Lapkričio pabaigoje sveikatos apsaugos ir vidaus reikalų ministrai pasirašė bendrą įsakymą „Dėl tarpžinybinio bendradarbiavimo vykdant valstybinę triukšmo kontrolę“. Šis įsakymas yra svarbus, derinant ir koordinuojant institucijų pareigūnų veiksmus triukšmo prevencijos srityje. Jis parengtas vykdant Triukšmo prevencijos tarybos sprendimą.

Projektu siekiama bendradarbiauti, derinant Sveikatos apsaugos ministerijos ir Vidaus reikalų ministerijos pareigūnų, vykdančių valstybinę triukšmo kontrolę, veiksmus. Projekte numatyta, kad policijos pareigūnai kartu su visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų specialistais dalyvaus naktiniuose triukšmo garso lygio matavimuose, atliekamuose nagrinėjant gyventojų skundus ir vertinant stacionarių triukšmo šaltinių atitiktį higienos normos reikalavimams. Visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų specialistai kartu su policijos pareigūnais atliks stacionarių triukšmo šaltinių triukšmo garso lygio matavimus, reikalingus policijos pareigūnams kaip vienas iš įrodymų, nustatant Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 183 straipsnyje (Viešosios rimties trikdymas) numatytą administracinį teisės pažeidimą.

Už viešosios rimties trikdymą (šauksmas, švilpimas, garsus dainavimas ar grojimas muzikos instrumentais bei kitokiais garsiniai aparatais ar kiti panašūs veiksmai gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte bei kitose viešose vietose, o vakaro ir nakties metu – ir gyvenamosiose patalpose, įmonėse, įstaigose ir organizacijose, jeigu tai trikdo viešąją rimtį), užtraukia įspėjimą arba atitinkamas baudas, kurias skiria policijos pareigūnai.

Triukšmo valdymo įstatyme yra apibrėžta institucijų kompetencija triukšmo valdymo srityje. Sveikatos apsaugos ministerija atsakinga už Valstybinės triukšmo strateginio kartografavimo ir Valstybinės triukšmo prevencijos veiksmų programų rengimą, triukšmo normų bei triukšmo poveikio visuomenės sveikatai vertinimo norminių dokumentų tvirtinimą, informacijos apie aplinkos triukšmą teikimą visuomenei, triukšmo prevencijos specialistų kvalifikacijos tobulinimą ir pavaldžių institucijų veiklos triukšmo prevencijos srityje koordinavimą. Vidaus reikalų ministerija tvirtina garsinės informacijos ir signalizacijos naudojimo ir priežiūros taisykles, jos įgalioti pareigūnai visą parą atlieka triukšmo kontrolę gyvenamuosiuose pastatuose, privačiose valdose ir viešosiose vietose, t. y. miestų, gyvenviečių gatvėse, aikštėse, parkuose, skveruose bei kitose viešose vietose ir bendro naudojimo pastatuose, baruose, diskotekose, kavinėse, pramoginiuose renginiuose,.

Dviejų institucijų vadovų pasirašytas įsakymas ypač svarbus, kai, pavyzdžiui, skundų tyrėjams kavinių, barų, kitų pasilinksminimo įstaigų savininkai tikrintojams nesudaro tinkamų darbo sąlygų, neįsileidžia į patalpas ir pan.

Tikimasi, kad visuomenės sveikatos specialistų dalyvavimas kartu su policijos pareigūnais padės geriau ir greičiau išspręsti gana dažnus konfliktus, ištirti skundus dėl higienos normų pažeidimų ar viešosios rimties trikdymo keliant triukšmą.

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad keliamas triukšmas gali erzinti aplinkinius, trukdyti jiems išsimiegoti ir pailsėti, net jei sukeliamo garso lygis yra nekenksmingas klausai. Įprastinės kalbos garso lygis 50-60 decibelų, barantis – jau ir 70 decibelų, šnabždesys – 30-40 decibelų. Lapų šnaresys skleidžia 30 decibelų, lietaus barbenimas – 50 decibelų, elektrinė barzdos skutimosi mašinėlė – 60 decibelų, telefono skambutis ar durų trinksėjimas – 80 decibelų.

Česlovas Iškauskas,
vyr. specialistas ryšiams su visuomene,
tel. (8 5) 277 8036