Spanguolės – gyvybės uogos

Taip jos buvo vadinamos dar senovėje, mat naudotos kaip gydomoji priemonė.
Beje, jokios kitos uogos neišsilaiko taip gerai ir ilgai kaip spanguolės.

Naudingos laukinės uogos

Spanguolės – vienos vertingiausių laukinių uogų. Net amerikiečių medikai jas
įtraukė į naudingiausių sveikatai produktų sąrašą. Šios uogos auga aukštapelkėse
ant samanų ir kupstų. Prinoksta rugpjūčio pabaigoje ir laikosi iki pat pavasario.
Vaistams renkamos vėlyvą rudenį ir ankstyvą pavasarį – jos puikiai išsilaiko po
sniego danga.

Surinktos uogos išvalomos – išimami lapeliai, samanos. Sausos suberiamos į
pintus krepšius arba induose užpilamos vandeniu ir laikomos vėsioje (+3-4 °C
temperatūros), vėdinamoje patalpoje.

Kuo vertingos

Spanguolės (Oxycoccus) stiprina imunitetą, padeda gydyti peršalimo ligas,
mažakraujystę, aterosklerozę, hipertoniją, skydliaukės negalavimus, inkstų ir
šlapimo pūslės uždegimus, akmenligę, mažina uždegiminius procesus, blogojo
cholesterolio kiekį kraujyje. Spanguolių sultys tonizuoja, didina darbingumą,
gerina apetitą, virškinimą.

Jei kamuoja gastritas, skrandžio opa, kepenų ligos ar padidėjęs skrandžio
rūgštingumas, spanguolių vartoti nerekomenduojama.

Kaip vartoti

Spanguolės maistui vartojamos šviežios, virtos ir džiovintos. Jas galima
užšaldyti ir laikyti šaldiklyje. Iš spanguolių spaudžiamos sultys, gaminami
putėsiai, uogienės, gira, kisielius, įvairūs kiti gėrimai, jos apvoliojamos
cukraus pudroje ir vartojamos kaip skanėstas. Beje, spanguolių sulčių kompresais
galima gydyti pūlingas žaizdas, jie padeda ir nusideginus odą, sergant žvyneline
ar sausąja egzema.

Ruošdami spanguolių gaminius nenaudokite metalinių ar aliumininių indų ir
įrankių – pasikeis gaminio spalva ir suprastės kokybė. Labiausiai tinka moliniai
ar emaliuoti indai ir mediniai įrankiai.

Spanguolės – nuo peršalimo, anginos ir kosulio

Spanguolių sultis sumaišykite su medumi (lygiomis dalimis). Gerkite po valgomąjį
šaukštą 5-6 kartus per dieną.

Spanguolių kisielius

100 g uogų perrinkite, nuplaukite ir sutrinkite. Virkite 1 l vandens 4-6
minutes, tada nuovirą perkoškite, suberkite 1 stiklinę cukraus, užvirkite ir
nugriebkite putas. Nedideliame kiekyje virinto šalto vandens išmaišykite 4
nubrauktus šaukštus krakmolo ir sparčiai maišydami supilkite į nukeltą nuo
ugnies puodą. Greitai užvirinkite, pamaišykite. Kisielių išpilstykite į
stiklines, galite apibarstyti cukraus pudra.

Spanguolių morsas

Morsas – nealkoholinis gaivusis gėrimas iš vaisių ir uogų sulčių, atskiestų
vandeniu. Šis gėrimas dar pagardinamas cukrumi arba medumi. Vanduo turi būti tik
virintas, antraip susidarys putos. Gėrimą galima paskaninti griežinėliu citrinos
ar apelsino. Žiemą morsas patiekiamas šiltas, vasarą – su ledukais. Spanguolių
morsas padeda gydyti pielonefritą. (Pielonefritas – bakterinės kilmės viršutinių
šlapimo takų infekcija.)

200 g spanguolių nuplaukite virintu vandeniu, išspauskite sultis, uždenkite ir
pastatykite vėsioje patalpoje. Išspaudas užpilkite 1 l vandens ir pavirinkite.
Tada perkoškite per dvigubą marlę. Atvėsinkite ir sumaišykite su sultimis,
pagardinkite medumi ir išpilstykite į butelius. Atšaldykite. Rekomenduojama
vartoti kambario temperatūros, sveikiausia išgerti 2-3 stiklines per dieną.

Spanguolių kokteilis

Apie 100 g spanguolių sutrinkite su 75 ml cukraus, į tyrę įdėkite truputį
aptirpusių vanilinių ledų (150 g), gerai suplakite. Masė turi būti vientisa ir
puri. Supilstykite į stiklines ir iš karto patiekite. Kokteilį galima suplakti
ir iš šaldytų uogų.