Sultys gerina kraują

Pasirodo, kad pagerėtų kraujas, užtenka penkias dienas rytais gerti po
stiklinę sulčių. Tai ne iš piršto laužti pasvaičiojimai, o neseniai atliktų
medicininių tyrimų rezultatai.

Gydytojai dietologai pagarbiai žiūri į sultis, kurios gali pagerinti ne tik
savijautą, bet ir sveikatą. Ypač vertingos pomidorų, apelsinų ir greipfrutų
sultys.

Geležies ir kalcio šaltinis

Medicininiai tyrimai rodo, kad sultis vartojančiųjų kraujas yra geresnis.
Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacija atliko unikalų tyrimą
– ištyrė žmonių, 5 rytus iš eilės gėrusių natūralias sultis, kraują. Taip
Asociacija prisijungė prie Sulčių ekspertų tarybos vykdomo visos Lietuvos
eksperimento, kurio metu tūkstančiai žmonių visoje Lietuvoje penkias dienas iš
eilės rytais gėrė po stiklinę sulčių. Kraujo tyrimų rezultatai parodė, kad po
eksperimento net 98 proc. natūralias sultis gėrusių asmenų kraujyje geležies
kiekis atitiko medikų rekomenduojamas normas. Tų, kurie natūralių sulčių
nevartojo, geležies kraujyje tyrimų rezultatai blogesni.
Net 96 proc. sultis vartojusių asmenų kraujyje kalcio kiekis atitiko normas.
Natūralių sulčių negėrusiųjų kalcio kraujyje tyrimų rezultatai kur kas blogesni
– tik 82 proc. asmenų kraujyje kalcio kiekis atitiko normas. Anot gydytojų
dietologų, penkias dienas rytais sultis gėrusiųjų kraujas geresnis, nes sultyse
yra vitamino C, kuris padeda organizmui pasisavinti geležį.

Jei moksleiviui sunku susikaupti

Sulčių stiklinė per pusryčius gerina ne tik kraują, bet ir gebėjimą susikaupti.
Daugelis pasaulyje bei kaimyninėje Latvijoje atliktų bandymų rodo, kad
visaverčiai pusryčiai su stikline sulčių užtikrina žmonėms ne tik būtiną
energiją bei sotumo jausmą, bet ir gerina smegenų veiklą. Tyrimais įrodyta, kad
išgėrus natūralių sulčių stiklinę maždaug prieš 15–20 minučių iki kontrolinio,
gerėja moksleivių gebėjimas atlikti įvairias užduotis.
Latvijoje psichologės Agnės Rožlapa-Grasė atliktas tyrimas parodė, kad išgėrus
iš ryto sulčių stiklinę gerėja moksleivių gebėjimas susikaupti, tikslumas, jie
tampa budresni. Vis dėlto geriant sultis nereikia persistengti. Gydytojai
dietologai šio gėrimo rekomenduoja per dieną išgerti tik stiklinę.

Geriau sultys nei patys vaisiai

Pomidorų sultyse yra apsauginė medžiaga, kurią sudaro įvairūs karotinai. Jie
stabilizuoja apsaugines ląstelių membranas. Kai trūksta karotino, gali pablogėti
regėjimas. Pomidorų sultyse taip pat yra daug organinių rūgščių – pieno ir
obuolių rūgščių, kurios normalizuoja medžiagų apykaitos procesus. Be to,
pomidorų sultyse yra tiek pat askorbininės rūgšties kaip ir citrusinių vaisių.
Pomidorų sultyse gausu natrio, kalcio, kalio ir magnio, vitaminų C, A, B, P ir
kt. Taip pat yra medžiagų, pavyzdžiui, likopeno, kurios mažina vėžinių susirgimų
riziką. Likopenas mažina krūtų vėžio, plaučių, storosios ir tiesiosios žarnos
vėžio riziką, saugo širdį ir kraujagysles, taip pat lėtina senėjimo procesus.
Svarbu žinoti, kad šią medžiagą geriau pasisaviname gerdami pomidorų sultis, nei
valgydami pomidorus.

Grožio eliksyras

Greipfrutų sultyse ypač gausu vitamino C, būtino mūsų imuninei sistemai, daug
folinės rūgšties (B grupės vitamino), kuri reikalinga ląstelėms susidaryti. Dėl
šių savybių greipfrutų sultis patartina gerti vaikams ir paaugliams. Tačiau
vartojantiems vaistus šių vaisių sultis reikia gerti atsargiai. Mat jos gali
sustiprinti vaistų poveikį.
Apelsinuose yra didesnė vitamino C koncentracija, todėl peršalus rekomenduojama
per dieną išgerti 1–2 stiklines šviežių arba parduotuvėse pirktų 100 proc.
apelsinų sulčių. Jose taip pat yra B grupės vitaminų – pantoteno ir folinės
rūgšties, vadinamojo grožio vitamino biotino, reikalingo odai ir plaukams. Be
to, apelsinų sultyse gausu kalcio, stiprinančio kaulus ir dantis, o jose esantis
magnis, stiprina raumenis ir širdį. Šie vaisiai – retai aptinkamo mikroelemento
seleno, būtino imuninei sistemai, šaltinis.