Šeimos gydytojai džiaugiasi, jog pacientai darosi vis sąmoningesni ir vis rečiau gydytoją susirgę kviečiasi į namus. Tačiau pacientai, gyvenantys toli nuo įstaigos aptarnaujamos teritorijos ir įstaigoje neregistruoti, už iškvietimus jau turi sumokėti.

Praėjusiais metais nuvilnijęs nerimas, kad už gydytojų vizitus į namus gali tekti mokėti, nuslūgo. Ūmiai susirgę ar sukarščiavę žmonės kaip ir anksčiau aiskaudą į namus kviečiasi nemokamai. Ar taip bus ir toliau – nežinia, tačiau tam tikra dalis žmonių už konsultaciją namuose jau dabar turi sumokėti oficialų mokestį.

Lietuvos gydytojų sąjungos pirmininkas Liutauras Labanauskas, siūlęs Sveikatos apsaugos ministerijai nustatyti visoms pirminės sveikatos priežiūros įstaigoms bendrą vizitų į namus tvarką, sako esąs nusivylęs – mat iki šiol ji nėra nustatyta. Tačiau kalbos apie tai davusios ir teigiamų padarinių – kai kurios gydymo įstaigos pačios "įsivedė vienokią ar kitokią tvarką".

Už vizitą – 120 litų

UAB "Nefrida" pacientai sunerimo, kai šios medicinos įstaigos skelbimų lentoje pamatė vyriausiojo gydytojo pasirašytą apmokestintų paslaugų tvarką – joje įrašyta, kad gydytojo apsilankymas ligonio namuose kainuoja 120 litų.

Įstaigos vyriausiasis gydytojas Virginijus Kontrimas "Vakarų ekspresui" paaiškino, jog tai nesusipratimas. Tuolab kad imti mokestį už iškvietimus uždraudusi Sveikatos apsaugos ministerija. Pas įstaigoje prisirašiusius pacientus gydytojai, net į netolimą užmiestį, kaip Jakus, skuba veltui. O 120 litų įkainis galiojąs tiems pacientams, kurie nėra prisiregistravę šioje įstaigoje.

20 tūkst. pacientų aptarnaujančiame medicinos centre iškvietimų į namus sulaukiama daug. Pirmiausia – pas mažuosius pacientus.

"Bet koks atsisakymas važiuoti į namus dažniausiai yra konfliktas. O mes konfliktų nenorime", – sakė vyriausiasis gydytojas.

V. Kontrimas pripažįsta, kad visgi dalis pacientų dar linkę piktnaudžiauti. Pavyzdžiui, 17 metų pacientas dėl nedidelio karščiavimo kviečiasi į namus medikus, nors gyvena už 50 metrų nuo poliklinikos.

Paciento atvykimas į polikliniką, mano jis, būtų naudingesnis jam pačiam – čia galima atlikti tyrimus, nustatyti tikslesnę diagnozę.

Reikia bendros tvarkos

Kad gydytojai į namus važiuoja veltui, patikino ir Klaipėdos sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Loreta Jankauskienė, ir UAB "Viloja" vadovė Danguolė Valatkienė. Mat nesą jokių įstatymų pokyčių, leidžiančių šias paslaugas apmokestinti. O leidimas įstaigos vidaus darbo tvarką nusistatyti patiems vargu ar leidžia apmokestinti iškvietimus į namus. Tam turinti būti nustatyta visoms įstaigoms bendra tvarka.

Tačiau jei pacientas gyvena toli nuo įstaigos, pavyzdžiui, Klaipėdos rajono kaime, – tuomet su juo sudaroma individuali sutartis ir už gydytojo atvykimą į namus jis turi sumokėti, – sakė L. Jankauskienė.

Pirminės sveikatos priežiūros paslaugos sveikatos apsaugos ministro 1996 metų įsakymu apmokestinamos tik socialiai neapdraustiems arba įstaigoje neregistruotiems pacientams. Nustatytas vieno vizito įkainis – 35,80 lito.

Iškvietimų į namus šių įstaigų gydytojai sulaukia mažiau, nei jų būdavo dar prieš kelerius metus. Tai lėmęs glaudesnis gydytojo bendravimas su pacientu. Be to, kai kurie iškvietimai "atkrenta" pakalbėjus su pacientu telefonu ir išsiaiškinus, kuo jis skundžiasi.

Gyveni toliau – mokėk

UAB "Mano šeimos gydytojas", uostamiestyje įkūrusios 5 filialus, vyriausiasis gydytojas Darius Balčiūnas sakė, jog tiems pacientams, kurie gyvena artimiausiame nuo įstaigos rajone, gydytojų vizitai į namus taip pat nėra mokami. Jei pacientas gyvena toliau, tačiau nori lankytis būtent šioje įstaigoje, o įstaiga negali užtikrinti atvykimo į namus, sudaroma sutartis dėl apmokėjimo už papildomas paslaugas. Šiuo metu čia galiojantis tokio konsultavimo, trunkančio iki 1 valandos, namuose įkainis – 80 litų. Jei tenka vykti už apylinkės ribų, už kiekvieną papildomą kilometrą priskaičiuojami 2 litai.

Siekiant sumažinti netikslingų vizitų skaičių, pacientai "atsijojami" dar pokalbio telefonu metu.

"Kalbantis paaiškėja, kad dažnai žmogus gali pats atvykti į polikliniką, o slaugytoja pasirūpina, kad jiems nereikėtų laukti eilėse", – sakė D. Balčiūnas.

Beje, daugiau bendraujant su pacientu pastarieji tampa supratingesni ir gydytojo į namus be būtino reikalo nebekviečia.

Genovaitė PRIVEDIENĖ
Vakarų Ekspresas