Kaip padėti sau per mėnesines?

Mėnesinės – tai jautrus metas. Vienoms moterims jos nesukelia per daug nepatogumų, o kitoms, deja, tenka atsisakyti net kai kurių planų. Kaip padėti sau, kad menstruacijos praeitų kuo lengviau, o gyvenimas neprarastų savo skonio?

Ką apie mėnesinių skausmus arba dismenorėją sako statistika?

Gana intensyvūs mėnesinių skausmai kamuoja nemažą dalį jaunų moterų. Statistika teigia, kad net iki 90 proc. paauglių ir jaunų vaisingo amžiaus moterų gali jausti mažesnį ar didesnį diskomfortą per mėnesines. Skaičiuojama, kad iki 10 proc. moterų per menstruacijas patiria tokius skausmus, kad tas dienas tiesiog belieka „išbraukti“ iš kalendoriaus. Vyresniame amžiuje moterys skausmais skundžiasi rečiau, vis dėlto ir joms į tokius pojūčius nereikėtų numoti ranka. Pasirodo, kad bėgant metams didėja dėl organinių priežasčių atsiradusių skausmų tikimybė, o tai reiškia, kad moterims gali būti reikalingas rimtas gydymas.

Ar per mėnesines moterys išgyvena tik skausmus, ar pasireiškia ir kitų simptomų?

Pasirodo, kad moteris per mėnesines kamuoja ne tik spazminio pobūdžio pilvo apačios skausmai, bet ir kiti nemalonūs simptomai. Vertėtų paminėti galvos skausmus – kartais jie būna tokie stiprūs, kad net primena migreną. Taip pat gali pasireikšti ir tokie virškinimo trakto sutrikimai kaip pykinimas (kartais vėmimas), viduriavimas, pilvo pūtimas ir pilvo raižymas. Moterys taip pat skundžiasi bendru silpnumu ir negalavimu, sunkiai valdomais nuotaikų svyravimais, poreikiu nuolat gulėti. Vadinasi, tokie simptomai moterį gali paversti tiesiog nedarbinga. Būtent dėl to mėnesinių skausmai sukelia ne tik sveikatos ir socialinių problemų, bet ir yra gana didelė ekonominė bėda.

Kaip mėnesinių skausmą apibūdina pačios moterys?

Kai kurios moterys pilvo apačios skausmą apibūdina kaip buką maudimą. Kitos moterys jį įvardija kaip gana aštrų ir plintantį spazminio pobūdžio skausmą. Pasirodo, kad pilvo skausmas gali plisti ir į kitas kūno sritis, pavyzdžiui, nugarą, klubus, apatines galūnes, išorinius lytinius organus. Vienoms moterims skausmai prasideda dar porą dienų prieš mėnesines, kitoms jie prasideda tuo pačiu metu kaip ir kraujavimas. Paprastai skausmas per pirmąsias dvi paras susilpnėja, tačiau net ir pora dienų, išbrauktų iš kiekvieno mėnesio kalendoriaus, jau yra labai daug. Kai kurios moterys iš skausmo net alpsta ar vemia – tokie atvejai gana reti, tačiau jie labai kenkia normaliai gyvenimo kokybei.

Kaip palengvinti mėnesinių skausmus?

Pateiksime šiek tiek patarimų, kurie, tikime, padės tomis dienomis jaustis geriau:

  • Gerkite pakankamai skysčių. Klaidingai manoma, kad didesnis vandens kiekis sukelia audinių tinimus. Priešingai, tinimais organizmas gali reaguoti į skysčių trūkumą. Tomis dienomis reikėtų vengti kavos ir gazuotų gėrimų. Geriausia rinktis natūralų mineralinį vandenį.
  • Per mėnesines rinkitės lengviau virškinamą maistą, venkite cukraus ir druskos. Tai padės išvengti papildomų virškinimo trakto sutrikimų ir stipresnių uždegiminių procesų. Puikiai tiks sriubos, lieso pieno produktai, liesa mėsa ir žuvis, daržovės, pilvo nepučiantys (termiškai apdoroti) vaisiai, grūdiniai produktai ir košės.
  • Pasimėgaukite vaistažolių arbatomis. Puikiai tiks melisų, čiobrelių, pipirmėčių, ramunėlių, pankolių, kmynų vaistinės augalinės žaliavos.
  • Išmėginkite lengvą fizinę veiklą. Pasirodo, kad judėjimas padeda gerinti gimdos audinių kraujotaką ir nuotaiką – dėl to sumažėja skausmai ir kiti nemalonūs simptomai.
  • Tomis dienomis atsisakykite alkoholio, rūkalų ir venkite kitų žalingų įpročių. Nors gali atrodyti, kad šie žalingi įpročiai atpalaiduoja, iš tikrųjų jie gali tik sustiprinti patiriamus skausmus.
  • Kreipkitės į gydytoją. Jis gali rekomenduoti vartoti tam tikrus nesteroidinius vaistus nuo uždegimo, pavyzdžiui, Dolmen. Pasirodo, kad jie veiksmingi net iki 80 proc. mėnesinių skausmus patiriančių moterų. Gydytojas gali rekomenduoti išgerti vaistus dar prieš prasidedant mėnesinėms, kad būtų galima išvengti stiprių skausmų. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Šaltinis pasveik.lt