+1
-0
+1
Kai liūdna – suvalgyk apelsiną

Apelsinų kvapas – vienas maloniausių kvapų pasaulyje, skatinantis laimės jausmą, nuvejantis liūdesį, priverčiantis pasijusti energingiau ir lengviau priimti sprendimus. Citrusiniai kvapai itin mėgstami parduotuvėse ir grožio salonuose, kad žmonės jaustųsi gerai ir visuomet būtų linkę save labiau palepinti. O kuo gi naudinga apelsinų maistinė vartė? Ar verta juos valgyti dažniau? Tikrai taip!

Apelsinas – vienas mėgstamiausių žmonijos vaisių

Apelsinai yra vieni populiariausių vaisių visame pasaulyje. Dauguma mėgsta jų sultingą skonį, malonų aromatą. Vieniems labiau patinka apelsinų sultys, kiti labiau vertina šviežią vaisių. Ir nesuklysime teigdami, kad vaisių valgyti daug naudingiau, vien tik dėl to, kad jame gausu maistinių skaidulų, svarbių sveikam virškinimo procesui. Apelsinuose daug įvairių maisto medžiagų, vitaminų, mineralų. Juos galima valgyti šviežius, kaip sveikus užkandžius arba įkomponuoti į salotas, troškinius, kepinius, kokteilius ir kitur.

Apelsinmedžiai – tikra gamtos dovana

Dauguma pasaulyje užaugusių apelsinų (net apie 80-90 procentų) panaudojami sultims spausti, tačiau geriau suvalgyti kelis vaisius, nei išgerti stiklinę apelsinų sulčių. Iš apelsinmedžio medienos gaminami kosmetiniai pagaliukai, o apelsinų žiedai laikomi meilės simboliu ir naudojami kosmetikai, aromaterapijai, puošybai. Iš specialios rūšies apelsinų žievelių gaminami eteriniai aliejai ir išgaunami flavonoidai, kurie itin naudingi kraujotakos sistemai, veikia kaip venotonikai. Taigi apelsinmedį galima vadinti tikra gamtos dovana žmonijai.

Naudinga apelsinų maistinė sudėtis

100 gramų apelsinų turi apie 45-50 kcal, apie 1 gramą baltymų, apie 10-13 gramų angliavandenių ir neturi riebalų (tiksli maistinė apelsino vertė priklauso nuo jo rūšies, mat pasaulyje jų yra gana daug – net apie 500-600). 100 gramų šviežių vaisių yra daugiau nei 2 gramai maistinių skaidulų (augalinės ląstelienos). Vidutinis vaisius turi apie 80 kcal ir yra gana sotus užkandis, be to, užtikrina vitamino C paros normą. Apelsinuose taip pat randama vitaminų A, C, E, gana daug folio rūgšties (B9) ir šiek tiek kitų B grupės vitaminų. Taip pat yra cholino (B4), kalcio, magnio, kalio, fosforo, šiek tiek geležies ir cinko.

Šiek tiek istorijos

Manoma, kad apelsinai pradėti auginti dar kelis tūkstančius metų pr. Kr. Kilmės šalis – Kinija, kur jie buvo naudojami gydymui ir buvo gana kartūs. Pati žodžio reikšmė „apelsinas“ rodo, kad šie citrusiniai vaisiai yra kilę iš Kinijos. Saldieji apelsinai itin išpopuliarėjo Viduržemio jūros regione. Iš pradžių tai buvo tik turtingųjų vaisius, vėliau paplito ir tapo mėgstamas visame pasaulyje. Dėl didelės vitamino C koncentracijos sudėtyje daugeliu atvejų padėdavo apsisaugoti nuo skorbuto, kuriuo susergama būtent dėl vitamino C trūkumo. Šiuo metu itin daug apelsinų užauginama Brazilijoje, JAV, Indijoje, Meksikoje, Kinijoje, Ispanijoje ir kitose šalyse.

Naudingosios apelsinų savybės

Apelsinai turi daug naudingų savybių organizmui. Kadangi apelsinuose daug skaidulų ir jie gana sultingi, šie vaisiai padeda apsisaugoti nuo vidurių užkietėjimo, gerina virškinimą, didina apetitą. Jie padeda palaikyti sveiką širdį, nes juose nemažai kalio, magnio, B grupės vitaminų. Įrodyta, kad reguliarus apelsinų valgymas gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų bei jų sukeliamų komplikacijų riziką. Puikus apelsinų kvapas, skonis ir sudėtyje esantis kalis gali padėti jaustis energingiau ir palaikyti tinkamą elektrolitų balansą. Kitas svarbus elementas – kalcis, tad apelsinai gali prisidėti prie stiprių kaulų ir dantų palaikymo. Nuo seno žinoma, kad apelsinai itin naudingi odai – dėl juose esančių vitaminų A, C ir E, oda geriau apsaugoma nuo aplinkos poveikio, yra skaistesnė ir sveikesnė. Kadangi apelsinuose daug vitamino C, jie gali padėti palaikyti geresnę imuninės sistemos būklę, o susirgus – greičiau pasveikti. Kadangi apelsinuose daug sveikatai naudingų polifenolinių junginių arba flavonoidų (ypač baltojoje žievelės dalyje, kurios nereikėtų pilnai pašalinti), jų rekomenduojama valgyti bent kelis kartus per savaitę. Flavonoidai yra augaliniai geltonos spalvos pigmentai, kurie mažina uždegiminius procesus, saugo nuo laisvųjų radikalų poveikio, be to, jie yra labai svarbūs daugybei fiziologinių organizmo funkcijų.

Šaltinis Pasveik.lt