Natūralūs margučių dažai iš gamtos

Norite kuo natūralesnių margučių be „jokios chemijos“? Pristatome visiškai natūralius margučių dažus iš gamtos – jei tik norite kažko sveikesnio ir įdomesnio, Jums tikrai gali tai pavykti. Tik pamėginkite!

Pirmas žingsnis – spalvų pasirinkimas

Siūlome Jums 5 pagrindines spalvas – tamsiai mėlyną, raudoną, geltoną, žalią ir violetinę spalvas. Jei norėtųsi ir juodos spalvos, kuri senovėje buvo itin mėgstama, nes simbolizavo gyvybę iš žemės, tuomet margučius reikės tiesiog ilgiau palaikyti tamsiai mėlynos spalvos dažuose.

Perspėjame, kad geriausią rezultatą įmanoma išgauti su balto lukšto kiaušiniais (nebent norėsis juodos spalvos – tuomet galima išmėginti ir rudą lukštą, kuris savaime jau yra tamsesnis). Naudojant rudos spalvos lukšto kiaušinius rezultatas gali nuvilti, pavyzdžiui, geltonai jų nudažyti tikrai nepavyks – lukštas tiesiog atrodys šiek tiek tamsesnis. Taigi, trumpai apie natūralius spalvų šaltinius:

  • Mėlyna spalva – geriausia turėti šaldytų mėlynių, tačiau tiks ir mėlynių uogienė. Būtent šios uogos yra vienas seniausių ir vienas populiariausių dažų, padedančių išgauti mėlyną margučių spalvą. 1 litrui vandens reikės apie 200-300 gramų šaldytų mėlynių arba 400-500 gramų naminės uogienės (ne džemo, kuriame pagrindinę dalį sudaro cukrus). Kuo ilgiau kiaušiniai bus laikomi mėlynių nuovire, tuo sodresnė bus mėlyna spalva. Laikant kiaušinius nuovire per naktį galima išgauti beveik juodą arba visiškai juodą spalvą. Laikant kiaušinius sutarkuoto mėlynojo kopūsto nuovire galima gauti žydrus margučius, o laikant juos per naktį – tamsiai mėlynus margučius. Vienam litrui vandens reikės apie pusės kilogramo smulkiai tarkuoto mėlynojo kopūsto (rasite daržovių skyriuje).
  • Žalia spalva – tinkamas špinatų nuoviras, tačiau kiaušinius geriausia tokiame nuovire laikyti bent per naktį. 1 litrui vandens reikėtų apie 100-200 gramų špinatų (rasite daržovių skyriuje).
  • Geltona spalva – bene geriausias gamtinis geltonos spalvos dažiklis yra natūrali ciberžolė. Litrui vandens reikėtų maždaug 6-8 šaukštų maltos ciberžolės (rasite prieskonių skyriuje).
  • Raudona spalva – prireiks raudonųjų svogūnų lukštų. Vienam litrui būtų gerai gauti apie 4-5 sklidinas stiklines lukštų. Tuomet raudona spalva bus sodresnė. Parduotuvėse jau galima nusipirkti ir geltonųjų, ir raudonųjų svogūnų lukštų. Galite juos kaupti ir patys, tačiau reikės nemažai kantrybės – tai daryti gali tekti ir visus metus.
  • Violetinė spalva – prireiks kinrožių arbatos, kurios parduotuvėse galima rasti biriame pavidale (arbatos skyriuje). Vienam litrui vandens reikės apie 60-80 gramų kinrožių arbatos, tačiau spalva bus dar ryškesnė, jei bus naudojama apie 100 gramų šios augalinės žaliavos.

Antras žingsnis – natūralių dažų paruošimas

Pasirinktą ingredientą reikia sudėti į puodą, užpilti reikiamu kiekiu vandens ir virti apie 30 minučių (kai mišinys užverda, ugnį rekomenduojama sumažinti). Atvėsusį mišinį perkoškite ir turėsite natūralius dažus – į vieną litrą jau gautų dažų reikėtų įpilti apie 4 šaukštus acto (9 proc. koncentracijos). Kuo ilgiau laikysite margučius dažuose (jie jau turi būti gerai išvirti ir nuplauti), tuo sodresnes spalvas išgausite. Visai paprasta, ar ne?

Trečias žingsnis – išdžiovinkite margučius ant grotelių

Nudažytus margučius atsargiai išdžiovinkite ant grotelių ar ant kito paviršiaus ir sudėkite į stiklinį dubenį ar paprasčiausią stiklainį su samanomis – atrodys tikrai labai gražiai ir originaliai. Margučiai maloniai žvilgės, jei patepsite juos augaliniu aliejumi

Linkime Jums natūralių ir sveikų šv. Velykų!

Parengė vaistininkė Rūtelė Foktienė