Kokias klaidas daro karščiuojantį vaiką gydantys tėvai?

Tikriausiai ne kartą teko girdėti patarimus, kad karščiuojančio vaiko kūnelį reikia trinti spiritu arba jį apkloti taip, kad jis viską išprakaituotų. Kaip manote, ar šie patarimai teisingi? Kokias dažniausias klaidas daro karščiuojantį vaiką slaugantys tėvai? Pristatome keletą jų.

  • Karščiavimą mažinti būtina ne visuomet

Karščiavimas – tai apsauginė organizmo reakcija į pavojingus mikroorganizmus, dažniausiai virusus, rečiau – bakterijas ir kitus patogenus. Tai natūralus, naudingas ir pageidautinas procesas, kurio metu lėčiau ir sunkiau dauginasi bakterijos bei virusai ir geriau funkcionuoja imuninė sistema.

Karščiavimą mažinti būtina ne visuomet. Pakilusią temperatūrą reikėtų mažinti tuomet, kai vaikas jaučiasi blogai ir (arba) ji pakyla daugiau nei 38,5 laipsnius Celsijaus (kūdikiams rekomenduojama šią ribą sumažinti iki 38 laipsnių Celsijaus).

Ji taip pat turėtų būti mažinama tuomet, kai vaikas serga sunkiomis lėtinėmis ligomis ar yra padidėjusi karštinių traukulių tikimybė.

Vis dėlto jei vaikas jaučiasi gerai, puikiai geria skysčius ir yra guvus, tuomet galima rinktis ir „laukimo taktiką“, kai organizmui leidžiama kovoti pačiam. Tačiau tokiu atveju būtinas itin akylas vaiko sveikatos būklės stebėjimas. Ji turi būti stebima ne tik dieną, bet ir naktį. Dėl gydymo taktikos geriausia pasitarti su vaiko gydytoju, ypač jei karščiuoja kūdikis arba mažas vaikas.

  • Vaistai turi būti dozuojami teisingai

Kiekvienas vaistas turėtų būti vartojamas tuomet, kai to tikrai reikia ir kai nauda, kurios tikimasi, viršija galimą žalą. Vertėtų atsiminti, kad per dažnai ir per didelėmis dozėmis vartojami vaistai gali sukelti tokias komplikacijas kaip inkstų ar kepenų pažeidimai.

Vis dėlto pasitaiko nemažai atvejų, kai tėvai vaistus dozuoja neteisingai ir vaikas gauna netgi per mažą dozę. Tuomet nesulaukiama terapinio efekto, kurio tikimasi, vaisto vartojimas pakartojamas – galiausiai iškyla dar didesnė vaisto perdozavimo rizika.

Būtina atsiminti, kad vaikams vaistai nuo skausmo ir karščiavimo paprastai dozuojami ne pagal vaiko amžių, o pagal jo kūno masę. Pavyzdžiui, įprastinė paracetamolio dozė vienam kg kūno masės yra 10-15 mg, o ibuprofeno – 10 mg. Taigi 20 kg sveriantis vaikas turėtų gauti 200-300 mg paracetamolio arba 200 mg ibuprofeno.

Vienu metu negalima duoti abiejų vaistinių medžiagų. Jei vienas vaistas buvo neveiksmingas, tuomet po maždaug 4-6 valandų galima pamėginti duoti kitą vaistą.

Vaikams negalima duoti aspirino arba acetilsalicilo rūgšties, nes virusinės infekcijos fone šis vaistas gali sukelti gyvybei pavojingą sindromą, kurio metu gali būti pažeidžiamos smegenys ir kiti organai. Prieš bet kokio vaisto vartojimą būtina perskaityti pakuotės lapelį, nes dozavimo nurodymai gali skirtis.

  • Vaiko nereikėtų per šiltai apkloti ir tepti spiritiniais tirpalais

Nuo seno sakoma, kad karščiuojantį vaiką reikia šiltai aprengti arba apkloti, tačiau toks patarimas gali duoti daugiau žalos nei naudos. Per šiltai apkloto ar per daug prirengto vaiko temperatūra gali dar stipriau pakilti, dėl to kūnui bus sudėtinga atiduoti šilumą ir atvėsti. Apkloti galima tik temperatūros kilimo metu, kai vaiką krečia šaltkrėtis ir drebulys, kai jo pėdos ir ir plaštakos vėsios, o kakta – išblyškusi. Būtent šie simptomai rodo, kad kyla kūno temperatūra ir organizmas gamina šilumą, kurią vėliau ketina atiduoti ir taip sumažinti bazinę kūno temperatūrą.  Bet net ir tuomet reikėtų naudoti plonesnę antklodę, o vaiką rengti natūraliais ir odai kvėpuoti leidžiančiais audiniais. Vaiko kūnelio negalima tepti jokiais spiritiniais tirpalais, nes alkoholis gali rezorbuotis per odą ir patekti į mažylio organizmą.

Verta turėti kiekvienų namų vaistinėlėje

Ibustar 20 mg/ml geriamoji suspensija vaikams yra uždegimą slopinantis ir skausmą malšinantis vaistinis preparatas (nesteroidinis vaistas nuo uždegimo, NVNU), pasižymintis karščiavimą mažinančiomis savybėmis (antipiretikas). Ibustar vartojamas trumpalaikiam simptominiam karščiavimo mažinimui ir silpno ar vidutinio stiprumo skausmo malšinimui. Ibustar tinka vaikams, sveriantiems nuo 5 kg iki 29 kg (kurių amžius nuo 6 mėnesių iki 9 metų). Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Paruošė vaistininkė Rūtelė Foktienė