Visuomenėje egzistuoja daugybė mitų, kaip patalpų mikroklimatas veikia žmogaus sveikatą. Vieni žmonės kruopščiai vėdina savo namus rytą vakarą, kiti langų nepraveria savaitėmis.

Ir kurie iš jų teisūs?
 

Oro kaita gyvenamosiose patalpose būtina. Vėdinimo dažnumas priklauso nuo veiklos, kuria užsiimame namuose – jei susikaupia daugiau garų (verdant, skalbiant ir pan.), lakių medžiagų (meistraujant), būna daugiau žmonių – teks dažniau ir plačiau atverti langus. Be kita ko, vėdinant reguliuojasi ir drėgmė.

Patartina kambarius vėdinti du kartus per dieną – ryte ir vakare. Laukiamo rezultato neduos vėdinimas vos pravėrus langelį, net jei tai truks ilgiau. Daug geriau plačiai atverti langą – tuomet “sunkų” orą tuoj pat pakeis šviežias. Dar geriau vėdinti visą butą – kur nors išėjus arba visiems namiškiams susirinkus į vieną patalpą. Tada ir per trumpą laiką skersvėjis gerai padės išvėdinti. Deja, apklausos rodo, kad nemažai žmonių žiemą langus atveria tik kartą per dieną, netrūksta ir tokių, kurie tai daro dar rečiau.

Ypač kruopščiai vėdinti turėtų tie, kurie namuose rūko. Tabako dūmuose yra visko – smulkių dulkelių, chemikalų, taip pat ir kancerogeninių medžiagų. Apklausos rodo, kad yra žmonių, kurie prirūkytuose kambariuose miega patys ir migdo vaikus.

Prieš

Net ir neatidarinėjant langų oras cirkuliuoja per ventiliacines angas, duris bei įvairius plyšelius languose, duryse ir kt. Natūrali oro kaita vyksta dėl slėgio skirtumų, kuriuos lemia temperatūrų skirtumai. Kai patalpoje temperatūra yra didesnė negu aplinkos ore, šiltas oras kyla į viršų ir yra pašalinamas per ventiliacines angas arba langus. Į žemutinę kambario dalį oras skverbiasi iš lauko arba laiptinės. Taip vyksta natūrali oro cirkuliacija gyvenamosiose patalpose šaltuoju metų periodu. Šiltuoju metų laiku, kada patalpų oro temperatūra yra žemesnė, negu aplinkos oro, cirkuliacija vyksta atvirkščiu aprašytajam būdu. Nesant temperatūrų skirtumo tarp patalpų ir išorės, natūrali ventiliacija yra žymiai silpnesnė.

Be to, naujos statybos namuose ir butuose jau yra įrengtas gyvenamųjų patalpų vėdinimas. Tiems, kurie turi pakankamai lėšų ir kurie nori turėti idealias sąlygas patalpose, su pastovia temperatūra, norminiu drėgnumu, kokybiškai išvalytą nuo aplinkoje esančios taršos, orą, geriausias būdas įsirengti mechaninę patalpų ventiliaciją su rekuperacija.
 

Lango atidarymas – geriausias vėdinimo būdas?