+3
-0
+3
Kaip išvengti šventinio persivalgymo?

Šeimyninės šventės, širdingi pasisėdėjimai prie stalo, linksmas klegesys, nuo valgių ir gėrimų lūžtantys stalai- tai kiekvienam smagūs ir džiaugsmingi išgyvenimai. Tačiau ar tai tikrai smagus laikas jūsų virškinimo sistemai? Juk persivalgymas ir netinkamas maisto derinimas - neatskiriama švenčių dalis. Prasidėję negalavimai, tokie kaip skrandžio ir pilvo skausmai, sunkumo, spaudimo ir pilnumo jausmai, pilvo pūtimas ir gurgimas, pykinimas, atsirūgimas ar net vėmimas, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas kaipmat užgožia malonių akimirkų prisiminimus.

Todėl, susėdę prie patiekalų gausybe viliojančių stalų, prisiminkite šiuos patarimus:

-nebūkite tuščiu skrandžiu iki šventės pradžios. Maitinimosi režimas neturi pasikeisti. Prieš šventę sveika išgerti stiklinę linų sėmenų kisieliaus, tai apsaugos skrandžio gleivinę nuo pažeidimų.

-venkite virškinimui „pavojingų“ patiekalų, išsirinkite sveikiausią maistą: pradėkite nuo  natūraliomis žolelėmis pabarstytų, sveiku aliejaus padažu gardintų salotų. Atminkite, kad šviežių daržovių salotos suaktyvina skrandžio bei žarnyno peristaltiką. Valgykite orkaitėje, o ne keptuvės riebaluose keptą liesą mėsą, mat kaitinant keptuvėje riebalus, susidaro laisvosios riebalų rūgštys. O minėtų rūgščių koncentracija trikdo ląstelių membranų baltymų funkcijas. Mažiausiai kaloringa mėsa yra vištiena, veršiena, kalakutiena. Labiausiai riebi - kiauliena( 100 g yra 40g riebalų) ir jautiena ( 100 g yra 17,1 g riebalų). Jei yra galimybė - dėkitės į lėkštę žuvies patiekalą- tai omega riebalų rūgščių šaltinis. Smaližiaukite vaisių ir uogų desertus vietoj riebių tortų, tuo apsaugodami save nuo kalorijų bombos.

-nuo stalo rinkitės sveikus natūralius vaisvandenius, mineralinį vandenį, becukres sultis. Gerkite daug skysčių. Gėrimų vartojimas valgio metu įmirko maistą, o tai greitina jo pasišalinimą iš skrandžio į dvylikapirštę žarną.

-nepamirškite sotumo jausmo. Ragaukite po truputį, mėgaukitės skoniu. Prie stalo daug bendraukite, , žaiskite stalo žaidimus, nepamirškite pajudėti. Nesutelkite dėmesio vien į maistą.

-jei gersite alkoholinius gėrimus, juos vartokite saikingai. Prieš tai užkąskite, nes maistas lėtina alkoholio įsisavinimą. Rinkitės gėrimą su mažesniu alkoholio laipsniu. Stenkitės visą vakarą gerti vienos rūšies gėrimą.  Bet jei maišote, tai bent pasirinkite jo eiliškumą. Pradžioje silpnesni, vėliau stipresni. Pavyzdžiui, baltas vynas prieš raudoną, šviesus alus prieš tamsų, sausas gėrimas prieš saldų. Atminkite, kad tamsūs gėrimai, tokie kaip raudonas vynas, tamsus alus, brendis, viskis pablogina savijautą, nes turi daugiau priemaišų. Kartu su alkoholiu negerkite gazuotų ir energetinių gėrimų, nes kartu su jais  alkoholis greičiau patenka į kraują. Verčiau neatsisakykite vandens, juk alkoholis dehidratuoja organizmą.

Ką daryti, jei visgi paslydote ir persivalgėte?

Jeigu, nepaisant visų patarimų, po šventinio stalo vaišių dėl persivalgymo jausite virškinimo sistemos sutrikimus, nepamirškite, kad patikima virškinimo problemų gelbėtoja - tabletė Mezym. Mezym vartojama tuomet, kai kasa nepakankamai gamina ir išskiria virškinimo fermentų ir tai sukelia virškinimo sutrikimų.  Mezym sudėtyje yra pagrindiniai virškinimo fermentai: lipazė - riebalų, amilazė - angliavandenių ir proteazė - baltymų virškinimui. Esant virškinimo sutrikimui, Mezym papildo natūraliai organizme esančių fermentų kiekį ir taip pagerina virškinimą.

Sunkumą skrandyje galima pašalinti išgėrus Espumisan kapsulę. Espumisan vartojamas ligų, kurių metu virškinimo trakte kaupiasi dujos (meteorizmas), pučiasi pilvas, jaučiasi pilnumas, simptominiam gydymui. Kapsulės veiklioji medžiaga yra simetikonas. Ši medžiaga suardo dujų burbuliukus, esančius skrandyje ir žarnose. Išlaisvintos dujos lengvai pašalinamos.

Taip pat galima pasigaminti virškinimą normalizuojančios  vaistinių augalų arbatos:

1dalis kiaulpienių šaknų,

1dalis valerijono šaknų,

1dalis pelkinio ajero šakniastiebių,

2dalys dilgėlių lapų,

2dalys mėtos lapų,

3dalys džiovintų šaltalankio uogų.

Užvirinkite 2 stiklines vandens, dėkite 2 valgomus šaukštus mišinio, virkite 10 minučių. Kai atvės, prakoškite. Gerkite ryte ir vakare po 100 mililitrų 7 dienas. Nepamirškite prie stalo saiko jausmo. Jūsų virškinimo sistema už tai atsidėkos gera savijauta ir sveikata.

Parengė: L.Varanavičienė

 

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė