+1
-0
+1

Pasaulinė diabeto diena minima siekiant kontroliuoti cukrinio diabeto plitimą pasaulyje, diegti prevencines programas įvairiose pasaulio šalyse.

 

Tarptautinė Diabeto federacija skelbia Lapkričio 14-ąją Pasauline Cukrinio diabeto diena, kuri skelbiama per Frederick Banting gimimo dieną, kuris 1922 metais, kartu su Charles Best, išrado insuliną.

 

PSO

 

Kiekvienais metais lapkričio 14 dieną visame pasaulyje minima Pasaulinė diabeto diena, kuri vienija žmones daugiau kaip iš 160 šalių. Šią dieną (1922 m.) Frederiko Bantingo kartu su Charlesu Bestu atrado insuliną, kuris 1924 metais buvo pavartotas gydant diabetu sergantį pacientą (Leonard Thompson).

 

2006 m. gruodžio 20 d. Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja pripažino, kad diabetas yra lėtinė, sunki ir brangiai kainuojanti liga, kuri sukelia sunkias komplikacijas. Pastarosios daro įvairią žalą žmonėms, valstybėms narėms ir visam pasauliui, yra grėsmingas iššūkis, trukdantis įgyvendinti tarptautinius tikslus. Todėl buvo priimta rezoliucija (61/225 World Diabetes Day), kuri ragina valstybes nares aktyvinti nacionalinę diabeto prevenciją, gydymo ir priežiūros politiką, nuosekliai tobulinti sveikatos priežiūros sistemą.

 

Pasaulyje šiuo metu diabetu serga apie 246 mln. gyventojų. Prognozuojama, kad 2025 m. diabetu sirgs per 380 mln. žmonių. Lietuvoje 2006 m. buvo įregistruota beveik 60 tūkst. šia liga sergančiųjų, apie 1,7 proc. gyventojų. Sergančių pirmo tipo diabetu vaikų ir paauglių kasmet padaugėja 3 proc. Nustatyta, kad kasmet pasaulyje šia liga suserga apie 70 tūkst. vaikų, jaunesnių nei 15 m. (beveik 200 vaikų kasdien). Iš 440 tūkst. sergančių vaikų, jaunesnių nei 14 m., daugiau nei 20 proc. gyvena Europoje. Numatoma, kad vaikų, sergančių antro tipo diabetu, 2025 m. padaugės iki beveik 50 proc.

 

Cukrinis diabetas – grėsminga mūsų amžiaus liga. Jis įspaudžia sergančius žmones į rėmus, kurie pasireiškia kasdienine bei griežta ligos kontroliavimo našta. Diabetas ir komplikacijos tapo pasauline epidemija, kuri plinta vaikų ir paauglių tarpe. Diabetui būdingas padidėjęs troškulys bei apetitas, dažnas šlapinimasis, didėjantis alkis, svorio mažėjimas, nuovargis, suprastėjusi rega, nesugebėjimas susikaupti ar išlaikyti dėmesį.

 

Pasaulinės diabeto dienos simboliu tapo 2007 metais patvirtintas mėlynas diabeto ratas, kuris žymi vienybę, simbolizuoja gyvybę ir sveikatą. Mėlyna spalva atspindi dangų, po kuriuo gyvena visos pasaulio tautos. Mėlynas ratas reiškia, kad pasaulinė diabeto bendruomenė turi vienytis kovoje su diabetu. 2007 metais, per Pasaulinę diabeto dieną buvo apšviesti 279 paminklai, kurie tapo vilties simboliu diabetu sergantiems milijonams žmonių visame pasaulyje.

SAM info