Ne tik vaistas, bet ir maistas

Dilgėlė

Dilgėlė yra ne tik vienas svarbiausių mūsų krašte augančių vaistinių augalų, bet
ir puikus maito papildas. Šviežios dilgėlės turi 15 proc. angliavandenių, 5,5
proc. baltymų, beveik 2,3 proc. mineralinių medžiagų – geležies, kalcio, magnio,
kalio, natrio.

Dilgėlės lapuose yra C, K, E ir B grupės vitaminų ir karotino, kuris mūsų
organizme virsta vitaminu A. Iš dilgėlių verdamos sriubos, iš jų gaminamos labai
vitaminingos salotos, verdami nuovirai, arbatos, kurias galima pagardinti
medumi.

Prisiskynus dilgėlių, jas reikia labai gerai nuplauti ir nuplikyti verdančiu
vandeniu. Taip paruoštos dilgėlės tinka sriuboms, troškiniams, salotoms.
Jei norite jų turėti ilgesniam laikui ar prisiskynėte daugiau, gerai nuplovę
paskleiskite vienu sluoksniu ir sušaldykite šaldiklyje – turėsite puikių
vitaminų visus metus.

Dilgėlių galima ir susidžiovinti. Džiovinos dilgėlės puikiai tinka mėsos ir
žuvies patiekalams paskaninti.

Vaistinei žaliavai lapai skinami per augalo žydėjimą, o maistui – iki jo.
Daugiausiai vitaminų turi ir pačios naudingiausios dilgėlės pavasarį, kai jos
dar jaunos ir ne taip “kanda”.

Kiaulpienė

Kiaulpienę nuo seno vartojo liaudies medicinoje, o jos sultis laikė gyvybės
eleksyru. Kiaulpienės šaknyse esnčios veikliosios medžiagos gerina apetitą ir
virškinimą.

Be to, jos slopina uždegimus, varo tulžį, šlapimą, silpnai paleidžia vidurius.
Augalo sultys mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Jomis gydoma aterosklerozė,
tulžies pūslės ir inkstų akmenligė, mažina uždegimus, gydo egzemą, šunvotes bei
pigmentines dėmes.
Kiaulpienės šaknų aliejine ištrauka gydomi nudegimai.

Liaudies medicinoje arbatą, paruoštą iš viso augalo, geria kraujui valyti,
viduriams užkietėjus, skaudant kepenims, sergant hemorojumi.
Jauni paprastosios kiaulpienės lapai tinka salotoms prie mėsos. Norint sumažinti
kartimą, kiaulpienės lapus reikia pamerkti pusvalandžiui į sūdytą vandenį, o po
to nuplauti.

Taip paruoštos salotos tinka sergant mažakraujyste, kai organizmui trūksta
vitaminų. Kiaulpienė aprūpina organizmą mineralinėmis druskomis, gerina sąnarių
medžiagų apykaitą.