+0
-1
-1

Šiandien per darbus ir vėl neturėjau laiko papietauti…Paprašiau, kad kolegė nupirktų kelias bandeles…Jas sukirtau akių neatitraukdama nuo kompiuterio monitoriaus…Ir vėl tas rėmuo…Nuo rytojaus pradėsiu “naują gyvenimą”- jokio sauso maisto, tvarkingai pusryčiausiu, pietausiu ir vakarieniausiu, nepiktnaudžiausiu kava… Įdomu ar ilgai pavyks išvengti graužiančio rėmens?

Liga ar dėmesio nevertas virškinimo sutrikimas?
Sunku vienareikšmiai pasakyti, ar rėmuo – liga, vadinama GERL (gastroezofaginio refliukso liga), ar tik skrandžio atsakas į netinkamą maistą. Viskas priklauso nuo to kaip dažnai pasireiškia šie simptomai. Jei rėmuo pasireiškia bent du kartus per savaitę, gali būti, kad tai rimto gydymo reikalaujančios ligos požymis. Trumpai tariant, tai liga, kai rūgštus skrandžio turinys pakylą į stemplę ir ją dirgina. Taip nutinka sutrikus apatinio stemplės rauko veiklai, kuris užtikrina, kad suvalgytas maistas judėtų tik viena kryptimi.
Virškinimui skrandyje reikalinga rūgšti terpė, kurią sukuria specialių (parietalinių) ląstelių gaminama druskos rūgštis. Stemplę nuo rūgštaus skrandžio turinio saugo stemplės raukas. Sutrikus jo veiklai, skrandžio turinys pakyla į stemplę, dirgina jautrią jos gleivinę ir sukelia skausmingus pojūčius. Jei šis procesas trunka ilgai, pažeidžiama stemplės gleivinė, ima vystytis įvairios komplikacijos (stemplės susiaurėjimas, stemplės išopėjimas, Bareto stemplė, adenokarcinoma).

GERL – pažįstamas nepažįstamasis
Kas yra rėmuo, žino daugelis žmonių – tai deginantis skausmas už krūtinkaulio. Sergant GERL pasireiškia sunkumo ir pilnumo pojūtis skrandžio srityje, paūmėjantis pavalgius. Neretai juntame kartų arba rūgštį skonį burnoje. Rėmens keliamas diskomfortas sutrikdo įprastą gyvenseną, trukdo normaliai dirbti ir ilsėtis. Mat dažnai rėmuo ima graužti naktį: gulint skrandžio turinys lengviau prasiskverbia į stemplę. Pasitaiko atvejų, kai rėmens iškamuoti žmonės ima bijoti valgyti ir gerti.
GERL – klastinga liga ir gali pasireikšti ne tokiais aiškiais simptomais. Pavyzdžiui, gali pasireikšti rijimo sutrikimai, kai ligonis skundžiasi tarsi “kąsnis strigtų gerklėje”,krūtinės skausmu plintančiu į nugaros sritį. Maždaug dešimtadaliui sergančiųjų gastroezofaginio refliukso liga pasireiškia su kvėpavimo funkcijomis susiję simptomai: kosulys (ypač rytais), dusulys, bronchitas, astma ir pan.

Kaip užkirsti kelią kylančiai rūgščiai?
Tam tikri nusistovėjusios gyvensenos pokyčiai gali padėti išvengti GERL sukeliamo rėmens ir kitų negalavimų. Tuo tikslu patartina:
*įprasti tinkamai maitintis – valgyti pakankamai dažnai, bet nedidelėmis porcijomis;
*pasistengti išsiaiškinti kokie maisto produktai sukelia rėmenį (reikėtų rašyti specialų dienyną) ir jų atsisakyti.
*atsisakyti maisto produktų, kurie skatina skrandžio sulčių rūgštingumą: gėrimų su kofeinu, angliarūgšte, riebaus, aštraus maisto, šokolado ir pan.
*kontroliuoti kūno svorį;
*mesti rūkyti, nes nikotinas pasižymi apatinę stemplės sritį atpalaiduojančiomis savybėmis, todėl skrandžio turinys lengviau prasiskverbia į stemplę;
*ką tik pavalgius negulti, nes horizontalioje padėtyje skrandžio turinys lengviau patenka į stemplę. Specialistai rekomenduoja nevalgyti 3 valandas prieš miegą;
*miegoti lovos galvūgalį pakėlus 15 cm aukščiau kūno;
*nedėvėti ankštų, spaudžiančių ir veržiančių drabužių.

Nereikia tikėtis, kad vien šios priemonės padės įveikti ligą. Jos gali padėti maksimaliai sumažinti rėmens pasireiškimo galimybę, tačiau ligą vis tiek reikia gydyti.

Kai graužia rėmuo !
Jei rėmuo vargina dažnai ir jo požymiai trunka ilgai, patartina neatidėliojant imtis efektyvių gydymo priemonių ar kreiptis į gydytoją. Nemokšiškai gydant rėmenį galima pakenkti savo sveikatai ir paskatinti tolimesnį ligos vystymąsi. Siekdami nuslopinti stemplėje “įsiplieskusį gaisrą”, žmonės išbando pačias įvairiausias priemones. Deja, ne visi jums žinomi receptai – saugūs ir efektyvūs.
Blogiausia, jei pasikliaujama “uošvės patarimu” ir vartojamos visiškai netinkamos cheminės priemonės, pvz., geriamoji soda. Iš senų laikų daugelio žinomi antacidiniai preparatai (dažnai pagaminti iš tos pačios sodos) tik labai trumpam “užgesina” padidėjusį skrandžio sulčių rūgštingumą ir netrukus paskatina pakartotinį (antrinį) skrandžio rūgščių išsiskyrimą. Jie neveikia pačios ligos priežasties – padidėjusios druskos rūgšties sekrecijos skrandžio gleivinėje. Todėl šiuos preparatus gali rinktis tik tie žmonės, kuriems rėmuo pasireiškia labai retai. Tačiau net ir jiems daug racionaliau vartoti preparatus, kurie slopina druskos rūgšties sekreciją skrandžio gleivinėje.
Tokiu poveikiu pasižymi H2 receptorių blokatorių grupei priklausančios veikliosios medžiagos. Tarp jų populiariausias ranitidino hidrochloridas Raniberl 150. Jis veiksmingai ir ilgam (net 12 valandų!) sumažina rūgščių išsiskyrimą skrandyje. Labai dažnai gydytojai šį medikamentą skiria savo pacientams, kenčiantiems nuo padidėjusio skrandžio rūgštingumo, funkcinės dispepsijos, GERL, opaligės.
Raniberl 150 vaistinėje galite įsigyti ir be gydytojo recepto. Kadangi viena šio preparato tabletė mažina rūgštingumą net 12 valandų, todėl įprastu atveju pakanka vartoti po 1 tabletę preparato ryte ir vakare (jei reikia, gydytojas gali skirti ir didesnę preparato dozę).