+10
-1
+9
Maistas, kuris sukelia rūgštingumą skrandyje

Dauguma iš mūsų bent kartą gyvenime  yra susidūrę  su tokiais nemaloniais simptomais, kaip skausmas už krūtinkaulio arba po duobute, graužimas bei deginimas skrandžio stemplės srityje. Suvalgome citrusinių vaisių ar riebios, keptos mėsos ir,  atrodo, visa tai pasireiškia. Tad, ką daryti tuomet, kai vargina skrandžio rūgštingumas? Ar vengdami tam tikrų maisto produktų mes išties galime sau padėti?

Valgykite šarminį maistą ir būsite sveiki. Bet ar tikrai?
 
Yra sakoma, kad šarminė organizmo terpė yra daug geresnė žmogaus sveikatai. Manoma, kad vėžinės ląstelės, virusai ir dauguma ligų negali išgyventi šarminėje terpėje.  Taigi, atrodo, jog valgydami daugiausiai šarminį maistą mes galime būti sveikesni. Bet ar tikrai, tokie šarminiai produktai, kaip alyvuogių aliejus (šalto spaudimo), brokoliai, kopūstai, morkos, paprikos žirniai, citrinos, agurkai ar net migdolai bei avokadai yra palankesni mūsų organizmui nei rūgštiniai maisto produktai, tokie kaip kukurūzų ar saulėgrąžų aliejus, vynuogės, apelsinai, vištiena, žuvis, kava ar cukrus? Į šį klausimą mums padeda atsakyti  pH pusiausvyros testas (šlapimo testas –juostelės pH matavimui ), kuris yra atliekamas po valgio, tikrinant žmogaus šlapimo pH. Tad ar tikrai mūsų sveikata priklauso nuo rūgščių ir bazių lygio?

pH pusiausvyros įtaka mūsų organizmui

Su pH pusiausvyra mums visiems yra tekę susidurti mokykloje, per chemijos pamokas. Jau tada mokytoja sakė, kad pH reiškia „potencialus vandenilis“, t. y. vandenilio jonų koncentracija tam tikrame tirpale arba terpėje. Jei vandenilio jonų per daug, tuomet tirpalo pH yra rūgštinis, jei per mažai – šarminis.
Visoje pH matavimo skalėje galima matyti numeraciją nuo 0 iki 14, 0 reiškia „labai rūgštus“, o 14 – „labai šarminis“. Manoma, kad žmogaus organizmas dirba geriausiai tuomet, kai jo kraujo pH yra apie truputį šarminis 7, 4. Sumažėjęs pH lygis (7, 36) gali sukelti acidozę – organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyros sutrikimą. Šią ligą taip pat gali sukelti cukrinis diabetas, inkstų nepakankamumas ar net prasta mityba.
Yra manančių, kad nerimauti dėl pH pusiausvyros nereikėtų, mat ji lygiai tokia pat natūrali ir kintanti kaip ir, pavyzdžiui, įprasta žmogaus kūno temperatūra.

Norite gyventi be skrandžio rūgštingumo? Atsisakykite šių maisto produktų

Maistas veikia mūsų sveikatą ir reikėtų žiūrėti, ką dedame į savo burną. Dėl netaisyklingos mitybos gali atsirasti įvairūs virškinimo sutrikimai, taip pat – skrandžio rūgštingumas, dar kitaip vadinamas gastroezofaginis refliuksu – procesu, kurio metu rūgštus skrandžio turinys iš skrandžio pakyla į stemplę. Ima varginti rėmuo.

Skrandžio rūgštingumą didina šie maisto produktai:

Riebi kiaulienos mėsa;
Kepta mėsa;
Citrusiniai vaisiai;
Pomidorai;
Aitriosios paprikos;
Pipirmėtės;
Šokoladas;
Svogūnai;

Be visų šių minėtųjų maisto produktų, vertėtų nepamiršti, jog kyla rūgštys skrandyje dėl  per dažnai geriamos kavos, alkoholio (ypač raudono vyno) bei įvairių sulčių ar gazuotų, angliarūgštės prisotintų gėrimų.

Natūralios priemonės – ne visada veiksminga

Kai kurie žmonės padidėjusį skrandžio rūgštingumą bando mažinti imdamiesi liaudiškų priemonių, tokių kaip šviežios slyvos ar tiesiog virinto vandens stiklinė. Tačiau tikėtis stebuklų neverta – retai kada šios liaudiškos priemonės padeda, o ilgai negydomas ir ignoruojamas rėmuo gali sukelti daugybę sveikatos sutrikimų: stemplės eroziją ar stemplės vėžį…
Verta atsiminti, jog padidėjusį skrandžio rūgštingumą gali padėti sureguliuoti ne tik taisyklinga mityba (aštrių, riebių, keptų maisto produktų vengimas), bet ir fizinis aktyvumas, normalaus kūno svorio išlaikymas.  Kuomet pilvo riebalai spaudžia skrandį, tuomet atsiranda nemalonūs pojūčiai, tokie kaip skausmas krūtinkaulyje ir duobutėje.
Numalšinti tokius nemalonius simptomus galėtų padėti rūgštingumą mažinančios  medikamentinės priemonės. Jų veikimas yra įrodytas ir patikimas, tad neverta kankinti savęs ir kęsti tuos nemalonius skrandžio skausmus.  

Ką rinktis?

Raniberl – vaistas įvairių priežasčių sukeltam skrandžio rūgštingumui gydyti. Jis pasižymi tuo, kad stabdo rūgšties gamybą ir taip apsaugo nuo nemalonių pojūčių visą dieną. Viena Raniberl tabletė veikia iki 12 val. Kitaip nei kai kurie kiti vaistai, Raniberl veikia į pačią ligos priežastį – padidėjusią rūgšties gamybą, o ne tik neutralizuoja jau susidariusią rūgštį.

Parengė: L.Rimgailė