Vienas iš svarbiausių ir nuostabiausių žmogaus jutimų – rega. Kai matome, to neįvertiname, net neįsivaizduojame aklojo problemų. Akis – jutimo organas, kuris žmogui teikia daugiausiai informacijos ir padeda palaikyti ryšį su išoriniu pasauliu.
 
„Manoma, kad psichologiškai viena iš sunkiausių negalių yra regėjimo netekimas. Todėl žmogui, kuris staiga netenka regėjimo, sunku sugrįžti į įprastą gyvenimą ir prisitaikyti prie pasikeitusių aplinkybių“,- teigia Palangos poilsio namų „Baltija“ reabilitacijos centro tifloreabilitologė Daina Vitkauskienė.
 
Teikiama medicininė ir psichologinė pagalba
 
Kiekvienam neregiui ar silpnaregiui būtina ir medikų konsultacija, ir palaikomoji reabilitacija. Labai svarbu, kad regėjimo netekęs žmogus jaustųsi stiprus ir sugebėtų ne tik su tuo susitaikyti, bet ir padėti pats sau.
 
Į Poilsio namų „Baltija“ reabilitacijos centrą, esantį Palangoje, reabilitacijai atvyksta regėjimo negalią turintys žmonės iš visos Lietuvos. Centras nuo 1997 metų priima akluosius ir silpnaregius, turinčius I-ąją ir II-ąją invalidumo grupes. Čia jiems taikomas reabilitacinis gydymas ir palaikomoji reabilitacija.
 
D.Vitkauskienė teigia, kad reabilitacijos centre jau pabuvojo virš dviejų tūkstančių silpnaregių bei regėjimo netekusių žmonių. Reabilitacinis gydymas skiriamas esant ūmiam regėjimo sutrikimui ar ūmiai silpnaregystei. Staiga regos netekusiems darbingo amžiaus žmonėms ne mažiau svarbi reabilitacijos centre teikiama psichologo pagalba.
 
Skiriamos specialios procedūros
 
Ligoniams, turintiems regos negalią, taikomos įvairios regėjimui stiprinti skirtos procedūros: kineziterapija specialioje grupėje, smegenų ir akių kraujotakos gerinimas magneto lazerio procedūra.
 
Reabilitacijos centro pacientams ypatingai padeda šviesos terapija, atliekama spektrokvantinės terapijos aparatu. Šis aparatas padeda šviesai per akį patekti į regos centrą. Po šviesos terapijos silpnaregiai ima daug ryškiau matyti daiktų kontūrus ir spalvas.
 
Masažai ir sprando stimuliavimas aktyvina galvos kraujotaką ir gerina regėjimą. Pacientams padeda ir raminančiai veikiančios vonios, vandens procedūros, mankštos. Organizmas stiprinamas pasivaikščiojimais, vaistažolių kokteiliais. Dėl įvairių procedūrų sustiprėja žmogaus organizmas, todėl pagerėja ir rega.
 
D.Vitkauskienė tikina, kad po reabilitacijos ligoniai ryškiau mato, geriau skiria spalvas ir kontrastus, pagerėja erdvinis suvokimas, nuotaika bei savijauta, todėl atsiranda didesnis pasitikėjimas savimi. Žmogus, pabuvęs reabilitacijos centre, paprastai atsikrato niūrių minčių, išvyksta sustiprėjęs, pailsėjęs, įgijęs žinių, susiradęs naujų draugų.
 
Orientuotis padeda lytėjimas
 
Veikla, kuri sveikam žmogui yra paprasta ir nesudėtinga, silpnaregiui ar aklajam sukelia didžiulių problemų. Pastatas, kuriame įsikūręs reabilitacijos centras, yra pritaikytas neregiams. Čia yra daugybė orientyrų, kurie padeda nepasiklysti.
 
Geltona – pati intensyviausia spalva, kurią mato silpnaregiai bei šviesos pojūtį turintys aklieji, todėl reabilitacijos centro laiptinės žymimos ryškiai geltona spalva. Orientuotis padeda iškilūs kambarių numeriai, metalinės detalės ant turėklų bei liftuose, koridoriuose įsižiebiančios lempos, saugūs turėklai.
 
Tifloreabilitacijos kabinete neregių laukia įgarsintos ir Brailio raštu parašytos knygos, kompensacinių priemonių pavyzdžiai, kompiuteris su kalbos sintezatoriumi. Netekusiems regos žmonėms čia padedama sugrįžti į normalų gyvenimą: vaikščioti, valgyti, dirbti įvairius buities darbus.
 
Gydytojai teigia, kad sugrąžinti prarastą regėjimą beveik neįmanoma, tačiau reikia visomis įmanomomis priemonėmis išsaugoti tai, kas yra likę. Kiekvienam pacientui reikia skirtingo laiko tarpo apsiprasti su negalia ir padėti pačiam sau atsitiesti. Todėl yra būtina visavertė medicininė ir tifloreabilitacinė pagalba.
 
„Deja, jau kuris laikas negalime pasigirti pacientų gausa. Liūdniausia, kad pas mus neturi galimybės atvykti ką tik apakę, jauni žmonės. Jie tiesiog negauna gydytojo siuntimo. Šiemet pavyko keliems naujai apakusiems žmonėms iš Alytaus, Pasvalio rajonų čia apsilankyti, bet tam reikėjo nemažai tiek ligonių, tiek Aklųjų ir silpnaregių sąjungos darbuotojų pastangų“,- pasakojo poilsio namų „Baltija“ reabilitacijos centro tifloreabilitologė Daina Vitkauskienė.
 
iMed