujagyslių
ligų, insultų ir vėžinių susirgimų.

Nuo seno alyvuogės buvo laikomos gydomosiomis, galinčiomis sugrąžinti moterims
jaunystę, atkurti vyrų potenciją ir net gydyti psichologines problemas. Neseniai
amerikiečių tyrinėtojai nustatė dar vieną stebėtiną alyvuogių savybę: jose yra
medžiagos oleokantalo, kuri malšina skausmą panašiai kaip veikia ibuprofenas!

Oleino rūgštis, kurios yra alyvuogių aliejuje, slopina genus, dalyvaujančius
krūtų piktybinių auglių vystymesi. Alyvuogių aliejuje gausu vitaminų A ir E, 100
g alyvuogių aliejaus – 93,8 g riebalų, tarp jų 10 g polinesočiųjų riebalų. Vis
dėlto piktnaudžiauti alyvuogių aliejumi neverta: maksimalus kiekis – 10 g per
dieną.

Geriausiai alyvuogių aliejus dera su keptomis daržovėmis ir jūros gėrybėmis,
nereikia jo maišyti su pieno produktais, sūriais ir virta mėsa ar žuvimi. Jis
turi daug kalorijų – apie 800 kcal.