Salierai: gardu ir kvapnu

Ar dažnai naudojate salierus, gamindamos maistą? Jeigu ne, tai visai be
reikalo. Iš salierų šakniagumbių galite pasigaminti tikrai gardžių patiekalų.

Salierai atkeliavo iš Italijos, kur ilgą laiką buvo auginami kaip dekoratyvinaii
augalai, simbolizavę liūdesį. Salierų lapų vainikus dėdavo ant faraonų kapų, šią
daržovę valgydavo tik per laidotuves. Kitose šalyse, pavyzdžiui, Graikijoje,
salierus vertino kaip laimės simbolį, jų puokštes žmonės vieni kitiems teikdavo
džiugiomis progomis.

Lietuvoje salierai pradėti vartoti tik po Antrojo pasaulinio karo, kai turtingų
namų virtuvėse pristigo pikantiškų skonių ir kvapų.

Dėl maistinių savybių ir skonio salierai priskiriami prie vertingiausių
prieskoninių kultūrų. Saliero vertingosios savybės žinomos jau nuo senovės
antikos laikų, viduramžiais jiems buvo priskiriamos ir mistiškos bei gydomosios
galios. Salierus rekomenduoja valgyti daugelis sveikos mitybos specialistų, nes:

Jų sultys didina tonusą, gerina apetitą, turi antioksidacinių, šlapimą varančių
ir vidurius laisvinančių savybių.

• šiame augale taip pat gausu vitamino C, B grupės vitaminų, daug organinio
kalio, kalcio ir fosforo, kurie sustiprina organizmą fizinio krūvio metu.

• saliero šaknyje yra baltymų, karotinų, cholino. Todėl jis naudojamas sergant
inkstų geldelių uždegimu ir šlapimo pūslės uždegimu.

• salierų dieta rekomenduojama turintiems antsvorio, sergantiesiems podagra,
alergine dilgėline, dermatitais, opomis, lėtiniu vidurių užkietėjimu, kai
vargina skausmingos menstruacijos.

Jei salierų šakniagumbių lig šiol neragavote, kad pažadintumėte tikrąjį šios
prieskoninės daržovės skonį, nulupto saliero šiaudelių paskanaukite kartu su
mėlynuoju pelėsiniu sūriu. Arba pasiruoškite kiek apvirtų salierų salotų su
obuoliais bei graikiniais riešutais, jas pagardinkite majonezu.

Salierų šakniagumbių galite įtarkuoti į šviežių daržovių bei mėsišką sriubą,
vegetarišką troškinį. Sumaišytais su konservuotais svogūnėliais arba smulkintu
mėlynuoju svogūnu tinka įdaryti kepamą viščiuką, paprikas iš pomidorus.

Ši daržovė – puikus garnyras prie mėsos. Supjaustykite kubeliais ir su smulkintu
česnaku bei keliais griežinėliais poro kelias minutes pakepinkite alyvuogių
aliejuje. Įpilkite šlakelį obuolių sulčių ir troškinkite, kol salierai
suminkštės.

Jei mėgstate bulvių košę, tai ją pagardinti taip pat rekomenduojame salierais.
Šakniagumbį sutarkuokite ir su keliais griežinėliais svogūno, trintu česnaku
pakepinkite alyvuogių aliejuje, kol suminkštės. Lieka tik sumaišyti su bulvių
koše.

Išskirtinio aromato patiekalams suteikia švieži ir džiovinti salierų lapkočiai.
Jų tinka dėti į salotas, troškinius, mėsiškas sriubas. Salierų lapkočiai
pikantiško aromato suteiks šaltiesiems užkandžiams su kiaušiniais.

Maistui tinkamiausi tokie salierai, kurių šakniagumbis yra vidutinio dydžio, o
lapai tvirti ir traškūs. Juos nuo šakniagumbio atskirkite tik prieš pat
vartojimą ir gerai nuplaukite. Laikykite šaldytuve, suvyniotus į polietileno
plėvelę ne ilgiau kaip porą savaičių.