Kaip atpažinti krūtinės anginą?

Jus vis aplanko jausmas, panašus į skausmingą širdies sugniaužimą? Nedelskite ir neignoruokite jo – tai gali būti krūtinės angina – viena dažniausių mirties priežasčių pasaulyje ir Lietuvoje.

Krūtinės anginai būdingas galvos svaigimas ir baimės jausmas bei skausmas ir sunkumas už krūtinkaulio. Tokie pojūčiai krūtinėje yra priepuolinio pobūdžio ir pirmiausiai pasireiškia tuomet, kai pacientas patiria didesnį fizinį arba emocinį krūvį. Kartu su nemaloniais pojūčiais krūtinėje, galvos skausmu ir baimės jausmu gali pasireikšti ir dusulys, prakaitavimas. Tai dažniausiai įvardijami pacientų simptomai, tačiau krūtinės angina atpažįstama ne tik iš jų.

Pakalbėkime apie krūtinės anginos simptomus ir diagnostiką šiek tiek plačiau.

Kas yra krūtinės angina ir kokie jos rizikos faktoriai?

Krūtinės angina arba stenokardija – tai trumpą laiką trunkantis skausmas krūtinėje, atsirandantis tuomet, kai širdies raumeniui pritrūksta deguonies. Tai vienas dažniausių koronarinės širdies ligos požymių, kylantis dėl to, kad širdies kraujagyslės yra pažeistos ir susiaurėjusios, todėl negali tinkamai atlikti savo funkcijos. Krūtinės angina kelia vis daugiau susirūpinimo, nes ja serga vis jaunesni asmenys. Pastebėta, kad ji dažniausiai išsivysto tiems, kurie jau turi genetinį polinkį ir (arba) tiems, kuriems būdingi įvairūs rizikos veiksniai, pavyzdžiui, arterinė hipertenzija, cukrinis diabetas, metabolinis sindromas, rūkymas, kraujo lipidų disbalansas ir kt.

Nemalonūs pojūčiai krūtinėje fizinio krūvio arba susijaudinimo metu

Pagrindinis krūtinės anginos simptomas – priepuolinis skausmas, panašus į spaudimą, gniaužimą ir veržimą, pasireiškiantis už krūtinkaulio arba šalia jo (dažniau link kairės jo pusės). Toks nemalonus pojūtis gali būti apibūdinamas kaip sunkumas, deginimas ar net smaugimas, nes asmeniui tiesiog norisi susigriebti už širdies ir jam tampa sudėtinga kvėpuoti, atsiranda panika ir mirties baimė. Kiekvienas pacientas šį pojūtį gali apibūdinti labai įvairiai, vis dėlto dažniausiai nurodoma skausmo sritis yra už krūtinkaulio ir skundžiamasi duriančiu skausmu. Skausmas gali plisti į nugarą, kairę ranką, žandikaulį ir kitas sritis.

Krūtinės angina sergantys pacientai pastebi, kad tokius priepuolinius skausmus dažniausiai išprovokuoja fizinis krūvis, didelis jaudulys. Tačiau skausmo priepuolis gali atsirasti ir dėl kitų priežasčių: kai išgeriama šalto vandens, rūkoma, išeinama į šaltą ar vėjuotą orą, persivalgoma ir kt. Progresuojant ligai tokie priepuoliai gali atsirasti ir ramybės būsenoje. Dažniausiai jie pasireiškia ankstyvais rytais.

Kas gi vyksta krūtinės anginos priepuolio metu?

Angininis skausmas praneša apie tai, kad širdžiai trūksta deguonies, o šis trūkumas gali atsirasti tuomet, kai sutrinka normalus širdies aprūpinimas deguonimi arba deguonies poreikis ypatingai padidėja. Deguonies daugiau reikia tuomet, kai pacientas patiria fizinį arba emocinį krūvį. Pažeistos ir susiaurėjusios kraujagyslės negali tinkamai aprūpinti miokardo reikiamu deguonies kiekiu, todėl sutrinka širdies raumens medžiagų apykaita ir vystosi acidozė bei kaupiasi įvairios širdies raumeniui kenkiančios medžiagos, dėl kurių ir atsiranda stiprus skausmas.

Būdingas trumpalaikiškumas ir skausmo išnykimas nutraukus fizinę veiklą bei pavartojus nitroglicerino

Kadangi anginos priepuoliui būdingas skausmas dažniausiai trunka labai neilgai – vos nuo kelių sekundžių iki kelių minučių, pasitaiko nemažai asmenų, kurie gana ilgą laiką šį pojūtį ignoruoja ir nekreipia į jį dėmesio. Paprastai skausmas praeina nutraukus fizinę veiklą, nusiraminus ir (arba) pavartojus glicerolio trinitrato (nitroglicerino). Vis dėlto krūtinės angina – tai besivystanti patologinė būklė. Priepuoliai gali dažnėti ir sunkėti, o kai skausmas trunka ilgiau kaip 15-20 minučių, jau galima įtarti besivystantį miokardo infarktą, kuris gali būti ir mirtinas.

Gali pasireikšti ir kitų simptomų

Kai kuriems asmenims kartu su veržiančiu skausmu pasireiškia ir kitų simptomų, pavyzdžiui, pykinimas, vėmimas, skrandžio skausmas, dusulys, bendras silpnumas ar net sąmonės pritemimas. Kai kurie pacientai krūtinės anginos skausmo gali net ir nejausti, nors miokardo išemija ir vystosi – tai būdingiau cukriniu diabetu sergantiems pacientams. Taigi labai svarbu priepuolius apibūdinti kuo išsamiau – tai padeda laiku diagnozuoti ligą.

Kaip diagnozuojama krūtinės angina?

Labai svarbu laiku kreiptis į gydytoją – tiems, kuriems būdingas genetinis polinkis, reikėtų tikrintis reguliariai, o pastebėjus bet kokius neįprastus simptomus – nelaukti ir ieškoti pagalbos, nes laiku paskirtas gydymas inovatyviais vaistiniais preparatais gali pristabdyti ligos progresavimą ir padėti išvengti baimę keliančių priepuolių.

Diagnozuojant krūtinės anginą surenkama išsami šeimos ligos istorija, įvertinami visi rizikos veiksniai ir atliekami būtinieji tyrimai, pavyzdžiui, išmatuojamas kraujo spaudimas, įvertinami kraujo rodikliai, atliekamos elektrokardiogramos (ramybės ir fizinio krūvio metu) ir kiti instrumentiniai bei biocheminiai tyrimai. Diagnostika gana nesudėtinga, tačiau svarbiausia ligą diagnozuoti laiku – kol apie ją nepranešė miokardo infarktas.

Farmacininkė Rūtelė Foktienė